26 Δεκεμβρίου 2012

10 βόλτες στα μουσεία



Οι εκθέσεις της πόλης που αξίζει να δείτε την περίοδο των εορτών.

Ποιες διαδρομές να χαράξετε και ποιους χώρους τέχνης να επισκεφθείτε, ώστε να δείτε μερικές από τις καλύτερες εκθέσεις της πόλης μέσα στα Χριστούγεννα και τις αρχές του νέου έτους…

1. Χέλμουτ Νιούτον. Πρώτη αναδρομική έκθεση στην Ελλάδα του μεγάλου φωτογράφου που λάτρεψε τις γυναίκες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
2. Παράλληλες δράσεις στο ΕΜΣΤ. Μαζί με τις κεντρικές του εκθέσεις, το μουσείο παρουσιάζει σε διάφορους χώρους του μικρές και ευέλικτες «παραγωγές» με έργα αξιόλογων σύγχρονων καλλιτεχνών. Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
3. Δωρεές καλλιτεχνών στην Εθνική Πινακοθήκη. Σημαντικά έργα ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν «στηλώσει» τις συλλογές του μουσείου (Τέτσης, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Δανιήλ κ.ά.)
4. «Πριγκίπισσες» της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας. Από αρχαίες πριγκίπισσες μέχρι κοινές θνητές βρίσκουν τη θέση τους στην ιστορία: η συμβολή της γυναίκας στην ανάπτυξη του αρχαίου μεσογειακού πολιτισμού μέσα από αντικείμενα τάφων που βρέθηκαν στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία. Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
5. Κοινή θέα. Αυτή τη φορά στο Εθνικό Θέατρο μπορείτε να δείτε επτά από τους πιο αξιόλογους έλληνες φωτογράφους -Γερόλυμπος, Κοκκινιάς, Μάρκου, Μπαμπούσης, Πετρίδης, Τσουμπλέκας και Φυσάκης- να διαπραγματεύονται το ερώτημα «Τί είναι η πατρίδα μας».
6. 7η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων. Το νέο αίμα της ελληνικής αρχιτεκτονικής στο Μουσείο Μπενάκη.
7. Γιάννης Τσαρούχης. Μελέτες για 17 θέματα. Ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά στο εργαστήρι του γνωστού ζωγράφου και στον τρόπο που δούλευε στο Μουσείο Μπενάκη.
8. Νικόλαος Γύζης. Ο μεγάλος ζωγράφος. Ένας «κλασικός» έλληνας ζωγράφος της σχολής του Μονάχου μέσα από ελαιογραφίες, σχέδια, μικρογλυπτά και αφίσες στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
9. Ένα σπίτι για τη γενιά του ’30. Μία έκθεση με δημιουργίες σύγχρονων καλλιτεχνών αφιερωμένα στη γενιά του ’30 μέσα σε ένα αυθεντικό σπίτι της εποχής, με αντικείμενα και έργα τέχνης στο Ίδρυμα Κατακουζηνού.
10. Κώστας Κουλεντιανός. Ο τελευταίος ακροβάτης του Μοντερνισμού. Λίγο καιρό ακόμα μέχρι τις πρώτες μέρες του νέου έτους μπορείτε να δείτε τις πήλινες σπουδές και τα μνημειακά γλυπτά ενός γνήσιου έλληνα μοντερνιστή στο Μουσείο Μπενάκη.
Γιώτα Αργυροπούλου