15 Μαρτίου 2014

Το πρώτο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών



Το πρώτο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «Εμπρός» είναι γεγονός. Το Φεστιβάλ αποτελεί πρωτοβουλία καλλιτεχνών που στόχο έχουν να δράσουν ενάντια στον βίαιο εκφασισμό της κοινωνίας. Διεξάγεται από τις 13 Μαρτίου και θα διαρκέσει ως τις 23 του μήνα, ξεκινώντας καθημερινά από τις 16.00. Όπως αναφέρουν στηΦωτεινή Λαμπρίδη οι καλλιτέχνες, το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ, ευελπιστεί να συνενώσει ακόμη περισσότερες ομάδες στο μέλλον και να γίνει ακόμη πιο συλλογικό.

 
Το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, δρώμενα, performances, συναυλίες, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους και συντονισμένες συζητήσεις. Οι δραστηριότητες διεξάγονται στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ και στον δημόσιο χώρο της Αθήνας.


«Ένα χαρακτηριστικό των ομάδων που συμμετέχουν είναι ότι πρόκειται για ομάδες που αυτοδιαχειρίζονται και αυτοοργανώνονται, δεν έχουν δηλαδή στήριξη από κάποιον επιχειρηματία», επισημαίνουν οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, μιλώντας στη Φωτεινή Λαμπρίδη.

Πολλές από αυτές τις ομάδες μέσα από τη συμμετοχή τους «προσπαθούν να βρουν μια πλατφόρμα πολιτικού διαλόγου, δηλαδή κάνουν ένα θέατρο σχετίζεται με την εποχή και που αναφέρεται στον αντιφασισμό». Το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών τους δίνει ακριβώς αυτή «πλατφόρμα ώστε οι ομάδες μεταξύ τους να αλληλεπιδράσουν».

Οι καλλιτέχνες του Φεστιβάλ, τονίζουν επίσης ότι ελπίζουν η πρωτοβουλία τους αυτή να «έχει συνέχεια». Διότι, «μέσα από τις διαφορετικές ευαισθησίες και πολιτικούς προσανατολισμούς, τις ομάδες αυτές τις ενώνει η Τέχνη και η πεποίθηση ότι ο φασισμός είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση».«Ο φασισμός δεν ξέρει να χορεύει, δεν έχει χρώματα και δεν τραγουδάει. Ο φασισμός δεν είναι εγγενές στοιχείο του ανθρώπου αλλά γεννάται κάτω από συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες και για συγκεκριμένους σκοπούς. Οι λέξεις, οι νότες, ο χορός και τα χρώματα είναι τα δικά μας όπλα. Ας τα ενώσουμε ενάντια στον φόβο και την απάθεια... Ας τα ενώσουμε στο όραμά μας ενάντια στη βαρβαρότητα και τον φασισμό», τονίζουν οι διοργανωτές.
ο 22 Μαρτίου οι διοργανωτές του Φεστιβάλ θα λάβουν μέρος στην πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στον φασισμό και στον ρατσισμό. 
 
«Μάμμα Τόννι» & «Ο Θάνατος και η Ανάσταση του Πόπολο Πλέμπα» από την ομάδα Πείρα(γ)μα
Το Σάββατ
Ανάμεσα στις πολυάριθμες συμμετοχές, η ομάδα πείρα(γ)μα θα παρουσιάσει τον συγκλονιστικό  μονόλογο μίας ιταλίδας αντάρτισσας από την Παβία, τη θρυλική«Μάμμα Τόννι»,  που κατέγραψε κι επιμελήθηκε η Φράνκα Ράμε μαζί με το Ντάριο Φο το 1971 και την παράσταση δρόμου «Ο Θάνατος και η Ανάσταση του Πόπολο Πλέμπα», μία σύνθεση της Αγγελικής Κασόλα και της ομάδας πείρα(γ)μα.


Το δρώμενο θα παρουσιαστεί στην Πλατεία Συντάγματος, το Σάββατο 22 Μαρτίου γύρω στις  3.30 το μεσημέρι, αφού καταλήξει εκεί ξεκινώντας από την Πλατεία Αγ. Αναργύρων (Ψυρρή) στη 1.00 το μεσημέρι η η πορεία  όλων των ομάδων που συμμετέχουν στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών για την «Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στο Φασισμό και το Ρατσισμό


αναδημοσίευση από tvxs.gr