5 Δεκεμβρίου 2013

Για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη…

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών παραπέμπεται από τον Υπουργό Παιδείας και το «δικό του» Συμβούλιο Ιδρύματος (που αποτελείται από μάνατζερ, εξωπανεπιστημιακούς, καθηγητές που πάνε με τα νερά του υπουργείου κτλ), σε πειθαρχικό συμβούλιο για κακοδιαχείρηση και μη άσκηση καθηκόντων και ως τότε τίθεται σε αργία.
Το ζήτημα είναι ένα και μοναδικό. Ο εκλεγμένος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών παραπέμπεται σε πειθαρχικό γιατί δεν συμμορφώθηκε πλήρως με το υπουργείο, γιατί δεν «έπεισε» τους διοικητικούς που πετιούνται στο δρόμο, να το πάρουν απόφαση και να σηκωθούν να φύγουν, αφήνοντας το Πανεπιστήμιο αδύναμο επί της ουσίας να λειτουργήσει. Ο εκλεγμένος Πρύτανης Αθηνών καθαιρέθηκε γιατί δεν ήταν όργανο στον πλήρη έλεγχο του Υπουργείου.
Πρόκειται για κίνηση αντιδημοκρατική. Κίνηση που παρακάμπτει το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου. Κίνηση που επιλέγεται για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού Πανεπιστημίου. Κίνηση χουντικής εμπνεύσεως.

Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας…

Με τον κ. Πελεγρίνη έχουμε έρθει σε ρήξη πολλές φορές. Έχουμε συγκρουστεί μαζί του για ορισμένες επιλογές που έχει πάρει ως πρύτανης, έχουμε συγκρουστεί ακόμη περισσότερες φορές μαζί του στο αμφιθέατρο, καταδεικνύοντας την καθηγητική αυθαιρεσία.

Δεν υπερασπιζόμαστε τον κ. Πελεγρίνη. Υπερασπιζόμαστε το θεσμό, υπερασπιζόμαστε το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, καταδικάζοντας την αντιδημοκρατική επέμβαση του Υπουργού.


ΥΓ 1: Πάγια τακτική του υπουργείου να ρίχνει λάσπη στους αντιπάλους του. Δεν μας αφορά και δεν θα έπρεπε να μας αφορά αν ο κ. Πελεγρίνης είναι καλός ή κακός ηθοποιός. Θεατρίνος του χειρίστου είδους είναι ο κ. Αρβανιτόπουλος που «τάζει» λιγότερες απολύσεις, «καλύτερη διαθεσιμότητα» κτλ.

ΥΓ 2: Το αν ο κ. Πελεγρίνης κάνει καλά ή όχι τη δουλειά του, θα πρέπει να μας αφορά. Αλλά να το καταδεικνύουμε και τη σωστή ώρα, με το σωστό τρόπο. Αν ο κ. Πελεγρίνης αυθαιρετεί, συλλογικά θα πρέπει να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας ως φοιτητές. Αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα. Και θα πρέπει να διαχωρίζεται