3 Μαΐου 2014

Γιατί να ψηφίσω Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ/εαακ στην Ψυχολογία

Επίθεση στην κοινωνία…

Στο φόντο της σημερινής πολιτικής και οικονομικής κρίσης η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ντύσει με τον μανδύα του success story και της επερχόμενης ανάπτυξης την πραγματικότητα της κοινωνικής καταστροφής. Η επίπλαστη ανάκαμψη και έξοδος από την κρίση που προβάλλουν τα ΜΜΕ στα δελτία των 8 δε συνάδει με τις εικόνες εξαθλίωσης στους δρόμους της Αθήνας, με την ανεργία του 27% ( 60% για τη νεολαία), με την καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε. Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι και η κατάρρευση των κοινωνικών παροχών. Συγκεκριμένα στον τομέα της περίθαλψης και της ψυχικής υγείας τα σχέδια του Υπουργείου Υγείας στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού αγαθού της δημόσιας υγείας. Με πρόσχημα την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση το Υπ. Υγείας κλείνει δημόσια ψυχιατρεία (βλ. κλείσιμο ΨΝΑ, επερχόμενο λουκέτο στο 18 ΑΝΩ), χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οι κατάλληλες δομές που θα φιλοξενήσουν τους ασθενείς που πετάγονται κυριολεκτικά στον δρόμο.


…επίθεση και στην εκπαίδευση

Η πραγματικότητα αυτή συνδέεται άμεσα και με τις μεταβολές που προωθούνται στο επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας με τις περικοπές φοιτητικών παροχών (συγγράμματα, σίτιση, στέγαση) μέχρι τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις τμημάτων που έφερνε πέρυσι το Σχέδιο Αθηνά η τριτοβάθμια εκπαίδευση δέχεται μια συνολική επίθεση. Όλες αυτές οι αλλαγές έρχονται να προωθηθούν με:



* Aξιολογήσεις-Πιστοποιήσεις-Συγχωνεύσεις. Πρόσφατα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα υποβλήθηκαν στη διαδικασία της αξιολόγησης από μια εξωτερική του Πανεπιστημίου αρχή την ΑΔΙΠ, η οποία δεν εξέταζε τα προβλήματα του κάθε τμήματος, αλλά εισήγαγε αγοραία κριτήρια στην αξιολόγηση. Σε δεύτερο χρόνο οι αξιολογήσεις θα συνδεθούν με την παροχή πιστοποιητικού στα ιδρύματα, το οποίο θα εξασφαλίζει την κρατική τους χρηματοδότηση, με κριτήριο το αν ευθυγραμμίζονται με τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές. Όσα τμήματα «αποτύχουν» στην πιστοποίηση θα οδηγούνται σε συγχώνευση. «Σχέδιο Αθηνά 2»
* Προγράμματα σπουδών-Πιστωτικές μονάδες. Βασική στόχευση τα τελευταία
χρόνια είναι η διάσπαση του ενιαίου πτυχίου που μας κατοχύρωνε ίσα
επαγγελματικά δικαιώματα, τη δυνατότητα δηλαδή να βρούμε μια θέση εργασίας
μετά την λήψη του πτυχίου μας. Αυτό προωθείται μέσα από την εισαγωγή των
πιστωτικών μονάδων στα προγράμματα σπουδών και την εξίσωση του πτυχίου με
ένα «ατομικό φάκελο προσόντων», το οποίο θα καλούμαστε να γεμίσουμε τρέχοντας
(και πληρώνοντας…) από σεμινάριο σε σεμινάριο. Αυτό το σύστημα έχει ξεκινήσει να
εφαρμόζεται και στο δικό μας τμήμα, με την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων για κάθε
μάθημα που θα καταγράφονται στο πτυχίο. Γεγονός που ελλοχεύει τον κίνδυνο της
διάσπασης του πτυχίου σε ένα επόμενο διάστημα.
* Ειδικότητες. Στην πρόταση της ΑΔΙΠ από την αξιολόγηση του τμήματός μας, προτείνεται η δημιουργία ειδικοτήτων για το τμήμα μας, γεγονός που θα καταστήσει το μεταπτυχιακό ( που πλέον είναι επί πληρωμή) αναγκαίο προκειμένου να μπορεί κανείς να ασκήσει το επάγγελμα του ψυχολόγου. Πρόκειται για μια πρόταση που η υλοποίηση της θα θέσει σε κίνδυνο τα ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου μας.


Σκοπός τους; Να μετατρέψουν το Πανεπιστήμιο από χώρο διακίνησης ιδεών σε χώρο παραγωγής πειθήνιων και υπάκουων ανθρώπων που θα συμμορφώνονται σε κάθε μέτρο και διαταγή. Μας θέλουν φοβισμένους, υποταγμένους και μόνους…

Στέρεψε η ανοχή μας!




