4 Μαρτίου 2013

Πωλείται το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστημίο!!!


Πρόταση βόμβα κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδης (πρώην Υπ. Παιδείας) για πώληση του 49% των μετοχών του δημόσιου Πανεπιστημίου σε ιδιώτες. Ο υπουργός μιλώντας σε συνέδριο του Βρετανικού Συμβουλίου με θέμα την εκπαίδευση, την καινοτομία και την επιχειρηματική αγορά πρότεινε κάποια από τα υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια να γίνουν... «μεικτά πανεπιστήμια»!!! Κατ΄αυτόν τον τρόπο το δημόσιο πανεπιστήμιο μένει μόνο τύποις δημόσιο, αφού το κράτος θα κατέχει το 51% των μετοχών, ενώ ουσιαστικά θα αλλάξει άρδην, καθώς θα δοθεί η ευκαιρία σε εταιρείες, μάνατζερ και μεγαλοκεφαλαιούχος να έχουν λόγο για τα εσωτερικά του. Πρόκειται για μια κίνηση εναρμονισμένη με τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στην εκπαίδευση στα πλαίσια ευρωπαϊκών επιταγών. Στην ουσία αποτελεί το επιστέγασμα του νόμου Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου και μια πιο χυδαία έκφανση του νόμου Γιαννάκου, που το '06-'07 έβγαλε το φοιτητικό κίνημα στους δρόμους.
Οι σκοποί αυτής της πολιτικής είναι πλέον ξεκάθαροι. Επιδιώκουν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν μια αγοραία λογική εντός του Πανεπιστημίου, η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κάθε ιδιώτη, δίνοντάς του λόγο για ζωτικής σημασίας θέματα, όπως τα προγράμματα σπουδών, η εντατικοποίηση της φοιτητικής καθημερινότητας, η ουσιαστική κατάργηση του ασύλου, η επιβολή διδάκτρων και πολλά άλλα. Φυσικά και μια τέτοια κατάσταση θα συρρικνώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού πλέον οι ακριβές και εντατικοποιημένες σπουδές θα κλείσουν την πόρτα σε παιδιά λαϊκών στρωμάτων, ενώ όσοι καταφέρουν να σπουδάσουν σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο θα προετοιμάζονται για αυριανοί ευέλικτοι και πειθαρχημένοι εργαζόμενοι.
Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να βγει στο προσκήνιο και να βάλει οριστικό φρένο στα σχέδια αυτής της κυβέρνησης και όποιας άλλης κάνει όνειρα για ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου. Δηλώνουμε ξεκάθαρα προς πάσα κατεύθυνση ότι:

  •   ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
  • ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ!
  • ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ!