5 Σεπτεμβρίου 2013

Oι απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων, αγώνας για το πανεπιστήμιο!

Γιατί απολύουν τους διοικητικούς υπαλλήλους;

Τις τελευταίες ημέρες οξύνεται το ζήτημα της απόλυσης 1.750 διοικητικών υπαλλήλων από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στο δημόσιο πανεπιστήμιο βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με τις πολιτικές λιτότητας και απολύσεων που ακολουθούνται σε όλη την κοινωνία. Με το πρόσχημα του εξορθολογισμού  και της τακτοποίησης του πλεονάζοντος προσωπικού 1.750 οικογένειες έρχονται να προστεθούν στο 1,5 περίπου εκατομμύριο ανέργων της χώρας. Παρ' όλ' αυτά, αυτή η πολιτική έχει δείξει ότι με τέτοιου είδους μέτρα όχι μόνο δεν εξορθολογίζονται τα οικονομικά του κράτους αλλά φέρνουν μεγαλύτερη αναστάτωση, ρίχνεται το βάρος της διεξόδου από την κρίση στους εργαζομένους με αποτέλεσμα ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας να αντιμετωπίζει σοβαρότατα βιοποριστικά προβλήματα. Στόχος τους είναι η δημιουργία ευέλικτων και εντατικοποιημένων εργαζομένων κι ενός μικρότερου δημόσιου τομέα ώστε να δοθεί χώρος σε ιδιωτικά κεφάλαια, με μεγαλύτερο κόστος φυσικά για τους πολίτες.

Κι εμένα τι με νοιάζει;

Το χτύπημα που δέχεται αυτή τη στιγμή η τριτοβάθμια εκπαίδευση μας αφορά όλους. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αντικειμενικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν με το μισό προσωπικό. Ήδη κάποιοι υπάλληλοι, αναγκάζονται να δουλεύουν 4 ώρες σε μια θέση και 4 ώρες σε κάποια άλλη, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία πολλών υπηρεσιών και την εξουθένωση των ίδιων των εργαζομένων. Συγκεκριμένα στο ΕΚΠΑ προβλέπεται η απόλυση 450 από τους 1030 διοικητικούς υπαλλήλους, δηλαδή περίπου το 50%! Για όποιον στοιχειωδώς έχει μια επαφή με τη Σχολή του γίνεται προφανές ότι οι Σχολές δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τέτοιους όρους. Το διοικητικό προσωπικό έχει τη διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη των Τομέων, των Εργαστηρίων, των Κλινικών και άλλων λειτουργικών μονάδων των Τμημάτων. Με λίγα λόγια χωρίς αυτούς το Πανεπιστήμιο δε μπορεί να λειτουργήσει, και με τους μισούς από αυτούς το Πανεπιστήμιο θα υπολειτουργεί.

Τι αποφάσισαν σήμερα 5/9 οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ  στη Συνέλευσή τους;

Σε συμπόρευση με τις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η Ομοσπονδία Διοικητικών υπαλλήλων αλλά και η Συνέλευση των διοικητικών του ΕΜΠ, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ αποφάσισαν στη σημερινή τους Συνέλευση απεργία από την Τρίτη 10/9 μέχρι και την Παρασκευή 20/9. Αυτό σημαίνει ότι η εξεταστική και οι εγγραφές που είχαν δρομολογηθεί για εκείνες τις ημέρες αναβάλλονται. Εμείς, ως φοιτητές θα πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους, σε έναν αγώνα που γίνεται για μια αξιοπρεπή διαβίωση αλλά και για την ίδια τη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου. 
 

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις αλλαγές που προωθούνται στο Λύκειο, τα πλήγματα που δέχεται εν γένει η Παιδεία, η Υγεία, Πολιτισμός αλλά και η κοινωνία, με αποκορύφωμα τους πλειστηριασμούς ακινήτων είναι το μέλλον που η κυβέρνηση και η Τρόικα σχεδιάζουν για εμάς. Ένα μέλλον της ανεργίας, της ανασφάλειας και του συνεχούς φόβου για την επιβίωση. Δε θα τους αφήσουμε! Θα μας βρουν μπροστά τους! 

Οι φοιτητές να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, τον αγώνα της κοινωνίας!!