3 Νοεμβρίου 2015

Σχετικά με την κατάσταση στο τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας και το κάλεσμα πρωτοβουλίας

ΓΑΛΛΙΚΟ : ΤΜΗΜΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ (vol. 2)

Τα πράγματα στο Γαλλικό δεν πηγαίνουν καλά. Όπως είχαμε παρατηρήσει και στο vol. 1, το τμήμα μας αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα που δυσκολεύουν την φοιτητική μας καθημερινότητα, την επαγγελματική μας προοπτική, ενώ απειλούν και την ίδια την ύπαρξη του τμήματος!

Πιο συγκεκριμένα :
Ø  
    Ενώ στα περισσότερα τμήματα της σχολής οι φοιτητές παίρνουν ένα σύγγραμμα για κάθε κάθε μάθημα, στο δικό μας θεωρείται πολυτέλεια αν πάρουμε πάνω από ένα σύγγραμμα το εξάμηνο! Αυτό συμβαίνει διότι, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων, οι παραγγελίες για συγγράμματα σε ξένους εκδοτικούς οίκους δεν εξυπηρετούνται. Παρ’  όλα αυτά, οι καθηγητές μας επιμένουν να ζητάνε ξένα συγγράμματα με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε την πλειοψηφία.
Ø    Ένα άλλο ζήτημα είναι η περίεργη αντίληψη που έχει επικρατήσει στο τμήμα μας, ότι δεν είμαστε φοιτητές αλλά μαθητές. Ότι η παρακολούθηση δεν είναι ελεύθερη αλλά υποχρεωτική με απουσίες, όπως στο σχολείο. Αυτή η πρακτική των καθηγητών είναι τελείως αυθαίρετη και αντίθετη στο πνεύμα της ακαδημαϊκής διάλεξης αλλά και στην λογική ότι ο φοιτητής ορίζει ο ίδιος το ρυθμό των σπουδών του.
Ø    Τρίτο, αλλά πιο σημαντικό, παρατηρούμε ότι στο πρόγραμμα σπουδών λείπουν μαθήματα επιλογής και έχουν αντικατασταθεί με μαθήματα διδακτικής ξένων γλωσσών. Έτσι με αντίστοιχες αλλαγές στα προγράμματα των άλλων ξενόγλωσσων τμημάτων, προετοιμάζεται ένα σχέδιο Αθηνά 2, το οποίο παράλληλα με την συγχώνευση των τμημάτων θα οδηγεί και στην απαξίωση του πτυχίου από πτυχίο ξένης φιλολογίας σε πτυχίο που θα εξασφαλίζει απλή γλωσσομάθεια.

Όπως στο σχέδιο Αθηνά το 2012 ενωθήκαμε  και παλέψαμε όλοι μαζί και εν τέλει τα καταφέραμε, έτσι και τώρα  για άλλη μια φορά πρέπει να δράσουμε συλλογικά, ώστε να διεκδικήσουμε σπουδές με δικαιώματα και αξιοπρεπή επαγγελματική προοπτική.

Γι’ αυτό το λόγο, καλούμε όλους τους φοιτητές του τμήματός μας σε μια πρωτοβουλία όπου θα συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αλλά και όσα ο καθένας θεωρεί σημαντικά για το τμήμα και θα αποφασίσουμε με ποιον τρόπο είναι καλύτερο να δράσουμε για την επίλυσή τους.
Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στο αίθριο της Φιλοσοφικής στον 4ο στις 14.00




Rien ne peut créer l'avenir mieux qu'un rêve.