24 Σεπτεμβρίου 2012

Εξήντα θεατρικές πρεμιέρες για τον Οκτώβριο


Δεκάδες επαναλήψεις αλλά και νέα έργα ανεβαίνουν οσονούπω στις σκηνές της Αθήνας.

Ούτε δέκα, ούτε είκοσι. Εξήντα περίπου πρεμιέρες μετρήσαμε περιορίζοντας την έρευνά μας ημερολογιακά στον μήνα Οκτώβριο, ενδεικτικός για την θεατρική σοδειά ολόκληρης της χρονιάς. Μοιρασμένος ανάμεσα σε επαναλήψεις περσινών δοκιμασμένων συνταγών αλλά και με άλλες τόσες νέες _και φρέσκιες όμως;_ προτάσεις, ο Οκτώβριος μας εισάγει σε έναν πλουραλιστικό και μαξιμαλιστικό θεατρικό χειμώνα. Φαίνεται πως δεν έχουν άδικο όσοι υποστηρίζουν πως η κρίση  _ παραδόξως_  ευνοεί τις τέχνες και ιδίως το θέατρο.

Επαναλήψεις με νόημα
Το καλοκαίρι που μας πέρασε ακόμη και ο πιο αμύητος ως προς τα θεατρικά έμαθε το όνομα της Λένας Κιτσοπούλου. Η τολμηρή διασκευή της πάνω στο έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Χαίρε Νύμφη» χαρακτηρίστηκε από πολλούς η σημαντικότερη στιγμή της περσινής θεατρικής σεζόν. Η επανάληψη από τις 5 Οκτωβρίου στο θέατρο Τέχνης έρχεται για όσους την έχασαν. Το «Vension» από τις 12/10 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ο μονόλογος του Κράουτς από την Θ.Τζήμου «Το χέρι» στο θέατρο Νέου Κόσμου από τις 18/10, το δίδυμο Καραζήση- Χατζόπουλου στο «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» στο Θησείον από τις 13/10, οι «Ψευδαισθήσεις» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας από τις 10/10, καθώς και ο «Κατάδικός μου» της Ελένης Ράντου στο θ. Διάνα από τις 20/10 μαζί με το «La Nonna»  σκηνοθετημένο και ερμηνευμένο  ξανά  (έπειτα από 12 χρόνια) από τον Δημήτρη Πιατά στο θέατρο «Ακάδημος»,  αλλά και  το «Cuba Libre» στο Αγγέλων Βήμα από τις 3/10 είναι οι επαναλήψεις που δεν πρέπει να χάσουμε.
Κι άλλες επαναλήψεις
Κι ο μακρύς κατάλογος των παραστάσεων που συνεχίζονται από την περασμένη σεζόν, δεν σταματά εδώ. Στο θέατρο Τέχνης επαναλαμβάνονται τα «Τερέζα Ρακέν» (3/10) και «Περιμένοντας τον Γκοντό» (15/10) με τις Κάτια Γέρου και Δήμητρα Χατούπη. Το «Μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη έτσι όπως το σκηνοθέτησε ο Σωτήρης Χατζάκης και περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, επανέρχεται από τις 10/10 στο θέατρο Ακροπόλ. Το αιρετικό «Corpus Christi» του Τέρενς Μακ Νάλι επαναφέρει και ο Λαέρτης Βασιλείου στο Χυτήριο από τις 4/10. Ο Αντώνης Αντωνίου επαναλαμβάνει από τις 5/10 «Το συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη», στην θεατρική Σκηνή. Η Κερασία Σαμαρά το «Έλα να παίξουμε» από τις 15/10 στο Αργώ. Η Κάτια Γέρου τον μονόλογο «Ισμήνη» από 17/10 στο  «Εν Αθήναις». Η Υρώ Μανέ επανέρχεται εις διπλούν: τα Δευτερότριτα από 15/10 στον «Συμβολαιογράφο» από το θέατρο Εν Αθήναις και τις υπόλοιπες μέρες από την σκηνή του θεάτρου Ελληνικού Κόσμου με το «Πήρε την ζωή στα χέρια της» του Β. Κατσικονούρη (με τον Κρατερό Κατσούλη στη φετινή διανομή). Τέλος, στο θ. Στοά επαναλαμβάνεται από 12/10 η «Φαύστα» του Μποστ και από τις 15/10 ο «Ελέφας» ένα νέο έργο του γιου του Μποστ, Κώστα Μποσταντζόγλου.
Οι πολυαναμενόμενες πρεμιέρες
