28 Ιανουαρίου 2014

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 5/2 ΣΤΙΣ 12 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ 204 !

Λίγα λόγια για την τμηματική συνέλευση Ιστορικού – Αρχαιολογικού…

Συνάδελφε, σε καλούμε να συμμετέχεις στην τμηματική συνέλευση Ιστορικού – Αρχαιολογικού την Τετάρτη 5/2 στην αίθουσα 204 ! Θεωρούμε ανάγκη να κάνουμε τμηματική συνέλευση στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό, αλλά και σε όλα τα άλλα τμήματα της Φιλοσοφικής, προκειμένου να χαρτογραφηθούν τα εξειδικευμένα προβλήματα των φοιτητών του κάθε τμήματος, ώστε να παλέψουμε γι’ αυτά, απ’ το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, με το φοιτητικό σύλλογο Φιλοσοφικής !

Τι είναι η τμηματική συνέλευση ;

Είναι η συνέλευση των φοιτητών ενός τμήματος, στην οποία συζητάμε και αποφασίζουμε για θέματα του τμήματος, της σχολής, αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας. Πέρυσι, μάλιστα, οι τμηματικές συνελεύσεις έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στον αγώνα ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», ξεκινώντας από τα τμήματα που απειλούνταν με συγχωνεύσεις, έδωσαν τον τόνο στις κινητοποιήσεις όλης της Φιλοσοφικής. Στις τμηματικές συνέλευση μπορούμε να συζητήσουμε ευκολότερα εξειδικευμένα προβλήματα των φοιτητών του τμήματος, π.χ. για συγγράμματα που δεν παίρνουμε, για το πρόγραμμα σπουδών και για την εργασιακή μας προοπτική, αλλά και να χαρτογραφήσουμε τα προβλήματα επιβίωσης των φοιτητών, για να διεκδικήσουμε φοιτητική μέριμνα και δωρεάν σπουδές για όλους ! Στην τμηματική συνέλευση παίρνουμε αποφάσεις, που μεταφέρονται στη Γενική Συνέλευση, όλου του φοιτητικού συλλόγου Φιλοσοφικής, ώστε αυτές να γίνονται κτήμα όλων των φοιτητών της Φιλοσοφικής και να μπορούμε οι φοιτητές κάθε τμήματος να παλεύουμε μαζί και ενιαία για ό,τι μας αφορά.


Επειδή, λοιπόν, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη να διεξαχθεί η τμηματική συνέλευση, αλλά και να συμμετέχουμε σε αυτήν όλοι οι φοιτητές του τμήματός μας, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην «Πρωτοβουλία φοιτητών Ιστορικού – Αρχαιολογικού για τμηματική συνέλευση» για τη συλλογή υπογραφών. Καλούμε με αυτόν τον τρόπο κάθε φοιτητή του τμήματός μας να πάρει στα χέρια του το ζήτημα της τμηματικής συνέλευσης και να γίνει συμμέτοχος της προσπάθειας, όχι μόνο με την υπογραφή του για τη διεξαγωγή της, αλλά και με την ενεργό στήριξη και συμμετοχή του!
Ποιοι είναι αντίθετοι, όμως με την τμηματική και γιατί ;


Οι καθεστωτικές δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ είναι φυσικό όχι μόνο να μην συμμετέχουν στην τμηματική συνέλευση, αλλά επιπλέον να προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην γίνει αυτή. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε οι φοιτητικές παρατάξεις της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσουν με μία προσπάθεια ανασυγκρότησης του φοιτητικού συλλόγου και του φοιτητικού κινήματος, γιατί ξέρουν ότι τα συμφέροντα των φοιτητών θα συγκρουστούν με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που επιβάλλουν η κυβέρνησή τους, η ΕΕ τους και οι επιχειρήσεις τους, που υπερασπίζονται στο σχέδιό τους για το πανεπιστήμιο. Αυτές οι δυνάμεις είναι που δεν πατάνε στις γενικές συνελεύσεις, προσπαθώντας να αδρανήσουν τη λειτουργία του συλλόγου, μιλώντας για «ανοιχτές σχολές», κρύβοντας όμως ότι τις σχολές μας τις κλείνει η κυβέρνηση (βλ. απολύσεις διοικητικών, συγχωνεύσεις – λουκέτα σε σχολές, διάλυση κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν παιδείας)!

Από διαφορετική σκοπιά έχει ξεκινήσει καμπάνια ενάντια στην τμηματική συνέλευση το ΜΑΣ/ΚΝΕ/ΠΚΣ, που μας καλεί να μην υπογράψουμε για την τμηματική συνέλευση, κάνοντας σφοδρή επίθεση λασπολογίας στην Ενωτική-Πρωτοβουλία ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ ΕΑΑΚ. Το ΜΑΣ υπερασπιζόμενο την ύπαρξη (για αυτούς) συλλόγου Ιστορικού – Αρχαιολογικό σαμποτάρει τη διεξαγωγή τμηματικής συνέλευσης! Η τακτική αυτή της ΚΝΕ δείχνει από τη μία ότι δεν έχει κανένα ρόλο στο φοιτητικό κίνημα και γι’ αυτό προσπαθεί να το αποδιοργανώσει, προκειμένου να δημιουργήσει συλλόγους κομματικής αναπαραγωγής και από την άλλη ότι σε αυτό το σχέδιο θα επιστρατεύσει κάθε μέσο, ακόμα και την πλήρη υποτίμηση συλλογικών διαδικασιών του συλλόγου, όπως η τμηματική συνέλευση!

Και αυτός ο σύλλογος Ιστορικού – Αρχαιολογικού τι είναι ;

Υπάρχει όντως ένας σύλλογος Ιστορικού Αρχαιολογικού; Στην πραγματικότητα ο υποτιθέμενος σύλλογος του Ιστορικού – Αρχαιολογικού είναι μια πρωτοβουλία, που πήρε πέρσι η ΚΝΕ με σκοπό να διασπάσει τον ενιαίο φοιτητικό σύλλογο Φιλοσοφικής. Επιγραμματικά θα θυμήσουμε ότι η πρώτη προσπάθεια ιδρυτικής συνέλευσης, που υποτίθεται καλέστηκε από 300 φοιτητές, δεν είχε ούτε 50 φοιτητές, ενώ η ιδρυτική συνέλευση έγινε με αντίστοιχο αριθμό φοιτητών, μόνο που αυτή τη φορά ήταν μέλη του ΜΑΣ από όλα τα τμήματα! Όμως δεν είναι αυτά τα προβλήματα του «συλλόγου».

Ο σύλλογος της ΚΝΕ φαίνεται να προσκρούει σε ένα μικρό, ασήμαντο θέμα : Υπάρχει ήδη Φοιτητικός Σύλλογος στο Ιστορικό Αρχαιολογικό! Είναι ο σύλλογος όλων των φοιτητών του τμήματος δεν είναι «της ΚΝΕ», «της ΔΑΠ» ή οποιουδήποτε πολιτικού χώρου. Στον σύλλογο συμμετέχουν όλοι ανεξαρτήτως οι φοιτητές του τμήματος από τη στιγμή που γράφονται στη σχολή. Είναι το μόνο μέσο που έχουμε για να οργανωνόμαστε, να συζητάμε τα προβλήματα μας και να
αναζητάμε λύσεις. Είναι ο χώρος που συζητάμε και αποφασίζουμε για κάθε ζήτημα που μας απασχολεί : από το κόψιμο ενός συγγράμματος στο 1ο έτος μέχρι την πολιτική της κυβέρνησης και τις μειώσεις στους μισθούς. Είναι ο χώρος από όπου ιστορικά εκκίνησαν όλες οι μάχες του φοιτητικού κινήματος, είναι ο χώρος που έδωσε φωνή σε αυτούς που η κυρίαρχη πολιτική πετούσε στο περιθώριο. Ο σύλλογος λοιπόν υπάρχει αυτοτελώς αλλά υπάρχει και ως κομμάτι του ενιαίου συλλόγου φοιτητών Φιλοσοφικής «Κώστας Βάρναλης». Δεν θα σπάσει η σχέση αυτή, ότι και να κάνει η ΚΝΕ, γιατί οι φοιτητές του Ιστορικού Αρχαιολογικού έχουν κοινά προβλήματα με όλους τους φοιτητές της Φιλοσοφικής.


