9 Ιανουαρίου 2013

Η επίθεση στην εκπαίδευση συνεχίζεται: Σχέδιο “Aθηνά”! Καταργήσεις τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα...


Το υπουργείο παιδείας ξαναχτυπά! Μετά την πραξικοπηματική εκλογή των περίφημων Συμβουλίων Διοίκησης, μέσω της πλήρως απονομιμοποιημένης διαδικασίας της ηλεκτρονικής ψήφου, ο κόσμος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έρχεται αντιμέτωπος με συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. 
Οι αλλαγές θα έχουν την εξής μορφή:

·         Κατάργηση Τμημάτων: Στο στόχαστρο βρίσκονται δεκάδες τμήματα TEI αλλά και αρκετά   τμήματα ΑΕΙ, όπως η Αρχιτεκτονική Πάτρας και το τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου.
·         Συγχώνευση Τμημάτων: Όπως αποδεικνύεται από τις ήδη δρομολογούμενες αλλαγές, οι συγχωνεύσεις δεν αφορούν μόνο ολιγομελή τμήματα με ‘υπερεξειδικευμένο’ αντίκειμενο, όπως ισχυριζόταν αρχικά το υπουργείο αλλά ολόκληρο το φάσμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς υπό συγχώνευση σύμφωνα με εξαγγελίες βρίσκονται ακόμα και ιδρύματα όπως το ΠΑΜΑΚ, το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο κτλ αλλά και τμήματα όπως οι πολυτεχνικές σχολές και η φιλολογία Πάτρας! 

Στόχος; Να παραμείνουν  περίπου 340 τμήματα από τα σημερινά 500 συνολικά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Όφελος; Τι άλλο πέρα από τη μείωση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, τις απολύσεις διοικητικού προσωπικού και τη μείωση των εισακτέων φοιτητών στα συγχωνευμένα τμήματα.  Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κίνηση έρχεται μετά από ένα κύμα απολύσεων διοικητικών υπαλλήλων και συμβασιούχων καθηγητών 407 αλλά και της τεράστιας περικοπής της χρηματοδότησης την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά...


Τέτοια φαινόμενα θα ενισχυθούν διότι πλεόν κάθε τμήμα δεν θα μπορεί να διεκδικήσει τα κρατικά κονδύλια όπως πριν αλλά θα δίνεται ένα χρηματικό ποσό, σαφώς μικρότερο, για να καλυφθούν τα έξοδα των συγχωνευμένων τμημάτων/ιδρυμάτων με ό,τι συνεπάγεται αυτό: μείωση καθηγητών και συνεπώς υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, προβλήματα με τις υποδομές, κατάργηση σε πολλές περιπτώσεις των φοιτητικών παροχών(ήδη στην ΑΣΠΑΙΤΕ το σχέδιο Αθηνά εφαρμόστηκε, η σχολή συγχωνεύθηκε με το ΤΕΙ Αθήνας, η εστία κλείνει κι οι φοιτητές μένουν στο δρόμο...), ενώ παράλληλα φοιτητές και εγαζόμενοι που το τμήμα τους θα συγχωνευτεί θα αναγκαστούν είτε να αλλάξουν τον τόπο διαμονής τους, είτε να οδηγηθούν στην απόλυση και στην ανεργία. 

Σχέδιο “Αθηνά” και στη σχολή μας!
Όταν με το καλό το σχέδιο Αθηνά φτάσει και στη Φιλοσοφική τα πρώτα τμήματα που κινδυνεύουν είναι  το Μουσικό, το Θεατρικό και τα ξενόγλωσσα, καθώς η συγχώνευση ομοειδών τμημάτων σε ένα θεωρείται ληγμένη ενώ ακόμα χειρότερα το κλείσιμο «ασύμφορων» τμημάτων είναι πια πραγματικότητα (π.χ. θεατρικό Ναυπλίου). Με ποια κριτήρια όμως ένα τμήμα κρίνεται ως «άχρηστο» ή οικονομικά ασύμφορο;;; Σίγουρα πάντως όχι σύμφωνα με τις ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας αλλά σύμφωνα με τις επιταγές της μνημονιακής κυβέρνησης και της τρόικα. Και ύστερα ποιος εγγυάται ότι και τα υπόλοιπα τμήματα, όπως το ΦΠΨ που χρόνια τώρα απειλείται, θα μείνει ανέπαφο; 

Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε! 
Όχι στις συγχωνεύσεις!
Καμιά εφαργοργή του νόμου Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου που διαλύει το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο!