31 Ιανουαρίου 2013

Λιγότερα ΑΕΙ με λιγότερους εισακτέους


Του Αποστολου Λακασα
                
Πανεπιστήμια και ΤΕΙ υψηλής ζήτησης! Αυτός είναι ο στόχος του υπουργείου Παιδείας, που προχωρεί ουσιαστικά σε καταργήσεις τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ με αντικείμενο σπουδών χαμηλής ζήτησης. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι από τον χάρτη της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σβήνουν περίπου 100 τμήματα (από τα 500 που λειτουργούν σήμερα μαζί με αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές), εκ των οποίων περίπου 80 ανήκουν σε ΤΕΙ και τα υπόλοιπα σε πανεπιστήμια. Τέσσερα πανεπιστήμια καταργούνται, τέσσερα πανεπιστήμια της Αττικής γίνονται «ομόσπονδα» – μοντέλο που έχει υιοθετηθεί και στη Γαλλία επί Νικολά Σαρκοζί. Στο πλαίσιο της λειτουργίας σχολών με ισχυρές επαγγελματικές προοπτικές, μεγάλη είναι η μείωση του αριθμού των εισακτέων στις σχολές κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών, ενώ στον αντίποδα αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων στα οικονομικά τμήματα και στα τμήματα των θετικών επιστημών, ενώ μένει ίδιος στις σχολές επιστημών υγείας. Ετσι, ο... λογαριασμός οδηγεί σε μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά το 1/3, και άρα υπολογίζεται ότι από τους περίπου 77.000 εισακτέους πέρυσι, θα φθάσουμε στις 50.000 με 55.000 το 2013-2014. Μετά το μεγάλο «ψαλίδι» στον αριθμό των εισακτέων, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ότι δεν είναι χρήσιμο πλέον να επαναφέρει τη βαθμολογική βάση του 10.

Το σχέδιο «Αθηνά»
Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα το σχέδιο «Αθηνά», που αφορά στην αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Χθες, ο υπουργός παρουσίασε το σχέδιο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέφερε ότι «το σχέδιο είναι πρόχειρο και οι αλλαγές δεν γίνονται με επιστημολογικά κριτήρια», καθώς και σε εκπροσώπους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Με βάση τις πληροφορίες της «Κ», το σχέδιο περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

- Ο αριθμός των εισακτέων των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών θα μειωθεί από τις 17.000 πέρυσι στις 11.000.

- Από τα 80 τμήματα ΤΕΙ που διαγράφονται από τον ακαδημαϊκό χάρτη τα περισσότερα είναι ομοειδούς αντικειμένου. Ετσι, από τα 36 τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων και οικονομίας απομένουν 10, από τα 15 τμήματα λογιστικής απομένουν 10 και από τα 22 τμήματα πληροφορικής 9.

- Καταργούνται τέσσερα πανεπιστήμια: 1. Το Στερεάς Ελλάδος, από το οποίο το ένα τμήμα που εδρεύει στη Λαμία μεταφέρεται στο Παν. Θεσσαλίας και το άλλο τμήμα, που βρίσκεται στη Λιβαδειά, μεταφέρεται στο Πάντειο. 2. Το Δυτικής Ελλάδος, τα τμήματα του οποίου μεταφέρονται διοικητικά στο Παν. Πατρών αλλά παραμένουν στο Αγρίνιο, όπως σήμερα. 3. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη συγχωνεύεται με το Παν. Μακεδονίας. 4. Το Δυτικής Μακεδονίας, από το οποίο τα τμήματα που βρίσκονται στην Κοζάνη μεταφέρονται διοικητικά στο ΑΠΘ χωρίς να αλλάξουν έδρα, ενώ τα τμήματα που βρίσκονται στη Φλώρινα μεταφέρονται διοικητικά στο Παν. Μακεδονίας χωρίς αλλαγή έδρας. Στη Φλώρινα, επίσης, μένει το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών με την προοπτική να αποτελέσει μέλος της Ακαδημίας Τεχνών, η οποία θα θέσει υπό τη σκέπη της όλα τα τμήματα εικαστικών τεχνών.

- Καταργούνται τα γενικά τμήματα σε όσα πανεπιστήμια υπάρχουν.

- Δεν αλλάζει κάτι στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Αιγαίου, Κρήτης, Ιόνιο, ΕΜΠ, Ιωαννίνων, Πολυτεχνείο Κρήτης. Μικρή αλλαγή υπάρχει σε Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δημοκρίτειο Θράκης, στα οποία συγχωνεύονται δύο τμήματα: το Σλαβικών Σπουδών με το Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών στο Αθηνών, και το Πολιτικών Επιστημών με το Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Δημοκρίτειο.

- Διοικητικά τίθενται υπό ομοσπονδιακή διοίκηση τα μικρά πανεπιστήμια της Αττικής, δηλαδή το Γεωπονικό, το Οικονομικό (πρώην ΑΣΟΕΕ), το Χαροκόπειο, το Πάντειο και το Πειραιώς. Μία εξέλιξη που προς το παρόν δεν επιφέρει ουσιαστικές μεταβολές, αλλά ανοίγει μια προοπτική για μελλοντικές συγχωνεύσεις σχολών ή τμημάτων των ΑΕΙ αυτών. Τα ιδρύματα αυτά, πάντως, θα διατηρήσουν τις σημερινές διοικήσεις τους.

Το σχέδιο, μετά την ανακοίνωσή του, θα αποσταλεί στην Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) και στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ και θα τεθεί σε τελικό στάδιο διαβούλευσης για 45 ημέρες. Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων οι αλλαγές θα αποτυπωθούν στο μηχανογραφικό δελτίο των φετινών υποψηφίων, που θα πάρουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Τέλος, πρυτάνεις που μίλησαν χθες στην «Κ» ανέφεραν ότι θα διατυπώσουν τη θέση τους επί του σχεδίου σε έκτακτη σύνοδο στο Λαύριο.