Εμείς προβληματιζόμαστε για το τι εξυπηρετεί η κίνηση της ΚΝΕ/ΜΑΣ. Αν όντως τους ενδιέφερε να ξεπεραστούν τα υπαρκτά προβλήματα της Γενικής Συνέλευσης, θα έπρεπε πρωτίστως να ασκήσουν αυτοκριτική στη στάση τους στις τελευταίες Συνελεύσεις, όπου διαλύουν τη διαδικασία αναλωνόμενοι σε χυδαιότητες προς όποιον άλλον αγωνίζεται και σε αστεία επιχειρήματα. Ο σεχταρισμός της ΚΝΕ την έχει αφήσει απομονωμένη και ανίκανη να συμμετέχει στις μεγάλες μάχες των φοιτητών είτε αφορούν την εκπαίδευση (βλέπε τις περσινές καταλήψεις για το σχέδιο Αθηνά) είτε είναι σε σύνδεση με τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων. Προκειμένου να υπερβούν τον αποκλεισμό τους, οι συνάδελφοι της ΚΝΕ και του ΜΑΣ, προχωρούν σε κινήσεις απελπισίας που μόνο καλό δεν κάνουν στη συγκρότηση των συλλόγων και τις συνελεύσεις. Ο δρόμος που ανοίγει η διάσπαση του Ιστορικού – Αρχαιολογικού είναι ο δρόμος της διάλυσης των συλλόγων και της υποταγής τους στις σκοπιμότητες της εκάστοτε πολιτικής δύναμης. Στην πραγματικότητα μια τέτοια κίνηση πάει πολύ πίσω την συγκρότηση του Φοιτητικού Κινήματος και τη δυνατότητά του να διεκδικεί όλα όσα καταστρατηγούν οι επαίσχυντοι νόμοι για την εκπαίδευση.


Βλέπουμε λοιπόν ότι οι εποχές έχουν βάλει ψηλά τον πήχη για το φοιτητικό κίνημα. Σε αυτή τη συγκυρία, η κίνηση διάσπασης είναι εκτός τόπου και χρόνου. Είναι στη ίδια κατεύθυνση με τον εμμονικό ενδοαριστερό εμφύλιο που στήνουν οι δυνάμεις της ΚΝΕ στις Γενικές Συνελεύσεις Την ίδια ώρα που μέσα στην φιλοσοφική υπάρχει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που είναι 25 χρόνια πρώτη δύναμη, το ΜΑΣ/ΚΝΕ καταναλώνει τόσες δυνάμεις στη συκοφάντηση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ ΕΑΑΚ. Μέσα σε όλα αυτά βγαίνει και κείμενο συλλόγου Ιστορικού – Αρχαιολογικού, που η μία σελίδα αναλώνεται στην επίθεση στην Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ ΕΑΑΚ (όμως ο σύλλογος δεν είναι του ΜΑΣ) ! Το αποκορύφωμα της παράνοιας, τελικά, είναι ότι οι ίδιοι που ωρύονται για τα παραπάνω είναι αυτοί που ανησυχούν ότι «στις γενικές συνελεύσεις δεν συζητιούνται τα προβλήματα των φοιτητών».