Όλα τα βλέμματα είναι φυσικά στραμμένα στις 26 του μήνα και στην πρεμιέρα της πιο φιλόδοξης παραγωγής της σεζόν: της «Οδύσσειας» όπως την σκηνοθέτησε για το Εθνικό μας θέατρο ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες διεθνώς ο Ρόμπερτ Γουίλσον. Την αμέσως επομένη, στις 27 κάνει πρεμιέρα στο Παλλάς και το μιούζικαλ «Σικάγο» με τις Σμαράγδα Καρύδη και Τάνια Τρύπη, με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη αλλά και με την Μαρινέλλα στον ρόλο της Μπιγκ Μάμα. Ο «Ορφέας στον Άδη» από τις 17/10 στη Νέα Σκηνή του Εθνικού σε σκηνοθεσία της 36χρονης Ελβετίδας Μπάρμπαρα Βέμπερ, τα «Παιχνίδια εξουσίας» του Καταλανού Πέρα Ριέρα σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη στο θέατρο Άλμα από τις 18/10 με την Κατερίνα Μαραγκού, καθώς και το «Κίεβο» του Σέρχιο Μπλάνκο με τις Φιλαρέτη Κομνηνού και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη σε εναλλάξ διανομή από την σκηνοθέτιδα Ελένη Σκότη στο «Επί Κολωνώ» (3/10), αλλά και ο «Επιθεωρητής» με τον Γρηγόρη Βαλτινό στο θ. Ιλίσια (12/10) συμπληρώνουν την λίστα με τις πρεμιέρες που περιμένουμε ανυπόμονα.
Κωμωδίες με δημοφιλείς πρωταγωνιστές
Όμως και ορισμένα από τα πιο εμπορικά σχήματα ανοίγουν αυλαία μέσα στον Οκτώβριο. Ο Σπύρος Παπαδόπουλους στην κωμωδία των Τσιφόρου- Βασιλειάδη «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος» μαζί με την Κατερίνα Παπουτσάκη στο θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης (από 24/10), ο Πέτρος Φιλιππίδης ως «Υπηρέτης για δύο αφεντικά» στο Μουσούρη (από τις 25/10), η Βίκυ Σταυροπούλου ως «Τρελή Σαραντάρα» στο Μικρό Παλλάς (5/10), ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης ως «Mnimonimous» στο Προσκήνιο (από 5/10) αλλά και ο Τάκης Ζαχαράτος με το νέο του σόου  στο θέατρο Αλίκη (4/10).
Η διασκευή των Παπαθανασίου- Ρέππα στο «Άντρες έτοιμοι για όλα» για το θέατρο Λαμπέτη με τους Κώστα Κόκλα, Θανάση Ευθυμιάδη κ.ά. (10/10), το «Βαλ΄ τον Υπουργό στην πρίζα» στο θέατρο Πειραιώς 131 (12/10),  το κρητικό γουέστερν του Θοδωρή Αθερίδη «Άγρια Δύση» στο Αποθήκη (16/10), το νέο έργο του Άκη Δήμου σκηνοθετημένο από τον Σταμάτη Φασουλή «Όθων και Ποθούλα» στο Δημήτρης Χορν (17/10), το νέο έργο της Ελένης Γκασούκα με την Μυρτώ Αλικάκη «Η φτωχούλα του Θεού» (19/10) στο Χυτήριο συμπληρώνουν τις επιλογές.
Και οι πρεμιέρες δεν σταματούν εδώ…
Τα «Χάρτινα Λουλούδια» φέρνουν ξανά επί σκηνής Άρη Σερβετάλη και Κατερίνα  Λέχου από 8/10 στο θέατρο Ιλίσια. Ο Γιώργος Καραμίχος σκηνοθετεί την Μάρω Κοντού στο «Γυναίκα από σύμπτωση» του Αγγέλων Βήμα (από 6/10), αλλά και τέσσερα νέα παιδιά στο έργο του καταλανού Εστέβα Σολάρ «Κόντρα στον έρωτα» (13/10) στο θέατρο Άρτι. Η Μίνα Χειμώνα καταφτάνει (από 10/10) με το έργο του Τζ. Πρίσλει «Εμείς κι ο χρόνος» στο Altera Pars. Η Έφη Μουρίκη με το ψυχολογικό θρίλερ «Ακρότητες» του Γ. Μαστροσιμόνε στο Προσκήνιο (από 15/10).  Το «Γκόλφω forever» του Ντ. Σπυρόπουλου στο θέατρο Βεάκη (από 4/10), αλλά και ο κωμικός μονόλογος της Ζώγιας Σεβαστιανού «Στη σκοινί» (από 1/10) συμπληρώνουν τις πρεμιέρες του Οκτώβρη. Καλή μας σεζόν!

Έλενα Γαλανοπούλου