2 Ιανουαρίου 2013

Το πολιτικό σινεμά: Ανοιχτή συζήτηση με τον Κώστα Γαβρά στη Στέγη


O διεθνής Έλληνας και βραβευμένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς έρχεται στην Αθήνα και με αφορμή τη νέα του ταινία Το Κεφάλαιο (Le Capital) συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Τίνα Μανδηλαρά για την πολιτική και το πολιτικό σινεμά. Η συζήτηση, με τη συμμετοχή του κοινού, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013, στις 20:30 στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.



Η συζήτηση θα γίνει στα ελληνικά και θα αναμεταδοθεί ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας της Στέγης: www.sgt.gr

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Odeon και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

***

Ο Κώστας Γαβράς γεννήθηκε στην Ελλάδα, στα Λουτρά Ηραίας. Σπούδασε λογοτεχνία στη Σορβόννη και κινηματογράφο στο Ινστιτούτο IDHEC. Μετά την αποφοίτησή του, αποφάσισε να μείνει στη Γαλλία. Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, το Z, κέρδισε το Όσκαρ Ξενόγλωσης Ταινίας και το Όσκαρ Μοντάζ το 1970 και προτάθηκε για άλλα 3 Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου). Η ταινία του  Ο Αγνοούμενος το 1982 κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, ενώ ο Κώστας Γαβράς απέσπασε το ‘Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου την ίδια χρονιά. Η πλούσια φιλμογραφία του συμπεριλαμβάνει τις ταινίες Σε Κατάσταση Πολιορκίας (1972),  Το Μουσικό Κουτί (1989, Χρυσή Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1990), Αμήν (2002, βραβείο Σεζάρ Καλύτερου Σεναρίου), Το Τσεκούρι (2005) και Παράδεισος στη Δύση (2009).

***

Ώρα έναρξης: 20:30

Μικρή Σκηνή

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση. Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας της αίθουσας, θα υπάρξει ζωντανή αναμετάδοση της συζήτησης, από την ιστοσελίδα της Στέγης: www.sgt.gr

αναδημοσίευση από το tvxs