26 Ιανουαρίου 2013

Επαναφέρουν τον Κώδικα για τα ναρκωτικά

αναδημοσίευση από 902.gr

Επανέφερε την Παρασκεύη η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης το σχέδιο νόμου για τον Κώδικα περί ναρκωτικών, αφού τού έκανε ένα «λίφτινγκ», χωρίς, ωστόσο, να αλλάζει τη γενικότερη φιλοσοφία του, προκειμένου να κάμψει τις γενικότερες αντιδράσεις της κοινωνίας και των ανθρώπων που εργάζονται στους φορείς που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση. Η κυβέρνηση μιλάει για δήθεν εξορθολογισμό της ποινικής μεταχείρισης των κατηγορουμένων και πως τάχα δίνει έμφαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των τοξικομανών και όχι στην ποινική καταστολή.
Στην ουσία, όμως, παραμένει ο βασικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου, που είναι η νομιμοποίηση της χρήσης, κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών για προσωπική χρήση, ενώ μπαίνουν οι ιδιώτες στα προγράμματα πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.
Ειδικότερα, με τον Κώδικα περί ναρκωτικών επιβάλλεται κάποια αυστηροποίηση στις ποινές των εμπόρων ναρκωτικών σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο Κώδικα (επί υπουργίας Μ. Παπαϊωάννου). Η διαφοροποίηση από την προηγούμενη προταθείσα ρύθμιση έγκειται στο ότι απαγορεύεται ηπιότερη αντιμετώπιση του εξαρτημένου δράστη και κατηγορούμενου για εμπορία ναρκωτικών. Επίσης, ο κατηγορούμενος για εμπορία ναρκωτικών δε θα έχει το ελαφρυντικό της χρήσης και δε θα μπορεί να αποφύγει την εσχάτη των ποινών, που είναι τα ισόβια, σε διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, όπου ο δράστης κάνει χρήση όπλων ή μεταχειρίζεται ανήλικο για την τέλεση του εγκλήματος κ.λπ.
Ειδικότερα, με το άρθρο 29 του προηγούμενου σχεδίου νόμου, όποιος κατέχει, προμηθεύεται ναρκωτικά ή καλλιεργούσε φυτά κάνναβης που δικαιολογούνται για ατομική χρήση, τιμωρούνταν μέχρι τριών μηνών κράτηση και πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ τώρα τιμωρείται με φυλάκιση πέντε μηνών και πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Στο άρθρο 23 για τους κατ' επάγγελμα εμπόρους ναρκωτικών ουσιών με προσδοκώμενο όφελος πάνω από 75.000 ευρώ οι ποινικές κυρώσεις θα είναι αυστηρότερες και δε θα αναγνωρίζονται δυνατότητες ηπιότερης μεταχείρισης λόγω τοξικομανίας. Επίσης, το οικονομικό όφελος αυξάνεται από τα 50.000 ευρώ στα 75.000 ευρώ.

Τυποποιείται ως βασικό έγκλημα η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, χαρακτηρίζεται κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη 5-20 χρόνων. Αντίθετα, τώρα είναι από 10 μέχρι 20 χρόνια.
Με το ίδιο σχέδιο νόμου (άρθρο 50) θεσμοθετείται η «Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών», ενώ το ρόλο αυτό μέχρι τώρα τον είχε ο ΟΚΑΝΑ. Ωστόσο, δε γνωρίζουμε τι ακριβώς θα διαχειρίζεται αυτή η επιτροπή από τη στιγμή που για την κυβέρνηση είναι ειλημμένη η απόφαση να νομιμοποιήσει και να διαδώσει τη ναρκωκουλτούρα.
Στο άρθρο 60 αναφέρονται τα προγράμματα πρόληψης όπου μπορούν να δραστηριοποιηθούν ακόμη και ιδιωτικοί φορείς. Ειδικότερα, στο άρθρο αυτό αναφέρεται: «Οι εγκεκριμένοι οργανισμοί ή φορείς για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των Ναρκωτικών καταρτίζουν προγράμματα για την πρόληψη της διάδοσης και της χρήσης των ναρκωτικών στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης και τα υποβάλλουν για έγκριση στον υπουργό Υγείας. Όμοια προγράμματα μπορεί να καταρτίζουν και η Εκκλησία της Ελλάδας, οι ΟΤΑ, οι συνδικαλιστικοί φορείς, καθώς και οποιοσδήποτε κρατικός ή ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός φορέας».
Με το ίδιο νομοσχέδιο η διακίνηση μικροποσοτήτων θα τιμωρείται με ελαφρότερες ποινές σε βαθμό πλημμελήματος. Με την ισχύουσα νομοθεσία η ποινή γι' αυτές τις περιπτώσεις είναι φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών ή και κάθειρξη. Αυστηρότερες θα είναι οι ποινές όταν η διακίνηση γίνεται από συγκεκριμένα πρόσωπα και σε ευαίσθητους χώρους (στρατόπεδα, σχολεία κ.λπ.), η ποινή είναι κάθειρξη 10-20 ετών, ενώ μέχρι τώρα ήταν 15-20 χρόνια.
Τέλος, τα εξαρτημένα άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες ή καταδικάστηκαν και υπαχθούν σε προγράμματα απεξάρτησης εντός και εκτός των φυλακών, θα μπορούν να τύχουν ευεργετημάτων, όπως αναβολή στράτευσης, αναστολή ποινής, υπό όρους απόλυση