19 Ιανουαρίου 2014

Των Συμβουλίων Ιδρύματος τα κακώς κείμενα...

Μια μικρή υπενθύμιση...

Το καλοκαίρι του 2011 ψηφίστηκε στη βουλή ο περιβόητος νόμος-πλαίσιο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, που επιχείρησε να φέρει ένα πλήθος αλλαγών όπως την διάσπαση των πτυχίων μας με στόχο την αποδυνάμωση της αξία τους, περικοπές στις φοιτητικές παροχές, εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών με τον “μπαμπούλα” του ν+2, το άνοιγμα του Πανεπιστημίου στην λογική της αγοράς. Κομβικό σημείο του νόμου ήταν η αλλαγή της διοικητικής δομής με την εισαγωγή των Συμβουλίων Ιδρύματος, στο οποίο συμμετέχουν εξωπανεπιστημιακοί παράγοντες και “άνθρωποι της αγοράς” για την “καλύτερη σύνδεση Πανεπιστημίου και αγοράς”.  Κι  ήταν αυτά τα οποία τάχθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια με κάθε τρόπο υπέρ του υπουργείου και της κυβέρνησης, είτε αυτό ήταν πέρσι με το “Σχέδιο Αθηνά”, είτε φέτος με τις διαθεσιμότητες-απολύσεις των εργαζομένων των πανεπιστημίων.

...Κι ερχόμαστε στο σήμερα

Το Σ.Ι. του ΕΚΠΑ την προηγούμενη βδομάδα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απέρριπτε την μοναδική υποψηφιότητα για την θέση του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής, αυτή της καθηγήτριας του τμήματος Φιλολογίας, Ελένης Καραμαλέγκου  Η κίνηση αυτή είναι εκτός του θεσμικού πλαισίου του Σ.Ι, το οποίο οφείλει να περιορίζεται στον περιορισμό των υποψηφιοτήτων σε περίπτωση μεγάλου αριθμού. Γιατί όμως τέτοια πρεμούρα να «κοπεί» η κ. Καραμαλέγκου;


Μάλλον, γιατί όλον αυτό το καιρό η κ Καραμαλέγκου δεν έχει δείξει νομιμοφροσύνη στις επιταγές του Σ.Ι και του υπουργείου και έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στο νόμο-πλαίσιο, το “σχέδιο Αθηνά” και τις απολύσεις των εργαζομένων φέτος.

Μάλλον, γιατί χρειάζονται “δικούς τους” ανθρώπους μέσα στο Πανεπιστήμιο για να περάσουν ευκολότερα νέες συγχωνεύσεις (βλ “σχέδιο Αθηνά 2”), να φέρουν τους Εσωτερικούς Κανονισμούς, να προχωρήσουν ανεμπόδιστα στις απολύσεις καθηγητών και άλλων εργαζομένων που μας έχουν τάξει.

Για να μπορούν πιο εύκολα να εκβιάζουν τους φοιτητές με χάσιμο εξαμήνων και πειθαρχικά συμβούλια όταν αγωνίζονται για Δημόσιο Δωρεάν Πανεπιστήμιο, όταν αγωνίζονται για το μέλλον τους.

Ο αποκλεισμός της κ. Καραμαλέγκου είναι πολιτική δίωξη και δεν πρέπει να περάσει. Είναι ξεκάθαρη η επιδίωξη του υπουργείου να «βάλει χέρι» στο εσωτερικό του δημόσιου Πανεπιστημίου και να προετοιμάσει το κλίμα για την πλήρη διάλυση του. Σε αυτή την κίνηση πρέπει να βρουν φοιτητές, εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς αντίθετους.

Έξω τα Συμβούλια Ιδρύματος από τα Πανεπιστήμια!


Υ.Γ: (Προς αποφυγή παρεξηγήσεων) Στόχος μας δεν είναι να υποστηρίξουμε την τάδε ή τη δείνα υποψηφιότητα στην διοίκηση του Πανεπιστημίου, με την οποία έχουμε έρθει άλλωστε πολλές φορές σε σύγκρουση. Σίγουρα όμως δεν θα αφήσουμε τα Σ.Ι. να “διορίζουν” διοικήσεις που αποδέχονται την τοποθέτησή τους κι να απορρίπτουν άλλες με όρους πολιτικού και ιδεολογικού αποκλεισμού.