8 Δεκεμβρίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ανακοίνωση εργαζόμενων Πανεπιστημίου Αθηνών

ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
Γιατί εναντιωνόμαστε στην υλοποίηση του Ν. 4093/2012 που επιβάλλει 150.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα, και στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, μεταξύ εκατοντάδων άλλων μέτρων λεηλασίας της εργασιακής μας δύναμης και της ζωής μας, κλιμακώνοντας τη μνημονιακή επίθεση από την πλευρά του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού για την υπέρβαση της κρίσης πάνω από τα πτώματά μας.

Γιατί οι απολύσεις, που βαφτίζονται «διαθεσιμότητα», «μετακινήσεις» και «μετατάξεις», δεν πλήττουν μόνο εμάς αλλά εντάσσονται στο σχέδιο περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των λειτουργιών του κοινωνικού κράτους (υγεία, εκπαίδευση, νερό, …) με τη μετακύλιση του κόστους σε όλους τους εργαζόμενους και τους φοιτητές και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Γιατί στην ανώτατη εκπαίδευση το σχέδιο αυτό έχει όνομα. Λέγεται «Σχέδιο Αθηνά» και προβλέπει τη συρρίκνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης κατά 30% μέσα από συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και υπηρεσιών, ακόμα και ολόκληρων ιδρυμάτων.
Γιατί ήδη οι νόμοι Γιαννάκου-Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου έχουν επιβάλλει τον περιορισμό της φοιτητικής μέριμνας (δωρεάν σίτιση και στέγαση) και των δωρεάν συγγραμμάτων στην πορεία προς την τελική κατάργησή τους, ενώ σταδιακά ετοιμάζεται και η επιβολή διδάκτρων: ο προϋπολογισμός του 2013 προβλέπει μείωση της επιδότησης των ΑΕΙ/ΤΕΙ κατά 108 εκατ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις, ενώ η χρηματοδότηση των συγγραμμάτων πέρασε από το Υπουργείο Παιδείας στα ιδρύματα που θα αδυνατούν να τα χορηγήσουν στους φοιτητές από το επόμενο εξάμηνο κιόλας.
Γιατί εναντιωνόμαστε στη λεηλασία των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας των ιδρυμάτων για την εξόφληση των δανειστών.
Γιατί εναντιωνόμαστε σε ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση που θα διοικείται αυταρχικά από τραπεζίτες και μάνατζερ του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου βάσει του νόμου 4009 [Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης ορίστηκε ο Δημ. Μπερτσιμάς, asset manager της American Express, και μέλος ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλ. Τουρκολιάς].
Γιατί με το νέο πειθαρχικό κώδικα που προβλέπει ο νόμος 4093, θα είμαστε όλοι υπό ομηρία. Αρκεί η άσκηση πειθαρχικής δίωξης για οποιοδήποτε παράπτωμα (ακόμη και για «ανάρμοστη συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας») για να τεθεί ο εργαζόμενος σε αργία προτού να επιληφθεί το πειθαρχικό συμβούλιο ώστε στη συνέχεια να απολυθεί! Είναι σαφές ότι στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι εργαζόμενοι αγωνίζονται.
Γιατί εναντιωνόμαστε σε ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση όπου οι απολύσεις μας θα εξυπηρετήσουν την πλήρη επιβολή επισφαλών, κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας (μπλοκάκια, υπεργολαβίες, ενοικιαζόμενοι, προσωρινοί) στο σύνολο των διοικητικών υπηρεσιών, αλλά και του διδακτικού έργου, και όχι μόνο στην καθαριότητα και τη φύλαξη όπου ήδη κυριαρχούν.
  •  ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
  • ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ
  • ΣΤΟΝ ΤΑΞΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΗΡΥΞΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ ΜΕΤΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