12 Νοεμβρίου 2012

ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ» : στον κοινωνικό μαρασμό, στη φτώχεια, στην ανεργία, στη διάλυση υγείας και παιδείας, στο ξεπούλημα της χώρας...



Όσοι πίστεψαν τα προεκλογικά «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» των κομμάτων που αποτελούν τη συγκυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν, τα περιορισμένα και χωρίς κοινωνικό κόστος μέτρα που θα παρθούν, την εύνοια των δανειστών μας – και πάει λέγοντας – αποδείχτηκαν σε μία μόλις εβδομάδα, επιοικώς, αφελείς. Σε απόσταση τεσσάρων μόλις ημερών η ελληνική βουλή επικύρωσε μέτρα τα οποία επιταχύνουν τη φτωχοποίηση του λαού μας και σκληραίνουν τους όρους διαβίωσής του. Μέτρα τα οποία φτάνουν τα 18δις. Ας δούμε όμως ΤΙ τερατουργήματα ψηφίστηκαν, ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ.
  

ΤΙ περιλαμβάνουν τα μέτρα

Το να κωδικοποίησεις και να παρουσιάσεις τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται σε έναν νόμο 800 σελίδων, ο οποίος από την πρώτη μέχρι την τελευταία του λέξη, με τρόπο ωμό και κυνικό περιγράφει το πως θα θυσιαστεί ένας λαός στο βωμό της διάσωσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Ας αναφέρουμε όμως τα πιο «τρανταχτά»:
·     Τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται κατά 2 έτη. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θα συνταξιοδοτείται πλέον στα 67 έτη. Νέες μειώσεις στις συντάξεις.
·     Καταργείται επί της ουσίας ο κατώτερος εγγυημένος μισθός. Ενώ μέχρι σήμερα ο κατώτερος μισθός συμφωνούνταν και συνυπογράφοντας στην «Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» από τη ΓΣΕΕ και τους εργοδοτικούς φορείς, πλέον αρμόδιο για τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού είναι μόνο το υπ. Εργασίας, το οποίο μπορεί να τον μειώνει κατά το δοκούν, όσο, όπως και όποτε θέλει.
·         Μειώνονται οι μισθοί και καταργούνται τα δώρα στους δημοσίους υπαλλήλους.
·        Προβλέπεται η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων (2000 το 2012 και 25.000 το 2013) για πρώτη φορά μετά την περίοδο της χούντας.
·   Διευκολύνονται οι απολύσεις. Περιορίζεται ο χρόνος κατά τον οποίο ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον εργαζόμενο ότι πρόκειται να απολυθεί σε μόλις 4 μήνες, ενώ μειώνονται στο μισό οι ήδη περιορισμένες αποζημιώσεις λόγω απόλυσης.
 ·         Επιβάλλεται ένα απάνθρωπο ωράριο εργασίας. Θεσμοθετείται ότι ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα στην ανάπαυση μόνο 11 ώρες την ημέρα, πράγμα που μεταφράζεται ότι πρέπει να εργάζεται 13 ώρες ημερησίως. 
·         Ξεπουλιέται κρατική περιουσία, μέσω ιδιωτικοποίησεων, όσο-όσο, ενώ αφαιρείται από τη χώρα η όποια, έστω περιορισμένη, προοπτική είχε για ανάπτυξη και να σταθεί οικονομικά στα πόδια της. 
·   Περιορίζονται και άλλο οι δάπανες που προβλέπονται υγεία. παιδία και γενικότερη κοινωνική πρόνοια.



