19 Νοεμβρίου 2012

Ούτε ένα Συμβούλιο δεν θα συνεδριάσει!



Το υπουργείο επιδιώκει να εφαρμόσει την πολιτική του μνημονίου μέσα στις σχολές, μέσω της εφαρμογής του νόμου Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου. Όμως, ο μόνος τρόπος εγγύησης της εφαρμογής του νόμου είναι η συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης, τα οποία έρχονται να  καταργήσουν πλήρως το δημόσιο δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα του πανεπιστημίου!

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, τον περασμένο Σεπτέμβρη, αλλά και τα μαζικά μπλοκαρίσματα των εκλογών των Συμβουλίων Διοίκησης όλο το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσαν τροχοπέδη στην εφαρμογή των πιο αντιδραστικών αλλαγών στην εκπαίδευση στα χρονικά! Το υπουργείο, όμως, επιχείρησε μια πιο επιθετική κίνηση. Ακριβώς επειδή οι εκλογές δεν διεξήχθησαν μέχρι τις 25 Οκτωβρίου  λόγω της παρεμπόδισης τους από πλευράς των φοιτητών, προέβλεψε την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ο λόγος για τις συγκεκριμένες αλλαγές είναι προφανής: η αδυναμία εφαρμογής του νόμου εξαιτίας της αντίδρασης σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας!

Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου είχε εξαγγελθεί η διαδικασία ηλεκτρονικής ψήφου για την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης στο Ε.Κ.Π.Α. Όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι του Ε.Κ.Π.Α, αλλά και καθηγητές που είχαν πάρει καταδικαστικές αποφάσεις μαζικά προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου του Κέντρου Λειτουργίας και Διαχείρισης  δικτύου! Ο αγώνας αυτός εξέφρασε με σαφή τρόπο την καταδίκη των φοιτητών για τα Συμβούλια.

Το υπουργείο, βέβαια, με μια  κίνηση που μόνο σε δημοκρατία δεν παραπέμπει αποφάσισε να στείλει μέσω sms στους καθηγητές τους κωδικούς τους ούτως ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν. Ολοκληρώθηκαν, λοιπόν, οι εκλογές για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης με μια πλήρως διαβλητή διαδικασία. Ολοκληρώθηκαν, όμως, χωρίς καμία συναίνεση των φοιτητών και με πλήρη απονομιμοποίηση!

Με λίγα λόγια, επιχειρείται όχι μόνο το τσάκισμα όλων των φοιτητικών κινητοποιήσεων αλλά και η φίμωση κάθε φωνής αντίστασης. Σε αυτό συμβάλλουν εν τέλει και όσοι καθηγητές είναι εκλεγμένοι στα Συμβούλια. Εξελέγη και η Ελένη Μαντζουράνη, καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της σχολής μας! Αυτοί οι καθηγητές είναι συνένοχοι στην επίθεση του υπουργείου και συναινούν στη διάλυση του ελληνικού πανεπιστημίου!


Ποια πρέπει να είναι, λοιπόν, η απάντηση σε αυτήν την σκληρή επίθεση; Η απάντηση είναι μόνο μία: ο αγώνας μας ενάντια σε αυτή τη μεταρρύθμιση και η υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν και δημοκρατικού πανεπιστημίου! Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα Συμβούλιο να συνεδριάσει! Μέσα από μαζικές και συλλογικές διαδικασίες να παλέψουμε για να την μη εφαρμογή του νόμου και την τελική απόσυρσή του, να αγωνιστούμε για να μην πληρώσουμε τις σπουδές μας και την κρίση τους!