22 Οκτωβρίου 2012

η ΣΑΦ ΣΧΗΜΑ-τίζεται! Τρίτη, 3μμ, στο στέκι της, στον 5ο όροφο

Την Τρίτη 23 Οκτώβρη, στις 3μμ, θα γίνει "σχήμα"* στο στέκι της ΣΑΦ (5ος όροφος).

Θα συζητηθούν ζητήματα επικαιρότητας (Συμβούλια Διοίκησης, ζητήματα με σίτιση - στέγαση και φοιτητικές παροχές, οι εξελίξεις στους νόμους Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου, η αποτίμηση της απεργίας των καθηγητών και το πανεκπαιδευτικό μέτωπο, τα νέα οικονομικά μέτρα, η φασιστική απειλήκ.α.) και θα γίνει μια απόπειρα χάραξης της στρατηγικής του πως θα παρέμβουμε εμείς στις προκλήσεις της περιόδου, τόσο αναφορικά με θέματα σχολής και φοιτητικής καθημερινότητας, όσο και ευρύτερα κοινωνικό-πολιτικά. Πέρα από τα αμειγώς εκπαιδευτικά - πολιτικά, θα δρομολογήσουμε και τις πολιστικές μας δραστηριότητες.

Το σχήμα είναι ανοιχτό για όποιον θέλει να συμβάλλει με την παρουσία του και τη γνώμη του, καθώς και για όποιον θέλει απλώς να παρακολουθήσει τη διαδικασία.


 *Τι είναι "σχήμα";

Παράταξη vs Σχήμα
Ίσως έχετε αντιληφθεί να υποστηρίζουμε ότι δεν είμαστε παράταξη αλλά σχήμα. Αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι με τις λέξεις αλλά κάτι που υποδηλώνει μια άλλη αντίληψη αναφορικά με το πως παράγεται η πολιτική στη σχολή.

Παράταξη: Εξ ορισμού, παρατάξη είναι το τμήμα ενός κόμματος το οποίο υπάρχει σε κάποια σχολή. Επίδιωξη λοιπόν της κάθε παράταξης είναι να λειτουργήσει ως μέσο για την υλοποίηση της στρατηγικής του κόμματος, το οποίο την υποστηρίζει, μέσα στη σχολή. Έτσι λοιπόν, σε ένα μεγάλο βαθμό, η στήριξη μιας παράταξης υποδηλώνει και στήριξη στον κομματικό φορέα από τον οποίο προέρχεται. Γι αυτό και τα υλικά της κάθε παράταξης (κείμενα, αφίσες κ.α.) είναι κοινά για κάθε σχολή και έρχονται από τα "κεντρικά" της παράταξης ή του κόμματος.

Σχήμα: Αντίθετα, "σχήμα" είναι κάτι το διαφορετικό. Δεν υπάρχει από πίσω κάποιος πολιτικός φορέας του οποίου η συλλογικότητα αυτή να είναι ταυτόσημο κομμάτι. Αντίθετα, σχήμα είναι ένα άθροισμα ανθρώπων οι οποίοι συμφωνούν σε μια ραχοκοκκαλιά απόψεων αναφορικά με το πανεπιστήμιο και την κοινωνία, στο οποίο ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι συλλογικά είμαστε εμείς και μόνο υπεύθυνοι για την πολιτική μας παρουσία στη σχολή.

Διαδικασίες Σχήματος: Για να το πετύχουμε αυτό, σε συχνά διαστήματα συναντιόμαστε μεταξύ μας στα "σχήματα". Αυτά είναι οι διαδικασίες κατά τις οποίες αξιολογούμε τα όσα συμβαίνουν και παίρνουμε θέση αναλόγως. Έπειτα, συζητούμε το πως εμείς μπορούμε να παρέμβουμε και ποια θα είναι η στάση μας. Και καταλήγουμε στο να δούμε το ποια υλικά πρέπει να ετοιμαστούν. Γιατί σε αντίθεση με τις παρατάξεις, τα υλικά σε εμάς δεν έρχονται από κανένα κεντρικό γραφείο, αλλά τα γράφουμε μόνοι μας.
Οι διαδικασίες του σχήματος είναι ανοιχτές όχι μόνο στους "σχηματίες" αλλά σε όλους εκείνους οι οποίοι θέλουν απλώς να παρακολουθήσουν τη διαδικασία και να ακούσουν το τι θα ειπωθεί, αλλά (ευλπιστούμε) και για όσους νιώθουν ότι μπορούν να συμβάλλουν είτε με ιδέες, είτε με κριτική στο πως η ΣΑΦ μπορεί να παρέμβει, ανεξάρτητα αν οι ίδιοι "νιώθουν" κοντά ή όχι στο σχήμα.