24 Οκτωβρίου 2014

ΘΗΤΕΙΑ ΦΟΡΤΣΑΚΗ : ΧΡΟΝΙΚΟ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ


  


Τη Δευτέρα 13/10 οι φοιτητικοί σύλλογοι έχοντας πάρει απόφαση από τις γενικές τους συνελεύσεις πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο κτήριο της πρυτανείας με στόχο να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους και να τοποθετηθούν για τα προβλήματα των φοιτητών. Προς μεγάλη τους έκπληξη βρήκαν κλειδωμένη με λουκέτο την πύλη της πρυτανείας και ήρθαν αντιμέτωποι με διμοιρίες των ΜΑΤ που τους εμπόδιζαν να πλησιάσουν τον χώρο.Ακόμη και οι εργαζόμενοι του ιδρύματος βρίσκονταν όμηροι...

Πρόκειται για ένα περιστατικό πρωτοφανές για τα δεδομένα του ελληνικού πανεπιστημίου, αλλά και με διάρκεια,καθώς η κατάσταση αυτή διατηρήθηκε για μία βδομάδα μέχρι να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι μαζί με τους φοιτητές. Είναι ενδεικτικό της νέας πρυτανικής αρχής και της πολιτικής που έρχεται να εφαρμόσει μέσα στο πανεπιστήμιο. Μιας πολιτικής δηλαδή που αναιρεί την δημοκρατία μέσα στο πανεπιστήμιο και που έρχεται να απαξιώσει τη ζωη στις σχολές και να διαλύσει τις σπουδές μας.

Γιατί πρόκειται για άρση της δημοκρατίας όταν ο διαπλεκόμενος, “τριπλοθεσίτης” (πρύτανης, πρόεδρος του Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, μέτοχος μεγάλης δικηγορικής εταιρείας) Φορτσάκης επιβάλει το δικό του καθεστώς διοίκησης με το να μην συγκαλεί τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ, με το να μην αναγνωρίζει τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων και του συλλόγου των διοικητικών και ουσιαστικά με το να διοικεί μοναχός του το ίδρυμα, δρώντας παράνομα και αντιδημοκρατικά.
Γιατί όταν προσπαθεί να επιβάλει ένα καθεστώς “ησυχίας, τάξης και ασφάλειας”, με το να στέλνει τα ΜΑΤ να χτυπούν φοιτητές και να καταστέλουν προληπτικά και αδικαιολόγητα κάθε κίνηση και κάθε φωνή διαμαρτυρίας αλλά και να βάζει φουσκωτούς “σεκιούριτυ” απλώς για εκφοβισμό καταπατώντας το άσυλο, εν τέλει αποδεικνύει ότι τη βία και την ανομία τις φέρνει η ίδια η διοίκηση με τις πολιτικές που εφαρμόζει.

Την ίδια στιγμή όμως που ο Φορτσάκης έρχεται να πατάξει την ανομία  η φοιτητική κοινότητα βιώνει τις συνέπειες της στάσης του απέναντι στα προβλήματα των φοιτητών και τη διάλυση των σπουδών μας. Κυριολεκτικά! Διότι όταν προσπαθούμε να ελιχθούμε ανάμεσα στους σωρούς των σκουπιδιών για να βρούμε μια καθαρή τουαλέτα, βιώνουμε όλη την “σαπίλα'' της αδιαφορίας της διοίκησης για το ζήτημα της καθαριότητας, την ώρα που δίνουν 2.7 εκ για να προσλάβουν δήθεν ασφάλεια. Διότι όταν συμφοιτητές μας διαγράφονται αναίτια, όταν τμήματα και σχολές απειλούνται με συγχώνευση/κατάργηση, όταν τα πτυχία μας διασπώνται και απαξιώνονται (όπως στο ιστορικο-αρχαιολογικό) ή εξισώνονται με αυτά των κολλεγίων, τότε δεν μιλάμε για “εξυγίανση και εκσυγχρονισμό” αλλά για διάλυση της δημόσιας-δωρεάν παιδείας.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι ο νέος πρύτανης, ο “εκλεκτός του Συμβουλίου ιδρύματος και της κυβέρνησης”, έχει έρθει για να διοικεί το πανεπιστήμιο με σιδερένια πυγμή, πνίγοντας κάθε φωνή διαμαρτυρίας αλλά και να εφαρμόσει πιστά όλες τις κατευθύνσεις της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, όλες τις επιταγές της κυβερνητικής πολιτικής στη τριτοβάθμια. Είναι λοιπόν αντίθετος προς τα φοιτητικά συμφέροντα και εχθρός της δημόσιας-δωρεάν παιδείας.

Απέναντι σε αυτόν τον τύπο και τις πολιτικές του “διαθέσεις”, οι φοιτητές καλούμαστε να πάρουμε θέση μέσω των συλλογικών μας διαδικασιών και σε συνεργασία με τα λοιπά κομμάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πλήττονται από αυτή τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας και να αγωνιστούμε ενάντια στο μέλλον που μας ετοιμάζει.
Είναι ανεπιθύμητος και θα μας βρει μπροστά του.