17 Σεπτεμβρίου 2012

Oι αγώνες των καθηγητών σε πρώτο πλάνο...


Η έναρξη της νέας σχολικής κι ακαδημαϊκης χρονιάς δε θύμισε σε τίποτα καμία προηγούμενη. Από τους σχολικούς αγιασμούς με κυρίαρχο το αγωνιστικό στίγμα δασκάλων και καθηγητών μέχρι την απεργία ακαδημαϊκών εντός εξεταστικής και τις δυναμικές τους πορείες, οι εκπαιδευτικοί έδειξαν το δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης!


Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:

Μειώσεις μισθών της τάξης του 17,5%, συγκρότηση συμβουλίων διοίκησης στα Πανεπιστήμια και παύση του αυτοδιοίκητου. Αξιολόγηση εκπαιδευτικών με πλήρως ασαφή κριτήρια, είναι μερικές μόνο από τις ''τομές'', στις οποίες προέβη το Υπουργείο.

H απάντηση, όπως ήδη αναφέρθηκε, διόλου συγκαταβατική.Τους αγώνες φοιτητών και μαθητών του περσινού Σεπτέμβρη έρχονται να διαδεχτούν οι αγώνες των καθηγητών και τελικά,να μετασχηματιστούν σε ένα ενιαίο, πανεκπαιδευτικό κίνημα με κοινές αφετηρίες και βασικά, με κοινό στόχο: Τη διαφύλαξη του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου! Οι καθηγητές αποφασίζουν να προβούν σε απεργία εν μέσω εξεταστικής- πρωτοεμφανιζόμενο μέτρο ιστορικά -, απαιτώντας από τον υπ.Παιδείας να ακούσει τα αιτήματά τους.

 Η δική μας θέση:

  • Στηρίζουμε κάθε απεργιακή κινητοποίηση, με κορυφαία τη γενική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη.
  • Πρωταγωνιστούμε στο πάγωμα των εκλογών για τη σύσταση των συμβουλίων διοίκησης.
  • Συντονίζουμε τις δράσεις των φοιτητικών συλλόγων στον αγώνα για την πρόασπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
Το στοίχημα για μας ένα:

Πώς οι επιμέρους αγώνες των καθηγητών θα μετατραπούν σε Πανεκπαιδευτικό κίνημα και πώς όλο αυτό σε αγώνας της κοινωνίας για την ανατροπή κυβέρνησης – Ε.Ε – ΔΝΤ.

Πώς, δηλαδή, μέσα από μικρές νίκες θα φτάσουμε στις μεγάλες προκλήσεις...

Η δύναμή μας βρίσκεται στη συλλογικότητα!