4 Νοεμβρίου 2015

(Κ)ΝΕ ΤΙ; ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΝΑ ‘ΝΑΙ ΚΑΛΑ! ( ή αλλιώς ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της 3/11)

(Κ)ΝΕ ΤΙ; ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΝΑ ‘ΝΑΙ ΚΑΛΑ! ( ή αλλιώς ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της  3/11)

Την Τρίτη 3/11, συγκλήθηκε Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής,  για να συζητήσουμε για το ζήτημα των προσφύγων, το τρίτο μνημόνιο, την επίθεση που συντελείται στην εκπαίδευση και την διαδικασία της εξωτερικής αξιολόγησης που προβλεπόταν να  διεξαχθεί στη σχολή, η οποία και εμποδίστηκε από μέλη του συλλόγου. Στην συνέλευση είχε συγκεντρωθεί ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών και ξεκίνησε η διαδικασία συγκρότησης προεδρείου και των τοποθετήσεων, δεδομένου ότι υπήρχε σημαντική πιθανότητα να προσέλθουν και άλλοι συνάδελφοι και να μπορέσει ο σύλλογος να πάρει απόφαση.

Σε αυτό το σημείο έχει σημασία να δούμε πώς η διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης αποκτά αποφασιστικό χαρακτήρα. Το ελάχιστο όριο της απαρτίας για να μπορεί η συνέλευση να έχει αποφασιστική ισχύ, είναι οι 212 ψήφοι. Πώς προκύπτει αυτό; Η απαρτία για να μπορεί να αποφασίζει η Γενική Συνέλευση προκύπτει από το 1/10 των ψηφισάντων στις φοιτητικές εκλογές. Όμως δεδομένης της ραγδαίας πτώσης της συμμετοχής στις εκλογές του συλλόγου, το σύνολο του διοικητικού συμβουλίου της σχολής μας (συμπεριλαμβανομένης της ΠΚΣ/ΚΝΕ/ΜΑΣ) αποφάσισε να διατηρήσει την απαρτία στο όριο των 212, ακριβώς διότι υπήρχε ομοφωνία στην άποψη ότι δεν είναι δυνατόν να μικρύνει κι άλλο το όριο για το αποφασιστικό σώμα της συνέλευσης.  Και με αυτό το σκεπτικό, όλες οι συνελεύσεις που διεξήχθησαν μετά τις φοιτητικές εκλογές του 2014 είχαν σαν απαρτία το 212.

Το σύνολο των ψηφισάντων μετά την καταμέτρηση στην Γ.Σ. στις 3/11 ήταν 193, με αποτέλεσμα η συνέλευση δυστυχώς να μην έχει απαρτία και κατ’ επέκταση αποφασιστικό χαρακτήρα. Ωστόσο η ΚΝΕ, επειδή το πλαίσιο της συγκέντρωνε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, διακήρυξε ότι ο σύλλογος έχει πάρει απόφαση και αποχώρησε άμεσα, αποφεύγοντας έτσι τις φωνές που έλεγαν ότι είναι εξωφρενικό να διατείνεται ότι η συνέλευση αποφάσισε με συμμετοχή κάτω από την απαρτία. Εδώ θα μπορούσε να πει κάποιος “'τί 212, τί 211'” ή όπως λέει και η ΚΝΕ ”τί 212 τί 193, δεν έχει μεγάλη διαφορά”. Η απάντηση που δίνουμε σε αυτό το ερώτημα είναι ότι η απαρτία πρέπει να γίνεται σεβαστή από το σύνολο των φοιτητών και των πολιτικών δυνάμεων του συλλόγου, όχι για τυπολατρικούς ή γραφειοκρατικούς λόγους αλλά γιατί χωρίς αυτήν οδηγούμαστε σε μια ατέρμονη διαδικασία στην οποία η χρυσή τομή του “από πόσο και κάτω” είναι υπερβολή  να δεχτούμε το αποτέλεσμα, δεν μπορεί να βρεθεί και έτσι να δημιουργείται μια κατάσταση όπου ο σύλλογος θα έχει πλήρως εκφυλισμένες διαδικασίες, θα βαθαίνει η αποσυγκρότηση και η διάλυση του.

Η ΚΝΕ με αυτή της τη στάση υπονόμευσε τις ίδιες τις συλλογικές διαδικασίες του συλλόγου που υποτίθεται ότι  υπερασπίζεται, με μόνο στόχο να φανεί ότι ο σύλλογος ψήφισε το δικό της πλαίσιο. Βέβαια, δεν μας εκπλήσσει πρακτική αυτή, αφού η ΚΝΕ παρουσίασε πως αντίστοιχη απόφαση έχει πάρει και ο Σύλλογος Φοιτητών Μαθηματικού, όπου επίσης  δεν συμπληρώθηκε η απαρτία και ο «Σύλλογος Ιστορικού Αρχαιολογικού», σύλλογος-φάντασμα της ΚΝΕ Φιλοσοφικής που αναγνωρίζεται μόνο από την ίδια και διασπά την ενιαιότητα του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής. Πάντως, πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί οι συνάδελφοι της ΚΝΕ σε προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις συμφωνούσαν με τον ορισμό της απαρτίας στο 212 και μόνο τώρα που θα «έπαιρναν» τη συνέλευση κι ενόψει της φιέστας τους στις 5 Νοέμβρη, αποφάσισαν να την καταπατήσουν. Τέτοιες εργαλειακές, μικροπολιτικές και «κατά πώς βολεύει» χρήσεις των συλλόγων, απολήγουν στον ευτελισμό των διαδικασιών και την απονομιμοποίησή τους στα μάτια των φοιτητών.

Ως Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής καταγγέλλουμε  πρακτικές υπονόμευσης των διαδικασιών του Φοιτητικού Συλλόγου από οποιονδήποτε θέλει να τις τσαλαπατήσει για να εξυπηρετήσει πάση θυσία το μαγαζάκι του. 


Δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζει τελευταία ο σύλλογος να συνέλθει και να αποφασίσει, εμείς, σε πλήρη αντιδιαστολή με τέτοιες απαξιωτικές μεθόδους και αντιλαμβανόμενοι τη Γενική Συνέλευση ως το ανώτατο συλλογικό όργανο του Φοιτητικού Συλλόγου, έχουμε σαφή προτεραιότητα μας την υπεράσπιση της έγκυρης και δημοκρατικής λειτουργίας της ΓΣ, τη μαζικοποίηση των συλλογικών διαδικασιών και την κατοχύρωση του ουσιαστικού διαλόγου εντός τους