10 Οκτωβρίου 2012

Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας σήμερα


   Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην Ψυχική Υγεία και ειδικότερα φέτος στην κατάθλιψη, μια από τις συχνότερες ασθένειες στο δυτικό κόσμο. Σε αυτό το φόντο και λόγω των περικοπών που υφίσταται η δημόσια Ψυχική Υγεία στη χώρα μας οι εργαζόμενοι στα κέντρα ψυχικής υγείας πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το Υπ. Υγείας. Διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση των υπηρεσιών, τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες, καθώς και γιατί είναι μήνες απλήρωτοι.    
 Τραγικό επόμενο αυτής της κατάστασης αποτελεί η αύξηση της ανεργίας στον κλάδο, κυριολεκτικά το πέταμα στους δρόμους των ασθενών και η αδυναμία κάλυψης των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών του λαού για ψυχολογική υποστήριξη, καθώς οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης υποβαθμίζουν τη ζωή των ανθρώπων και σε ψυχολογικό επίπεδο ( άγχος, ναρκωτικά, αυτοκτονικοί ιδεασμοί κλπ).
Η απόφαση του Υπ. Υγείας να περικόψει τη χρηματοδότηση για την υγεία και την ψυχική υγεία δεν είναι ξέχωρη από τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται στη χώρα μας για υποβάθμιση και εξάλειψη των δημόσιων υπηρεσιών και ιδιωτικοποίηση νευραλγικών τομέων, όπως η υγεία και η εκπαίδευση, προς όφελος κάποιων λίγων κεφαλαιούχων ιδιωτών.