5 Μαρτίου 2013

Ούτε στο Πρόγραμμα ούτε πουθενά, ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!


Είναι ξεκάθαρο πια – ακόμα και για τους πιο δύσπιστους- ότι η δημόσια εκπαίδευση πλήττεται σε όλους τους τομείς, με το πανεπιστήμιο να βρίσκεται στο κέντρο της επίθεσης και ότι, με πρόσχημα την κρίση, επιχειρείται κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας.Μετά, λοιπόν, τις πρωτοφανείς περικοπές φοιτητικών παροχών (περιορισμοί στη δωρεάν σίτιση και στέγαση, επικείμενο κλείσιμο εστιών, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων) βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα επίθεση του υπουργείου με τον πολιορκητικό κριό να ακούει αυτή τη φορά στο όνομα «Σχέδιο Αθηνά».
Προς έκλπηξη όλων μας το πρωί της Τρίτης 5/3 ανακοινώθηκε από την εφημερίδα '' ΤΑ ΝΕΑ'' η απορρόφηση του Προγράμματος Ψυχολογίας από το ΦΠΨ. Πρόκειται για σφοδρή εξαπάτηση των φοιτητών Ψυχολογίας καθώς όλο αυτό το διάστημα στο οποίο συζητούταν το σχέδιο Αθηνά, δεν είχε γίνει ουδέποτε λόγος για απορρόφηση του συγκεκριμένου τμήματος.

Τι θα φέρει το σχέδιο Αθηνά στο Πρόγραμμα Ψυχολογίας:
  • Αφήνει στον αέρα τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών του Προγράμματος Ψυχολογίας και απαξιώνει τελείως τα ενιαία πτυχία που παίρνουν οι φοιτητές με τα άλλα τμήματα Ψυχολογίας στην Ελλάδα. Με λίγα λόγια μας γυρνούν 20 χρόνια πίσω όπου το ΦΠΨ ήταν ένα ενιαίο τμήμα.
  • Θα μειωθούν δραματικά οι εισακτέοι
  • Θα απολυθούν δεκάδες εργαζόμενοι και καθηγητές.
Η κίνηση του Υπουργείου και της τρικομματικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Στα πλαίσια των ευρωπαϊκών επιταγών επιδιώκουν να υποβαθμίσουν τις ανθρωπιστικές επιστήμες, οι οποίες δεν προσφέρουν στην αγορά. Η χυδαία αγοραία τους λογική επιτάσσει γνωστικά αντικείμενα και σχολές επικερδείς προς τις εταιρείες που μπαίνουν στις σχολές.επικερδείς προς τις εταιρείες που μπαίνουν στις σχολές. Επιτάσσει, τελικά, προγράμματα σπουδών σούπα που θα οδηγούν σε απόφοιτους-εργαζόμενους ευέλικτους, επανακαταρτίσιμους, κυνηγούς πιστοποιητικών και δεξιοτητών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πρόσφατα ο υπ. Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδης πρότεινε την πώληση του 49% των μετοχών του Δημόσιου Ελληνικού Πανεπιστημίου σε ιδιώτες και μεγαλοκεφαλαιούχους. Γι' αυτό άλλωστε και η Φιλοσοφική Σχολή '' χτυπιέται'' τόσο πολύ με το σχέδιο Αθηνά και αλλάζει δομικά ο χάρτης της, όπως τον γνωρίζαμε, τόσο με τη συγχώνευση του Προγράμματος Ψυχολογίας, όσο και με αυτήν των Ξενόγλωσσων τμημάτων και την απομάκρυνσή τους από τη Φιλοσοφική Σχολή.
Ο αγώνας μας για παιδεία αλλά και για δουλειά με αξιοπρέπεια δεν μπορεί να είναι νικηφόρος αν δεν είναι συλλογικός και μαζικός.  Γι' αυτό είναι απαραίτητο να σταθούμε όλοι ο ένας δίπλα στον άλλο, να 

συντονιστούμε και με τις υπόλοιπες σχολές που πλήττονται και να καταδικάσουμε συλλήβδην 

κάθε προσπάθεια διάλυσης του Πανεπιστημίου, κάθε προσπάθεια υποβάθμισης των σπουδών 

μας. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να βγει στο προσκήνιο και να βάλει οριστικό φρένο στα σχέδια 

αυτής της κυβέρνησης και όποιας άλλης κάνει όνειρα για διάλυση των σπουδών μας και 

υποβάθμιση των πτυχίων μας.

ενωτική πρωτοβουλία Σ.Α.Φ-Κ.ΑΡ.ΦΙ/ εαακ