20 Οκτωβρίου 2012

Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Δωρέαν Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο! Μπλοκάρουμε τις εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης!

Ως συνέχεια της αρθογραφίας μας σχετικά με το φλέγον ζήτημα των Συμβουλίων Διοίκησης παραθέτουμε κάποιες περεταίρω σκέψεις και ένα κάλεσμα για μπλοκάρισμά τους!
Διαβάστε το προηγούμενο κείμενό μας: ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ


Κάποιες ερωταπαντήσεις που οδηγούν σε ένα προφανές συμπέρασμα! Αυτό του μπλοκαρίσματος των εκλογών για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης!

ΟΛΟΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22/10, ΣΤΙΣ 09:00, ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 7 (ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ)

Τι θα κληθούν να αποφασίσουν τα Συμβούλια Διοίκησης:
  • Δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά. Προοπτικά, και στα προπτυχιακά.
  • Διαγραφές φοιτητών.
  • Κατάργηση των συγγραμμάτων.
  • Κλείσιμο και συγχωνεύσεις σχολών και πανεπιστημίων.
  • Κατάργηση, ή οικονομική συμμετοχή του φοιτητή, σε σίτιση - στέγαση.
  • Κατάργηση των κοινωνικών παροχών και των πολιτισμικών δραστηριοτήτων εντός πανεπιστημίου (διδασκαλείο ξένων γλωσσών, πολιτιστικές ομάδες, γυμναστήριο κ.α.)
  • Παραδοχή και αποδοχή της οριακής οικονομικής κατάστασης των Πανεπιστημίων (το ρεύμα, η θέρμανση, οι υλικοτεχνικές υποδομές, η συντήρηση των ασανσέρ κ.α. παύουν να είναι δεδομένα).
  • Την απόλυση πολύτιμου προσωπικού για τη λειτουργία του πανεπιστημίου (λέκτορες και επίκουροι καθηγητές οδηγούνται προοπτικά στην εφεδρεία, καθώς και οι 407, διοικητικοί υπάλληλοι, γραμματείς, καθαρίστριες κ.α.)
  • Την πώληση των πανεπιστημιακών κτιρίων.
  • Την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου
  • Τη μη συμμετοχή φοιτητών στα όργανα διοίκησης των σχολών και των πανεπιστημίων.
  • Πειθαρχικές διώξεις απείθαρχων καθηγητών όσον αφορά τα μνημόνια και τους Νόμους Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου (συμβαίνει ήδη στην Κρήτη και αλλού!)
Και αν νομίζεις ότι τα παραπάνω είναι εικασίες ή μαντικές προβλέψεις κάποιων προκατειλημμένων αριστερών, να σου πούμε ότι ΟΛΑ τα παραπάνω προβλέπονται στους Νόμους Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου και σε άλλα παλιότερα ή καινούρια νομοθετήματα!

Τι αρμοδιότητες έχουν;

Βασική αρμοδιότητα των Συμβουλίων διοίκησης είναι η πλήρης εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου Αρβανιτόπουλου. Τα Σ.Δ θα αναλαμβάνουν όλες τις οικονομικές και διοικητικές αρμοδιότητες του Πανεπιστημίου. Κατά συνέπεια, κάθε εξουσία εφαρμογής τόσο μιας ασφυκτικής οικονομικής πολιτικής, όσο  και των πτυχών του νόμου αλλά ακόμα και τα ακαδημαϊκά ζητήματα υποχρεωτικά θα περνούν από τα Σ.Δ.


Σύγκλητος vs Συμβούλια Διοίκησης


Σύγκλητος
Συμβούλια Διοίκησης
Πολυμελές (περίπου 100 μέλη)
15 μέλη
Όλα τα μέλη ορίζονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα, εκφράζουν συλλογικά όργανα και λογοδοτούν στο σώμα
6 από τα 15 μέλη ορίζονται από 8 μόνο καθηγητές. Κανείς από τα 15 μέλη δεν εκφράζει συλλογικό όργανο παρά μόνο τον εαυτό του και δε λογοδοτεί πουθενά.
αποτελείται από τον Πρύτανη, τους Αντιπρυτάνεις, τους Κοσμήτορες των Σχολών, τους Προέδρους των Τμημάτων,δώδεκα (12) εκπροσώπους των καθηγητών, αναπληρωτών καθηγητών, επίκουρων καθηγητών και λεκτόρων. Σύνολο, περίπου 60 καθηγητές.
Αποτελείται από 8 καθηγητές
έναν εκπρόσωπο των φοιτητών από κάθε τμήμα, στο ΕΚΠΑ δηλαδή 32 φοιτητές
Έναν φοιτητή για όλο το ΕΚΠΑ (Φιλοσοφική, Φυσικό, Μαθηματικό, Ιατρική, Νομική, Παιδαγωγικό κλπ κλπ)
δύο εκπροσώπους των μεταπτυχιακών φοιτητών
Κανέναν εκπρόσωπο των μεταπτυχιακών φοιτητών
ένα εκπρόσωπο των βοηθών-επιμελητών-επιστημονικών συνεργατών, έναν εκπρόσωπο του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π.), έναν εκπρόσωπο του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) και έναν εκπρόσωπο του διοικητικού προσωπικού. Δηλαδή, 4 εκπροσώπους από το βοηθητικό προσωπικό.
Κανέναν από τις δίπλα κατηγορίες.
Κανένα εξωπανεπιστημιακό μέλος
Έξι εξωπανεπιστημιακοί Μέλη. Δεν είναι καν υποχρεωτικά μέλη ΔΕΠ. Προτείνεται να είναι μάνατζερ και εκπρόσωποι εταιρειών για να διαχειριστούν τα πενιχρά χρήματα των πανεπιστημίων και να καθοδηγήσουν την έρευνα και το πρόγραμμα σπουδών με βάση το «τι ζητάει η αγορά».
Έχουν δικαίωμα παρακολούθησης των συνεδριάσεων και τοποθετήσεων ακόμα και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενοι) τα οποία δεν είναι μέλη της συγκλήτου.
Δεν έχει δικαίωμα παρακολούθησης των συνεδριάσεων κανείς πέρα από τα 15 μέλη.


Ένα ρητορικό ερώτημα για να γίνει σαφές το "άγχος" της κυβέρνησης για να οριστούν άμεσα τα Συμβούλια Διοίκησης:

Εσείς, αν σκοπός σας ήταν η επιβολή διδάκτρων, η κατάργηση συγγραμμάτων και φοιτητικών παροχών, η απόλυση μελών ΔΕΠ και όλα τα άλλα που αναφέραμε παραπάνω ποιο από τα 2 όργανα θα επιλέγατε;!

Συμπέρασμα: 

Το Δημόσιο Δωρεάν Δημοκρατικό Αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο δέχεται μία συγκροτημένη επίθεση. Θα την ανασχέσουμε; Έχουμε τη δύναμη, αρκεί να λειτουργούμε συλλογικά και αποφασιστικά.

Τα Συμβούλια Διοίκησης δεν πρέπει να συγκροτηθούν!
Γι αυτό, ΌΛΟΙ τη Δευτέρα 22/10, στην οδό Ιπποκράτους 7, στις 9:00!