26 Μαρτίου 2013

ΛΕΜΕ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΤΗΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ


Το διάστημα αυτό γινόμαστε μάρτυρες της κλιμάκωσης μιας πολιτικής που πλήττει το δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα του πανεπιστημίου, υποβαθμίζει το επίπεδο των σπουδών και παγιώνει ένα μοντέλο εκπαίδευσης για λίγους κι εκλεκτούς. Η προβλεπόμενη μείωση των εισακτέων, η ''υποχρηματοδότηση'' των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο περιορισμός των δωρεάν συγγραμμάτων αποτελούν απτές αποδείξεις και προμηνύουν ένα δυσοίωνο μέλλον για τις σπουδές μας.

Σε αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη δράση κάποιων καθηγητών, οι οποίοι, όχι μόνο δε στέκονται δίπλα στο φοιτητή, αλλά δυσχεραίνουν περισσότερο τις συνθήκες διδασκαλίας. Συγκεκριμένα η κ.Μαντζουράνη, πρόεδρος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού και εκλεγμένη στο συμβούλιο διοίκησης του ΕΚΠΑ, παραγνώρισε την απόφαση για την αναστολή των μαθημάτων που αποφάσισαν τα μέλη ΔΕΠ Φιλοσοφικής ως αντίδραση στο Σχέδιο Αθηνά, κάνοντας κανονικά το μάθημά της. Αλλά δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτή την αντιδραστική ενέργεια. Η κ.Ματζουράνη απαιτεί δύο συγγράμματα, εκ των οποίων το ένα είναι δικό της, παραβλέποντας την παροχή ενός μόνο συγγράμματος από τον Εύδοξο και εκβιάζοντας ουσιαστικά τους φοιτητές πως τα θέματα της εξεταστικής θα προέρχονται και από τα δύο βιβλία. Μάλιστα αρνήθηκε να βοηθήσει τους φοιτητές να προμηθευτούν το βιβλίο της, λέγοντας ότι "δεν είναι δική της αρμοδιότητα". Η ελεύθερη πρόσβαση στα επιστημονικά εργαλεία δεν πρέπει να επαφίεται στην ‘καλή θέληση’ κανενός καθηγητή αλλά να αποτελεί ένα από το πρωταρχικά μας αιτήματα, των οποίων εμείς θα είμαστε εγγυητές.


Προτάσσοντας το δικαίωμα όλων μας στην εκπαίδευση και παλεύοντας για το πανεπιστήμιο που πραγματικά μας αξίζει, καταγγέλλουμε την κ.Ματζουράνη που με τη στάση της προωθεί την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην εκπαίδευση.. Απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες απαντάμε ότι εμείς θα συγκρουόμαστε συνεχώς με την καθηγητική αυθαιρεσία και θα διεκδικούμε τα συμφέροντά των φοιτητών χωρίς να καταπατάται η αξιοπρέπειά μας.