7 Οκτωβρίου 2015

Γαλλικό: τμήμα υπό κατάρρευση


Μετά το τέλος του σχολείου και την είσοδο μας στο τμήμα της γαλλικής φιλολογίας, όλοι μας ελπίζαμε ότι θα βρούμε μια σχολή η οποία μέσω του πτυχίου της θα μας εξασφάλιζε το δικαίωμα στην εργασία αλλά και την κατάρτιση πάνω στον κλάδο μας. Όμως, μετά απο λίγο καιρό όλοι διαπιστώνουμε ότι δεν επικρατεί μια τέτοια ρόδινη κατάσταση. Τι συμβαίνει εν τέλει ;
Μείωση μαθημάτων υποχρεωτικής επιλογής και αντικατάσταση με μαθήματα τύπου "διδακτική ξένων γλωσσών"
 Γιατί τα μαθήματα αυτά ενώ υπάρχουν στο προγράμμα σπουδών δεν διδάσκονται; Αυτό οφείλεται στην έλλειψη διδακτικού προσωπικού, η οποία είναι απόρροια της συντριπτικής μείωσης χρηματοδότησης στην παιδεία. Έτσι, δημιουργείται μια συνθήκη στην οποία ενώ αυτά τα μαθήματα υπάρχουν στο πρόγραμμα σπουδών δεν μπορούμε να τα διδαχθούμε και άρα και να τα εξεταστούμε. Οπότε πως θα πάρουμε πτυχίο;
Παράλληλα, οι αλλαγές στο προγράμμα σπουδών προετοιμάζουν την συγχώνευση όλων των τμημάτων ξενόγλωσσης φιλολογίας σε ένα τμήμα εκμάθησης ξένων γλωσσών (κι όχι φιλολογίας). Πριν δυο χρόνια αυτό είχε επιδιωχθεί να γίνει μέσω του σχεδίου "Αθήνα". Μέσα όμως από τον φοιτητικό μας σύλλογο και τους αγώνες μας, οι φοιτητές της φιλοσοφικής καταφέραμε να το ανατρέψουμε. Η αντικατάσταση μαθημάτων του τομέα γαλλικής φιλολογίας με μαθήματα τύπου "διδακτική ξένων γλωσσών" είναι μια προσπάθεια το κάθε ξενόγλωσσα τμήμα να χασει την αυτονομία του και έτσι να δημιουργηθεί μια ντε φάκτο κατάσταση όπου τα τμήματα θα συγχωνευτούν.
Εντατικοποίηση του ρυθμού των σπουδών
 Στο τμήμα μας τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια προσπάθεια να μας μετατρέψουν απο φοιτητές σεμαθητές. Στα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής (π.χ. Από την γαλλική λογοτεχνία στον κινηματογράφο) επιβάλλονται με αυθαίρετο τρόπο απουσίες, καθώς αυτές δεν προβλέπονται απο το προγράμμα σπουδών. Έτσι καταργείται η προαιρετική παρακολούθηση και πολλοί φοιτητές οι οποίοι αναγκάζονται λόγω της κρίσης να δουλέψουν δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Κόστος σπουδών
 Εξαιτίας της επιλογής των καθηγητών να επιλέγουν συγγράμματα απο ξένες εκδοτικές καταλήγουμε να μην έχουμε σχεδόν κανένα καθώς αυτές φοβούνται ότι δεν θα πληρωθούν λόγω της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων και έτσι δεν παραχωρούν συγγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μας πρέπει να βάζει το χέρι στην τσέπη και να αγοράζει από μόνος του την πλειοψηφία των συγγραμμάτων.



Απέναντι σε όλα αυτά η απάντηση δεν μπορεί να είναι ατομική, καθώς όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα, αλλά συλλογική. Πριν δυο χρόνια με το σχέδιο Αθηνά παλέψαμε συλλογικά για τα δικαιώματα μας και τα καταφέραμε. Στον ίδιο δρόμο, λοιπόν, να βαδίσουμε για να κερδίσουμε τις σπουδές και το μέλλον μας. Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να έχουμε λόγο για αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα οι φοιτητές του γαλλικού πρέπει να βρεθούμε, να συζητήσουμε και να οργανωθούμε απέναντι σε όλα τα παραπάνω που μας πλήττουν.