13 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Φ.Σ. ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ, ΝΟΜΙΚΗΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ, ΧΗΜΙΚΟΥ





Σήμερα, Δευτέρα 13.10, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ , Θ. Φορτσάκης, με τη γνωστή ( και όλο και πιο συχνή τα τελευταία χρόνια ) πρακτική του lockout, έκλεισε το κτήριο της Πρυτανείας. Η κίνηση αυτή αποτελεί την απάντηση στην απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων μιας σειράς Φοιτητικών Συλλόγων του ΕΚΠΑ ( Πληροφορικής, Βιολογικού, Χημικού, Νομικής, Φιλοσοφικής ) για κινητοποίηση και κατάληψη στο κτήριο της Πρυτανείας με αίτημα τη διεξαγωγή Συγκλήτου για τα ζητήματα των διαγραφών, της σίτισης και της μέριμνας, των security και της καθαριότητας.

Την ίδια στιγμή που το κτήριο της Πρυτανείας είναι κλειστό με lockout, διμοιρίες των ΜΑΤ, απ' ό, τι φαίνεται σε αγαστή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, περιφρουρούν την Πρυτανεία αλλά ακόμα και τη Γραμματεία της Νομικής επί της Ακαδημίας από τους << ταραξίες >> φοιτητές.

Κατά τη Διοίκηση του ΕΚΠΑ και το Υπουργείο Παιδείας, το να διεκδικεί ένας φοιτητής να μη διαγραφεί, να έχει τις αναγκαίες και απαραίτητες φοιτητικές παροχές και να μην φρουρούν τη Σχολή του ιδιωτικές εταιρείες security και αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ θεωρείται "έγκλημα" και όποιος εν τέλει σηκώσει κεφάλι "εγκληματίας". Η ποινικοποίηση του δικαιώματος συνδικαλιστικής παρέμβασης και η φίμωση κάθε ριζοσπαστικής φωνής εντός του Πανεπιστημίου εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο αυταρχικοποίησης και εκφασισμού της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Πάει χέρι-χέρι με τις διώξεις αγωνιστών του εργατικού κινήματος, τις απαγορεύσεις απεργιών και την καταστρατήγηση κάθε δικαιώματος και ελευθερίας. Η σημερινή κίνηση της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ ακολουθεί την τρομοκρατική εισαγγελική παρέμβαση σε κινητοποίηση Φοιτητικών Συλλόγων στη Θεσσαλονίκη μετά από πρωτοβουλία του Πρύτανη του ΑΠΘ Μήτκα. Η πρακτική αυτή εν τέλει βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το πνεύμα των νέων οργανισμών λειτουργίας που σκιαγραφούν ένα πανεπιστήμιο πλήρως αυταρχικοποιημένο, το οποίο δεν επιτρέπει καμία φωνή συλλογικής διεκδίκησης στο εσωτερικό του.

Ως Φοιτητικoι Σύλλογοι, καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες εκφοβισμού των φοιτητών και καταγγέλλουμε τη Διοίκηση του ΕΚΠΑ και του Θ. Φορτσάκη, καθώς όχι μόνο δεν έχει καλέσει να συνεδριάσει η Σύγκλητος για τα φλέγοντα ζητήματα της περιόδου από την εκλογή του αλλά προβαίνει και σε τέτοιες πρακτικές τρομοκράτησης απέναντι στο φοιτητικό κίνημα και τις διεκδικήσεις μας.

Απαιτούμε:
1) να αποσυρθούν τώρα οι αστυνομικές δυνάμεις στο χώρο γύρω από την Πρυτανεία
2) άμεση άρση του lockout
3) διεξαγωγή Συγκλήτου ανοιχτής στους Φ.Σ. για τη συζήτηση γύρω από τα θέματα που θέτουμε.

Όλες και όλοι στις Γενικές Συνελεύσεις να δυναμώσουμε το ρεύμα ανυπακοής στις Σχολές ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την κυβερνητική πολιτική.
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ!