3 Μαΐου 2014

Γιατί να ψηφίσω Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ/εαακ στο Γαλλικο

Αν κάτι διδαχθήκαμε από τις περσινές κινητοποιήσεις είναι ότι ο φοιτητικός σύλλογος είναι υπόθεση όλων μας. Από τις Γενικές Συνελεύσεις μέχρι τις φοιτητικές εκλογές η οργάνωση του φοιτητικού κινήματος για τις διεκδικήσεις που αυτό θέλει να πετυχαίνει δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήνεται στα χέρια λίγων.


Η καθημερινότητα του Γαλλικού... Μια πονεμένη ιστορία!

Ωστόσο, παρά τη σημαντικότατη εξασφάλιση της αυτόνομης λειτουργίας του τμήματός μας εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα που μας ταλανίζουν όλους:
* Έχει παραγίνει πια το κακό με τις υποχρεωτικές παρακολουθήσεις και τις παρουσίες. Συγκεκριμένα σχεδόν σε όλα τα μαθήματα τομέα, η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική με όριο 3 απουσιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, μια σειρά από φοιτητές που εργάζονται να δυσκολεύονται να κλείσουν τον τομέα και να καθυστερούν να πάρουν πτυχίο.
* Πλέον έχει γίνει νέα μόδα το όριο παρακολούθησης φοιτητών, όπως έγινε σε 2 μαθήματα του τομέα Ιστορίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκλείονται απο τη διδασκαλία των μαθημάτων οι φοιτητές που δεν πρόλαβαν να το δηλώσουν.
* Σιγά σιγά σε όλα τα μαθήματα καθιερώνεται ένα σύστημα εξέτασης με βάση υποχρεωτικές προόδους και την παρουσίαση εργασιών εντατικοποιώντας ακόμη περισσότερο ένα ήδη επιβαρημένο πρόγραμμα σπουδών.
* Και σα να μην έφταναν αυτά, πέρσυ και φέτος αντιμετωπίσαμε το αδιανόητο: Δεν παραλάβαμε κανένα απολύτως δωρεάν σύγγραμμα(!) με αποτέλεσμα να υποχρεωνόμαστε να βγάζουμε φωτοτυπίες ή να τα αγοράζουμε προκειμένου να καλύψουμε την ύλη με δικό μας κόστος μέσα
σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία...


Σχέδιο «Αθηνά 2»;;; Non, merci!!!

Πέρυσι καταφέραμε να πετύχουμε μια πολύ μεγάλη νίκη!!!
Σε μια εποχή που η κυβέρνηση έχει σκληρύνει τη στάση απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία και εφραμόζει το ένα μέτρο μετά το άλλο αγνοώντας κάθε αντίδραση, οι φοιτητές παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας αποδείξαμε πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και μπήκαμε εμπόδιο στη διάλυση του τμήματός μας.

Mε αυτό τον τρόπο θα απαντήσουμε εκ νέου όποτε κι αν χρειαστεί απέναντι στην εντεινόμενη φημολογία για ένα ενδεχόμενο σχέδιο Αθηνά 2 που θα έρθει να αλλάξει το χάρτη των ξενόγλωσσων φιλολογιών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και στις υπόλοιπες πτυχές της επίθεσης στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, όπως είναι οι διαγραφές φοιτητών και οι νέοι πρότυποι εσωτερικοί κανονισμοί.

Κι όμως υπάρχουν κάποιοι που συνεχίζουν να το παίζουν Κι όμως υπάρχουν κάποιοι που συνεχίζουν να το παίζουν ανυποψίαστοι!

Οι παρατρεχάμενοι του δικομματισμού ΔΑΠ(ΝΔ) και ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) πουλάνε για ακόμη μια φορά το ίδιο παραμύθι…

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μάλιστα, πρώτη δύναμη της φιλοσοφικής και αυτοδύναμη στο γαλλικό (να τους χαιρόμαστε!), με 2 αισχρές ανακοινώσεις προσπάθησε να οικειοποιηθεί τη νίκη του φοιτητικού συλλόγου και να καταγγείλει τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων! Τη στιγμή που η ίδια όπως και η ΠΑΣΠ δεν συνέβαλαν καθόλου στη νίκη μας αλλά αντιθέτως είναι οι παρατάξεις της ΝΔ κ του ΠΑΣΟΚ των κομμάτων που προσπάθησαν να συγχωνεύσουν τη μισή φιλοσοφική !!! Συνεχίζουν πιο απροκάλυπτα από ποτέ να υπερασπίζονται την κυβερνητική πολιτική, μιλώντας ανοιχτά για δίδακτρα, διαγραφές και υποβάθμιση των πτυχίων μας. Απέναντι στο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, η απάντηση της υπεύθυνης δύναμης ΔΑΠ είναι το wifi σε όλη τη σχολή.
Επίσης, όπως αποδείχτηκε ο δρόμος της νίκης δεν περνάει ούτε μέσα από τα σχέδια της ΚΝΕ/ΠΚΣ/ΜΑΣ καθώς η εμμονική της άρνηση για ενότητα στον αγώνα στο όνομα της κομματικής καθαρότητας και η στοχοποίηση των αριστερών κινηματικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια, δείχνει τη στρεβλή της αντίληψη για μια νικηφόρα πορεία του κινήματος και το αδιέξοδο της σκληρής κομματικής περιχαράκωσης. Και αυτό φαίνεται με ξεκάθαρο τρόπο από τη επικίνδυνη προσπάθειά της να διασπάσει το Φ.Σ. Φιλοσοφικής-βλ. Φ.Σ. Ιστορικού-Αρχαιολογικού- αλλά και από την παντελή απουσία της από το Γαλλικό από την αρχή της χρονιάς.
Εμείς ένα έχουμε να τους απαντήσουμε....
Όπου ‘’υπάρχει λόγος’’, υπάρχει και αντίλογος...

«Η αδιαφορία είναι αβουλία, είναι παρασιτισμός, είναι δειλία,
δεν είναι ζωή...»


Μακριά τόσο από λογικές που ταυτίζουν την πολιτική δράση με την προσωπική ανέλιξη και το βόλεμα, όσο και από εκείνους που στρέφονται στον ατομισμό, την ηττοπάθεια και την υποταγή, επιλέγουμε να ψάχνουμε την αριστερά της εποχής μας. Η συλλογικότητα είναι ο μόνος δρόμος της διεκδίκησης των συμφερόντων μας, ο δρόμος της νίκης! Συγκροτούμε ένα άλλο μοντέλο πολιτικής παρέμβασης, αγωνιζόμαστε μέσα από την Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ, επιμένοντας στην ανεξαρτησία από κόμματα, οικονομικούς φορείς και καθηγητές.

Αγωνιζόμαστε για:
> Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Καμιά σκέψη για δίδακτρα και διαγραφές φοιτητών
> Δημόσια και δωρεάν ξενόγλωσση εκπαίδευση για όλα τα παιδιά
> Καμία περικοπή στα συγγράμματα
> Κατάργηση των μαθημάτων-αλυσίδων
> Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών: Καμία κράτηση απουσιών, σεβασμό στις ακαδημαϊκές μας ελευθερίες
> Λειτουργία όλων των σπουδαστηρίων και των βιβλιοθηκών της σχολής καθημερινά 9 .00 με 21.00.

Στις 7 Μάη, στηρίζουμε τον ανεξάρτητο αριστερό χώρο της σχολής μας, ψηφίζουμε την
Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ ΕΑΑΚ ΣΑΦ στο Γαλλικό