24 Οκτωβρίου 2012

Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ Παρωδία Εκλογών! Να σταματήσει τώρα η αντιδημοκρατική εκτροπή!

24 Οκτωβρίου 2012 
Για έναν περίπου χρόνο τρεις διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις δίνουν μάχη για να πραγματοποιηθούν οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης στα Πανεπιστήμια ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία μετατροπής τους σε αυταρχικά ιδιωτικοποιημένα εκπαιδευτήρια. Θερμοί υποστηρικτές τους σε αυτή την προσπάθεια αποτελούν τα μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ καθώς και μια μικρή μερίδα «προθύμων» πανεπιστημιακών.
Παρόλα αυτά σε κανένα ΑΕΙ δεν έχουν γίνει οι εκλογές συμβουλίων γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημιακών δασκάλων, των φοιτητών και των εργαζόμενων στα Πανεπιστήμια κατανοεί την ουσία των επιδιώξεών τους και αγωνίζεται ώστε οι νόμοι 4009/2011 και 4076/2012 να καταργηθούν. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση δεν διστάζει να καταφύγει σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και ηλεκτρονικά πραξικοπήματα για να επιβάλει τις επιλογές της.

Σε κανένα ΑΕΙ της χώρας δεν έγινε ούτε μια, έστω και προσχηματικά, εμφάνιση των υποψηφίων. Οι «πρόθυμοι» υποψήφιοι καλούν τους πανεπιστημιακούς να επιλέξουν ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν συναντήσει ποτέ, και των οποίων αγνοούν τις όποιες επιλογές για τα κρίσιμα ζητήματα των Πανεπιστημίων. Η απουσία κάθε συζήτησης πάνω στα κεφαλαιώδη ζητήματα των Πανεπιστημίων και η προσπάθεια επιβολής των συμβουλίων με κάθε μέσο, συνιστούν αντιδημοκρατική εκτροπή, πρωτοφανή στον ακαδημαϊκό χώρο.
Παράλληλα υποψήφιοι για θέση στα συμβούλια διατηρούν θέσεις σε Πρυτανείες, Κοσμητείες, Προεδρίες Τμημάτων, ορίζοντας τους όρους των εκλογών και επηρεάζοντας από θέση εξουσίας τους ψηφοφόρους τους.
Η αυθαιρεσία ξεπερνά κάθε όριο με το μέτρο της επιστολικής ή και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Και εν τέλει με διορισμό των μελών.
Όπως έχει διεξοδικά αναλυθεί οι τρόποι αυτοί ψηφοφορίας είναι απόλυτα διαβλητοί δεδομένου ότι:
·         Υπάρχει πλήρης αδυναμία ελέγχου της ταυτοπροσωπίας του ψηφοφόρου από την εφορευτική επιτροπή ή/και τους υποψηφίους, καθώς ούτε ο ψηφοφόρος γνωρίζει ποιο πρόσωπο εκπροσωπεί την αρχή, ούτε και η αρχή γνωρίζει επακριβώς την ταυτότητα του χρήστη. Πολύ δε περισσότερο η αρχή δεν γνωρίζει κάτω από ποιες συνθήκες και περιστάσεις ασκείται το δικαίωμα της ψηφοφορίας. Στην περίπτωση της κάλπης ο ψηφοφόρος παρουσιάζεται προσωπικά και ψηφίζει μυστικά ενώ στην περίπτωση της επιστολικής ή και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δεν είναι δυνατόν η εφορευτική επιτροπή να κάνει έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κάθε ψηφοφόρου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί η εξαγορά του ψηφοφόρου.
·         Η ηλεκτρονική ψηφοφορία προϋποθέτει στη διαδικασία της ψηφοφορίας την ύπαρξη, εκτός της εφορευτικής επιτροπής και του ψηφοφόρου, και τρίτων προσώπων, των διαχειριστών του εκλογικού συστήματος. Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ 2564 (21/9/2012) η ηλεκτρονική ψηφοφορία υποστηρίζεται από το σύστημα ΖΕΥΣ και άρα από ομάδα ανθρώπων για την “ομαλή” διεξαγωγή της. Με τον τρόπο αυτό εκχωρείται μεγάλο μέρος της αρμοδιότητας των εκλογών στο Υπουργείο Παιδείας και σε μια ομάδα άγνωστων στην πανεπιστημιακή κοινότητα προσώπων που δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από κανένα Όργανο διενέργειας των εκλογών.
·         Η ηλεκτρονική ψηφοφορία προϋποθέτει ειδικές γνώσεις για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο και απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας. Οι γνώσεις αυτές, κατά βάση, απουσιάζουν από τα αρμόδια για τη διενέργεια των εκλογών Όργανα και, συνεπώς, ο έλεγχος της διαδικασίας επαφίεται καλή τη πίστει σε αναρμόδια πρόσωπα.
·         Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του συστήματος Helios «…η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι κατάλληλη όταν δεν αναμένεται σημαντική προσπάθεια υπεξαίρεσης της ψήφου ή πειθαναγκασμού του ψηφοφόρου…». Η παρατήρηση αυτή ισχύει ανεξάρτητα από το επίπεδο ασφάλειας του συστήματος Helios και σχετίζεται με την ασφάλεια του Η.Υ. κάθε ψηφοφόρου, όπως επίσης και με το γεγονός ότι ένας ψηφοφόρος μπορεί να εκχωρήσει το δικαίωμα της ψήφου σε άλλο άτομο (ή να πιεστεί να το κάνει).
Από τα παραπάνω γίνεται καθαρό ότι η κυβέρνηση και οι «πρόθυμοι» δεν διστάζουν να περιφρονήσουν κάθε δημοκρατική διαδικασία, όπως και κάθε συνταγματική επιταγή για να επιτύχουν τους σκοπούς τους.
Η εξέλιξη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όπου διαπιστώθηκε ότι «η ηλεκτρονική κάλπη μέσω της οποίας θα διεξαγόταν η ψηφοφορία ήταν ήδη ανοικτή και δεχόταν ψηφοδέλτια τουλάχιστον 9 ώρες (!) νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της ψηφοφορίας» αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη όλων των προηγούμενων αιτιάσεων. Εκ των πραγμάτων αμφισβητείται και η διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Πειραιά.

Καλούμε τους Πρυτάνεις να αναλογιστούν το κύρος της θέσεως τους και των Ιδρυμάτων τους και να σταματήσουν, τώρα, αυτή την εκλογική παρωδία.
Δηλώνουμε ότι δεν θα αναγνωρίσουμε κανένα Συμβούλιο το οποίο θα προκύψει από επιστολική, ηλεκτρονική ψηφοφορία ή διορισμό και αν ακόμα υπάρξει.
Καλούμε τους συναδέλφους μας, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τον αγώνα για την κατάργηση αυτών των νόμων.
Οι νόμοι 4009/2011 και 4076/2012 θα καταργηθούν.