25 Οκτωβρίου 2011

Το Υπουργείο βλάπτει σοβαρά την υγεία!

Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Τα νέα χαρακτηριστικά που αποκτά η ελληνική κοινωνία έχουν άμεσο αντίκτυπο στον ψυχισμό όλων των μελών της. Τα αισθήματα φόβου, ανασφάλειας και τρομοκρατίας, η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας,

η αλματώδης αύξηση των αυτοκτονιών, της κατάθλιψης, των ψυχοσωματικών και αγχωδών εκδηλώσεων καθώς και η όλο μεγαλύτερη εξάρτηση ατόμων από τα ναρκωτικά, δηλώνουν ότι η ψυχική υγεία των πολιτών μένει απροστάτευτη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.


Το Υπ. Οικονομικών σε πλήρη σύμπλευση με την εχθρική προς την κοινωνία πολιτική της κυβέρνησης-Ε.Ε-Δ.Ν.Τ αποφάσισε τη μείωση του προϋπολογισμού του 2011 για τις μονάδες ψυχικής υγείας κατά 36,8 εκατ. ευρώ οδηγώντας σε κλείσιμο 210 δομές ψυχικής υγείας. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της επαίσχυντης ενέργειας είναι 1.500 ψυχικά πάσχοντες να μεταφερθούν στα ασφυκτικά γεμάτα ψυχιατρεία, με ελλιπές προσωπικό και αφιλόξενες συνθήκες διαβίωσης. Άλλοι πάλι, θα πεταχθούν στο δρόμο χωρίς να προβλέπεται γι΄αυτούς καμία απολύτως μέριμνα.

Ταυτόχρονα, τα σχέδια του υπουργείου βάλλουν και 3.050 εργαζομένους που είτε λόγω της εργασιακής εφεδρείας, είτε λόγω του λουκέτου που μπαίνει στις δομές που λειτουργούν έρχονται να προστεθούν στους χιλιάδες ανέργους που μετράει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν αυτές τις βάρβαρες αλλαγές οι εργαζόμενοι στο χώρο της ψυχικής υγείας βρίσκονται τον τελευταίο μήνα σε κινητοποιήσεις σε συντονισμό με άλλους εργασιακούς χώρους.

Είναι φανερό ότι αυτή η πολιτική βλάπτει σοβαρά την υγεία, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών και ολιγωρεί πλήρως για τα στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά. Το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν υγεία, σωματική και ψυχική, είναι δικαίωμα όλων και όχι προνόμιο λίγων. Η ενίσχυση και ο σχεδιασμός των φορέων που εξυπηρετούν τα πιο αδύναμα και αποκλεισμένα μέλη της κοινωνίας αποτελεί υποχρέωση του κράτους, ειδικά σε περίοδο κρίσης. Ως μελλοντικοί εργαζόμενοι και ψυχολόγοι δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην απαξίωση της δημόσιας ψυχικής υγείας. Η ενημέρωση και η συμπαράταξή μας με τον αγώνα των εργαζομένων είναι αναγκαία! (www.prolipsiworkers.blogspot.com)