ΠΩΣ ψηφίστηκαν τα μέτρα

Ενώ μέσα στη βουλή συζητιούνταν και ψηφιζόντουσαν τα αδιανόητα αυτά μέτρα, πλήθος κόσμου, με παλμό, ζωντάνια και επιμονή εξέφραζε την οργή του απέναντι σε αυτά που του ετοιμάζουν. Παρολ’ αυτά, 153 βουλευτές ήταν αρκετοί για να αποφασίσουν για την εξόντωση ενός λαού. Πέρα όμως από αυτά, όπως και στις προηγούμενες ψηφοφορίες για τα προηγούμενα μνημόνια, δεν κρατήθηκαν ούτε τα δημοκρατικά – κοινοβουλευτικά προσχήματα. Ας είμαστε πιο συγκεκριμένοι:
§  Ενώ ο νόμος αυτός περιελάμβανε σημεία διαφορετικής φύσης μεταξύ τους (συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό, μισθολογικό, εργασιακά, διοικητικά κ.α.), ενώ θα περίμενε κανείς κάθε ομάδα μέτρων να αναφέρεται σε ξεχωριστό αυτοτελές άρθρο, ολόκληρο το νομοσχέδιο συγκροτήθηκε σε ένα και μόνο άρθρο. Ο λόγος προφανής, να φανεί σαφώς το εκβιαστικό δίλημμα, ή είσαι εξ ολοκλήρου με την πολιτική που η τρόικα επιτάσσει ή όχι.
§  Ένας νόμος των 800 σελίδων ο οποίος αναφέρεται σε θέματα απίστευτης σοβαρότητας, τα οποία ορίζουν το αν οι έλληνες θα μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, ήρθε στη βουλή με τη μορφή του «κατ’επείγοντος». Αυτό σημαίνει ότι οι βουλευτές έπρεπε σε 2 μόλις ημέρες να διαβάσουν ολόκληρο το νόμο, να τον επεξεργαστούν, να τον αναλύσουν, να τοποθετηθούν επ’ αυτού, να προβάλλουν αντιρρήσεις και αντιπροτάσεις και να τον ψηφίσουν. Ποιος μπορεί να αποφανθεί μέσα σε δύο μόνο μέρες για το αν και το πως ένας λαός μπορεί να ζει;
§  Ο νόμος που κατατέθηκε περιείχε διατάξεις οι οποίες είχαν ήδη καταψηφιστεί από την ολομέλεια της βουλής, κάποιες μόλις 10 μέρες νωρίτερα, και πραξικοπηματικά επανήλθαν.
§  Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ήδη κρίνει πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νόμο ως αντισυνταγματικά.

ΓΙΑΤΙ ψηφίστηκαν τα μέτρα

Τα μέτρα αυτά ψηφίστηκαν ώστε να εκταμιευτεί και η επόμενη δόση των 31,5 δις ευρώ και να μπορέσει το κράτος να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και να χρηματοδοτήσει Παιδεία, Υγεία και άλλες κοινωνικές παροχές. Ή μήπως τα παραπάνω είναι απλώς μια πρόφαση;
Αναφέραμε ότι ο ελληνικός λαός φορτώθηκε με μέτρα αξίας 18δις για να δανειστεί 31,5δις.

Αξίζει τελικώς το τίμημα που πληρώνει; Ας δούμε που θα πάνε αυτά τα 31,5δις.
Που θα πάνε τα 31,5δις της δόσης;
Ø  24,8 δισ. στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Ø  4,8δις για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων και εντόκων γραμματίων.
Ø  0,6δις για τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2012.
Σύνολο, 30,2δις ευρώ, από τα 31,5δις, σε τράπεζες και αποπληρωμές δανείων.
Επομένως απομένουν ΜΟΝΟ 1,3δις ευρώ για μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία.

Για να το κάνουμε πιο σαφές: ο λαός πληρώνει ένα τίμημα των 18δις ευρώ, για να δανειστεί ο ίδιος 1,3δις και να δώσει σε τραπεζίτες και τοκογλύφους 30,2δις. Η πρόκληση και η χυδαιότητα είναι προφανείς. Θυσιάζει ένας ολόκληρος λαός τα όνειρα και την αξιοπρέπειά του για να σωθούν οι τράπεζες και να επιβιώσει το άδικο και ληστρικό σύστημα το οποίο ευθύνεται για τον μαρασμό του.
Οδηγούν στον κοινωνικό καιάδα ένα ολόκληρο λαό για να εξυπηρετήσουν τραπεζίτες και τοκογλύφους. Θα το επιτρέψουμε;