Η νίκη απέναντι στο «Σχέδιο Αθηνά»


Πέρσι το τμήμα μας ήρθε αντιμέτωπο με τα σχέδια του υπουργείου για την απομείωση του Δημόσιου-Δωρεάν Πανεπιστημίου, μέσω των συγχωνεύσεων που έφερνε το «σχέδιο Αθηνά». Το τμήμα μας απειλήθηκε με συγχώνευση με το ΦΠΨ και το ενδεχόμενο το πτυχίο μας να χάσει τα επαγγελματικά δικαιώματα που μας κατοχύρωνε. Ωστόσο, μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες, τις τμηματικές και τις γενικές συνελεύσεις, πλάι στα άλλα πληττόμενα τμήματα δώσαμε μια απάντηση στο υπουργείο Παιδείας, κερδίζοντας την μετατροπή μας σε αυτόνομο τμήμα.


Από τους συλλογικούς αγώνες, όμως. κάποιοι απουσιάζουν… Και δεν είναι άλλοι από αυτούς που καλλιεργούν χρόνια τώρα μέσα στη Σχολή μας την αδιαφορία και την αποπολιτικοποίηση… Και δεν είναι άλλοι από την ΔΑΠ(ΝΔ) και την ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ). Και με τη σειρά μας, τους καταγγέλλουμε!
* γιατί στηρίζουν «εκ των έσω» τις επιλογές των πολιτικών τους φορέων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) και ξεπουλάνε με την πρώτη ευκαιρία το δημόσιο, δωρεάν πανεπιστήμιο.
* γιατί δεν ντρέπονται να εξαγοράζουν την ψήφο μας με ρουσφέτια, πάρτυ, εκδρομές και σημειώσεις.
* γιατί στοχεύουν στην αποπολιτικοποίηση του συλλόγου, καλλιεργώντας λογικές ανάθεσης («Ψήφισε με και… βλέπουμε»).

Μερίδα ευθύνης έχει η ΠΚΣ/ΜΑΣ/ΚΝΕ που με την επιλογή της να απομονώνεται από άλλες αγωνιστικές δυνάμεις. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθειά της για τη διάσπαση του ενιαίου φοιτητικού μας συλλόγου , που το μόνο που πετυχαίνει είναι η διάσπαση του αγώνα! Όσο για την ΑΡΕΝ, η αδράνειά της σε μη κινηματικές περιόδους και η απουσία της από τα φοιτητικά αμφιθέατρα δηλώνει και την ανικανότητά της να αφουγκράζεται τα ερωτήματα και τις ανάγκες των φοιτητών και να υπερασπίζεται τα φοιτητικά συμφέροντα.

Αυτό δίνει στις φετινές εκλογές διαφορετική σημασία!

Για πρώτη φορά το τμήμα Ψυχολογίας θα έχει δικιά του αυτόνομη κάλπη (μέχρι σήμερα υπαγόμασταν στο ΦΠΨ) , το αποτέλεσμα της οποίας πρέπει είναι ένα μήνυμα απέναντι στην καθηγητική αυθαιρεσία, την εντατικοποίηση της καθημερινότητάς μας, τα σχέδια του Υπουργείου που υποθηκεύουν το μέλλον μας. Θα πρέπει να είναι μια απάντηση σε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που πήραν θέση υπέρ στο «σχέδιο Αθηνά»-είτε ρητά είτε άρρητα- βάζοντας εμπόδιο στους αγώνες μας είτε προσπαθώντας να καπηλευτεί τους και αποτρέποντας την σύγκρουση με τα σχέδια του υπουργείου.
Να δείξουμε πως δεν μένουμε αμέτοχοι αλλά υψώνουμε τη φωνή μας διεκδικώντας όσα μας ανήκουν!

Στις φετινές φοιτητικές εκλογές να στείλουμε ηχηρό μήνυμα ενάντια στις λογικές που ταυτίζουν την πολιτική και τη συμμετοχή στα κοινά με την απραξία και τον ατομισμό. Με την αριστερά της ρήξης και της ανατροπής αμφισβητούμε το κυρίαρχο μοντέλο ζωής και αναζητούμε τη δράση μέσα από τη λογική της συμπόρευσης στους αγώνες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας! Γι αυτό συγκροτούμε ένα άλλο μοντέλο πολιτικής παρέμβασης, αγωνιζόμαστε μέσα από την Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ. επιμένοντας στην ανεξαρτησία από κόμματα, οικονομικούς φορείς και καθηγητές.

Αγωνιζόμαστε για:
* Δημόσια, δωρεάν παιδεία για όλους.
* Ενιαίο πτυχίο ψυχολόγου με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα
* Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, δωρεάν συγγράμματα, καμία σκέψη για δίδακτρα και διαγραφές φοιτητών.

Στις 7 Μάη, στηρίζουμε τον ανεξάρτητο, αριστερό χώρο της σχολής μας, ψηφίζουμε την

ΕΝΩΤ.ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Σ.Α.Φ.- Κ.ΑΡ.ΦΙ/ ΕΑΑΚ

Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής Ψυχολογίας