9 Οκτωβρίου 2012

22 Οκτώβρη τα Συμβούλια Διοίκησης για το ΕΚΠΑ!

Με ανακοίνωσή  της η πρτυτανεία του ΕΚΠΑ έκανε γνωστή την ημερομηνία των εκλογών των Σ.Δ και για το ΕΚΠΑ. Ο Πρύτανης, κύριος Πελεγρίνης παρά τις αντιρρήσεις και τις (ψεύτικες όπως αποδεικνύεται) αντιστάσεις που προέβαλλε στον νόμο ΔιαμαΝΤοπούλου, υπέκυψε τελικά στις πιέσεις του υπουργείου και με απόφασή του θα επιχειρηθεί σε δύο εβδομάδες να εφαρμοστεί και στο ΕΚΠΑ η ουσία του νόμου που διαλύει το δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο.
Η δυναμική και μαζική παρουσία όλων των φοιτητών του Ιδρύμτος κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να μην αφήσουμε να περάσουν τα αντιδραστικά Συμβούλια.
Και για να θυμηθούμε όλοι τι είναι τελικά αυτά τα Σ.Δ και γιατί σημαίνουν το τέλος του δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου, αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο που είχαμε γράψει πέρυσι γι' αυτό ακριβώς το θέμα. Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί πρώτα κάτι που πέρυσι δεν ίσχυε. Αν οι εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης μπλοκαριστούν για δύο συνεχόμενες φορές ( στην περίπτωσή μας 22 και 23/10) τότε η τελική ψηφοφορία (24/10) θα γίνει είτε ηλεκτρονικά είτε με επιστολική ψήφο! Πλήρης αδιαφορία για την κοινωνική νομιμοποίηση ή μη του νόμου! Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα θα ανατρέψει αυτόν το νόμο, θα υπερασπιστεί το δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου και θα παλέψει για το Πανεπιστήμιο των αναγκών της. Όλοι/ες τη Δευτέρα 22/10 στις οδούς - Θεμιστοκλέους 6 και Γαμβέτα  και Αιόλου 42-44  και Κολοκοτρώνη. Μπλοκάρουμε τα Συμβούλια Διοίκησης!!




ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

μια μικρή αναδρομή...
Η 24η Αυγούστου ήταν η ημερομηνία που επέλεξε το Υπ. Παιδείας να καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση τον εκτρωματικό νόμο 4009 για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Ο νόμος ψηφίστηκε. Εφτά μήνες μετά καμία πτυχή του δεν έχει εφραμοσθεί σε ευρεία και πανελλαδική κλίμακα. Το φοιτητικό κίνημα, τόσο το διάστημα πριν από την ψήφιση του νόμου, όσο και μετά από αυτήν, βρέθηκε σε διαρκείς κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα τις 300 και πλεόν καταλήψεις Ιδρυμάτων που ισοδυναμούσαν με 300 και πλέον αποφάσεις Συλλόγων καταδίκασης του νόμου-ταφόπλακα του δημόσιου-δωρεάν και δημοκρατικού πανεπιστημίου. Ο όρος ταφόπλακα δεν είναι καθόλου υπερβολικός αν σκεφτεί κανείς ότι ο νόμος στην ουσία του προβλέπει το τσάκισμα των πτυχίων μας, τη μηδενική εργασιακή μας προοπτική, την πληρωμή των σπουδών μας καθώς και διαγραφές φοιτητών και συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων.

συμβούλια..διάλυσης
Αυτές τις επιμέρους διατάξεις έρχονται να εφαρμόσουν τα Συμβούλια Διοίκησης, τα οποία αποτελούν κόμβο για την πλήρη εφαρμογή του νόμου. Τα Σ.Δ θα αναλαμβάνουν όλες τις οικονομικές και διοικητικές αρμοδιότητες του Πανεπιστημίου, ενώ η Σύγκλητος, που μέχρι τώρα αποτελόυσε το ανώτατο όργανο του κάθε Ιδρύματος θα περιορίσει το ρόλο της σε διακοσμητικό στοιχείο αφού θα αναλαμβάνει μόνο τις ακαδημαικές αρμοδιότητες. Κατά συνέπεια, κάθε εξουσία εφαρμογής τόσο μιας ασφυκτικής οικονομικής πολιτικής, όσο και των πτυχών του νόμου αλλά ακόμα και τα ακαδημαικά ζητήματα υποχρεωτικά θα περνούν από τα Σ.Δ, αφού υπαγορεύονται από τα παραπάνω πλαίσια. Τα Σ.Δ σύμφωνα με το νόμο θα απαρτίζονται από:
· 8 πανεπιστημιακούς : Ισχνή μειοψηφία του πανεπιστημίου που δε
θα δεσμεύεται από καμία συλλογική απόφαση. Θα εκφράζουν μόνο την «προσωπική» τους άποψη και θα εκλέγουν τα υπόλοιπα μέλη και μάλιστα με έγκριση του Υπ. Παιδείας, γεγονός που συνεπάγεται με το ότι το πανεπιστήμιο θα ακολουθεί τις κυρίαρχες κατευθύνσεις συρρίκνωσης – επιχειρηματικοποιήσης-αυταρχικοποίησης της εκπαίδευσης.
· 6 εξωπανεπιστημιακούς : Εκλέγονται από τους προαναφερθέντες 8. Δε θα είναι άλλοι από τους περιβόητους ΜΑΝΑGER/ στελέχη επιχειρήσεων που θα φροντίζουν, εκτός των συνεχώς μειωμένων παροχών, να προασπίζονται και τα συμφέροντα ιδιωτών εντός του Πανεπιστημίου.
· 1 φοιτητής (ή γλάστρα): Προφανώς, ακόμα και αριθμητικά, η γνώμη του δε θα έχει καμία βαρύτητα. Ο φοιτητής, επίσης θα εκφράζει τον εαυτό του και όχι τις θέσεις του Συλλόγου και πιθανότατα, αν δεν είναι ήδη διαπλεκόμενος, θα διαπλακεί με τα καθηγητικά συμφέροντα. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι θα εκλέγεται μετά από εκλογές του Φοιτητικού Συλλόγου που θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, κάτι που θα υπηρετήσει την πλήρη αποπολιτικοποίηση των Συλλόγων και την ανάδειξη της προσωπολαγνείας.
Επιπλέον κυρίαρχη αρμοδιότητα των Σ.Δ θα είναι η διενέργεια ερευνητικών προγραμμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς και όχι με τις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών, ενώ σχολές ανθρωπιστικών επιστημών, όπως η δικιά μας, θα εξαφανιστούν σταδιακά από το χάρτη των υπολογίσιμων Ιδρυμάτων και δε θα χρηματοδοτούνται επαρκώς καθώς δεν θα έχουν να προσφέρουν οικονομικά ή ερευνητικά οφέλη στην αγορά και τους επιχειρηματικούς κύκλους της.

φωτιά στις κάλπες τους!
Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες από μεριάς υπουργείου για διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη Σ.Δ στο Α.Π.Θ, στο Χαροκόπειο, Παν/μιο Αιγαίου, ΑΣΣΟΕ κ.ά. Οι φοιτητές μαζί με καθηγητές και εργαζομένους που εναντιώνονται στο νόμο κατάφεραν με τη φυσική τους παρουσία να αποτρέψουν τις εκλογές, υπερασπιζόμενοι τις αποφάσεις των Συλλόγων τους που καταδικάζουν το νόμο. Ωστόσο το κράτος απάντησε άμεσα, τόσο με μια οργανωμένη προπαγάνδα κατασυκοφάντησης των φοιτητών, όσο και με εισαγγελικές διώξεις ενάντια φοιτητών στο Α.Π.Θ. Παρά τις επιθέσεις τους, οι φοιτητές δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω, μαζικά και οργανωμένα να εμποδίσουν τις εκλογές για τα Σ.Δ.!



μαζικοποιούμε τον αγώνα μας...
Κανείς δε νίκησε ποτέ μόνος του, γι΄αυτό και προκειμένου ο αγώνας μας να είναι νικηφόρος πρέπει ως φοιτητές να συνδεθούμε με εκείνα τα κομμάτια του πανεπιστημίου που εναντιώνονται στο νόμο ( μέλη Δ.Ε.Π, 407, διοικητικό προσωπικό) και να δημιουργήσουμε μια μαζική και μαχητική πρωτοβουλία εμπόδισης της εφαρμογής του, παραδειγματιζόμενοι από την Παμπολυτεχνειακή Συνέλευση που έχει ήδη συσταθεί από τον Δεκέμβρη και από την πρωτοβουλία του Παντείου. Στη Σχολή μας ήδη έγινε στις 24/1 στην aula μια πρώτη συνάντηση των κομματιών εκείνων της Φιλοσοφικής που εναντιώνονται στο νόμο και έπεται και συνέχεια. Σκοπός μας είναι η σύσταση μια πρωτοβουλίας ολόκληρου του ΕΚΠΑ, καθώς τα Σ.Δ δε θα ψηφιστούν για την κάθε Σχολή ξεχωριστά αλλά για ολόκληρο το Ίδρυμα. Μια τέτοιου τύπου πρωτοβουλία θα κλείσει τα στόματα όσων μιλούν για μειοψηφίες και αντιδημοκρατικότητα μες στα πανεπιστήμια και θα μας επιτρέψει να διευρύνουμε και να ισχυροποιήσουμε τον αγώνα μας.

οι φοιτητικοί σύλλογοι πάλι ενεργοί-πάλι στον αγώνα!
Γίνεται προφανές ότι το ιστορικό βάρος της υπεράσπισης του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού χαρακτήρα που είχε το πανεπιστήμιο ως σήμερα πέφτει στις δικιές μας πλάτες. Ο αγώνας που κάνουμε είναι απ' τη μία για να αντιπαλέψουμε αυτήν τη μεταρρύθμιση που έρχεται να σαρώσει όλα τα δημοκρατικά κεκτημένα των προηγούμενων χρόνων και απ' την άλλη για να παλέψουμε και να οικοδομήσουμε το πανεπιστήμιο των αναγκών μας. Μέσα από συλλογικές και μαζικές διαδικασίες μπορούμε να υψώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε όσους καλούν το λαό και νευραλγικούς τομείς της κοινωνίας να πληρώσουν την κρίση τους! Δεν πρέπει να αφήσουμε την παιδεία να θυσιαστεί στο βωμό της κρίσης, αντίθετα πρέπει να εκπληρώσουμε το ηθικό και κοινωνικό χρέος που μας αντιστοιχεί αυτήν την περίοδο, για το δικό μας μέλλον αλλά και το μέλλον των επόμεων γενεών!


ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4009