Παρόλα αυτά, σε τόσο κρίσιμες περιόδους, θέλουμε να αποφεύγουμε να ασχολούμαστε με τα εσωτερικά των συλλόγων και την κόντρα των ριζοσπαστικών δυνάμεων. Σε αντίθεση με την ΚΝΕ (και την κάθε ΚΝΕ) ξέρουμε ποιος είναι ο εχθρός. Επιλέγουμε να συγκρουστούμε με την δολοφονική συγκυβέρνηση, την ΕΕ, το ΔΝΤ και της επίθεση όλων αυτών στους εργαζόμενους και την νεολαία. Συγκρουόμαστε με αυτούς που «μας πήραν το βιβλίο από το χέρι και μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι», αυτούς που κλέβουν το μισθό του πατέρα μας και της μητέρας μας (ή και το δικό μας) για να αποπληρωθεί ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε, για να ξεπεραστεί η κρίση του συστήματος τους. Ο δρόμος αυτός περνάει μέσα από μαζικές, δημοκρατικές διαδικασίες που θα κάνουν τον αγώνα υπόθεση όλων των φοιτητών και όχι ενός πολιτικού χώρου. Σε αυτή τη λογική, αναγνωρίζουμε τα ελλείμματα των ίδιων των συνελεύσεων και την ευθύνη μας για αυτά. Φυσικά, η λύση δεν είναι η διάλυση αλλά η σκληρή αυτοκριτική και η δουλειά μαζί με όλους τους φοιτητές για την αναβάθμιση των συλλόγων, ώστε να απαντάνε στα προβλήματα των φοιτητών, να παίξουν ρόλο στην ανασυγκρότηση και στην αντεπίθεση του φοιτητικού κινήματος. Σε αυτό συμβάλλει και η διενέργεια τμηματικών συνελεύσεων, οι οποίες θα χαρτογραφούν τα εξειδικευμένα προβλήματα και τις ανάγκες των φοιτητών του κάθε τμήματος και έτσι θα βοηθούν στην κουβέντα της γενικής συνέλευσης.Μόνο έτσι μπορούμε να ανατρέψουμε το σχέδιο κυβέρνησης – ΕΕ για την εκπαίδευση και την κοινωνία. Αυτοί ετοιμάζουν ένα μαύρο μέλλον για τη γενιά μας και την ίδια στιγμή προσπαθούν να διαλύσουν κάθε δημοκρατική διαδικασία μέσα στις σχολές για να περάσουν τα σχέδια τους «αναίμακτα». Σε αυτό το σχέδιο παίζουν και οι ΔΑΠ-ΠΑΣΠ που δεν εμφανίζονται στις συνελεύσεις και τις υποβαθμίζουν διαρκώς μέσα στην προσπάθεια τους να αποπροσανατολίσουν τους φοιτητές. Αυτές είναι οι δυνάμεις που πρέπει να μπουν στο στόχο των φοιτητών και των Συνελεύσεων για να χρεωθούν το ρόλο που παίζουν και να απομονωθούν. Η ανατροπή αυτών των δυνάμεων αλλά και των πολιτικών τους φορέων, κυβέρνησης και τρόικας, είναι ο μόνος δρόμος που έχει η νεολαία για να εξασφαλίσει το μέλλον που της αξίζει. Σε αυτό το δρόμο δεσμευόμαστε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Για μας, η ενότητα όσων αγωνίζονται είναι πιο σημαντική από το να συγκροτούμε μαγαζάκια και κομματικούς στρατούς και αυτός είναι ο λόγος που επιδιώκουμε πάντα την κοινή δράση, έτσι δημιουργούμε προϋποθέσεις για τολμηρούς αγώνες, για πρωτοβουλίες μεταξύ των διαφορετικών αγωνιζόμενων κλάδων και, τελικά, τις συνθήκες για να νικήσουμε όλοι μαζί,!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 5/2 ΣΤΙΣ 12 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ 204 !


Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ/ΕΑΑΚ