6 Οκτωβρίου 2012

Ανοικτή επιστολή από καθηγητή του ΕΚΠΑ προς τους υποψηφίους για τα Συμβούλια Διοίκησης



ΕΚΠΑ - ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ
Καθηγητής Γ. Π. Τριμπέρης

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΥΝ ή ΣΤΟ ΕΓΓΥΤΑΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΩΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ Ε.Κ.Π.Α.
Αξιότιμες/οι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έχει περάσει περισσότερος από ένας χρόνος από την ψήφιση του ν. 4009/11 και αρκετοί μήνες από την τροποποίησή του με τον ν. 4076/12. Νόμοι οι οποίοι ψηφίστηκαν παρά την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας. Μια αντίθεση εκφρασμένη από τις Συνόδους των Πρυτάνεων, τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων, τα Τμήματα, τους Τομείς ή και τα συνδικαλιστικά όργανα των μελών ΔΕΠ, φοιτητών και εργαζομένων στα ΑΕΙ της χώρας.

Η καθολική αυτή αντίδραση οδήγησε στη μη εφαρμογή των νόμων αυτών μέχρι σήμερα και στην αποπομπή από την Βουλή των Ελλήνων εκείνων οι οποίοι πρωτοστάτησαν και επένδυσαν στους νόμους αυτούς.

Δεν θα αναλύσω στην παρούσα επιστολή μου τους λόγους για τους οποίους αυτοί οι νόμοι πρέπει να καταργηθούν. Το ζήτημα αυτό έχει αναλυθεί λεπτομερέστατα και είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζεται και εσείς πολύ καλά. Ασφαλώς και υπάρχουν παθογένειες στη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης και είναι απαραίτητο πολιτεία και ακαδημαϊκή κοινότητα να συνεργαστούν, έτσι ώστε το δωρεάν και δημόσιο Πανεπιστήμιο να ανταποκριθεί με τον καλλίτερο τρόπο στο ρόλο του, ικανοποιώντας τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας για παραγωγή επιστημόνων υψηλού επιπέδου με ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια στην επιστημονική, πολιτισμική, παραγωγική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η παρούσα επιστολή σκοπό έχει να σας αποτρέψει από την συμμετοχή σας ως υποψήφια μέλη των συμβουλίων διοίκησης. Γνωρίζω ότι κάποιοι από εσάς έχετε ήδη συμβάλει από άλλες θέσεις στη διοίκηση του Ιδρύματος  και κάποιοι άλλοι πιστεύετε ότι από την νέα αυτή θέση θα μπορούσατε να προσφέρετε περισσότερα.

Σας καλώ να μελετήσετε για μια ακόμα φορά τους νόμους αυτούς.

Σας καλώ να ξανασκεφτείτε το τι συμβαίνει με τις δραματικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Σας καλώ να σκύψετε πάνω από τον φτωχό φοιτητή που μένει άστεγος, πεινασμένος και μετά την αποφοίτησή του άνεργος. Και γνωρίζετε ότι περιγράφω την πραγματικότητα, χωρίς εύκολη δημαγωγία.

Σας καλώ να μετρήσετε τους αποφοίτους μας που φεύγουν κατά στρατιές εκτός Ελλάδας.

Πιστεύετε πραγματικά ότι τα προβλήματα αυτά θα λυθούν μέσα από την επιχειρηματική λειτουργία του Πανεπιστημίου; Πιστεύετε πραγματικά ότι ο διακοσμητικός ρόλος των ακαδημαϊκών οργάνων διοίκησης θα συμβάλλει στη δημοκρατική λειτουργία του Πανεπιστημίου; Πιστεύετε ότι η αποστέωση των επιστημονικών αντικειμένων, επιβαλλόμενη θεσμικά, βοηθά την ανάπτυξη της επιστήμης;

Αναλαμβάνετε το κόστος της αντίθεσης με τους συναδέλφους σας εκείνους που είναι και θέλουν να παραμείνουν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές αφοσιωμένοι στο έργο τους, ζώντας από τον μισθό που τους παρέχει η πολιτεία και όχι από τα δίδακτρα των φοιτητών τους ή από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα;

Θα θέλατε τα χρόνια που θα ακολουθήσουν να είσαστε εσείς οι πρώτοι οι οποίοι συνέβαλλαν αποφασιστικά στην παρακμή  του αρχαιότερου ακαδημαϊκού Ιδρύματος της χώρας, υπηρετώντας την αλλαγή του ρόλου και του χαρακτήρα του;

Τι απαντήσεις θα δώσετε στην ελληνική οικογένεια;

 Αξιότιμες και αξιότιμοι συνάδελφοι,

Αρνηθείτε την συμμετοχή σας στα συμβούλια διοίκησης και όσοι έχετε ήδη υποβάλλει την υποψηφιότητα σας παραιτηθείτε. Σταθείτε με ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια και ευθύνη απέναντι στην επιστήμη, απέναντι στους φοιτητές μας, απέναντι στην ελληνική κοινωνία.
Εγώ, εμείς, δεν θα στηρίξουμε ούτε την υποψηφιότητα σας, ούτε τους νόμους και τις διαδικασίες που προβλέπουν. Τιμώντας τον όρκο που δώσαμε όταν αναλάβαμε να υπηρετήσουμε το Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

                                                                                                                 Αθήνα 6-10-12
Γ. Π. Τριμπέρης
    Καθηγητής
Τμήματος Φυσικής
    Ε.Κ.Π.Α.