31 Οκτωβρίου 2011

H αργία είναι μέρα... μαθημάτων (!) (;)

Την προηγούμενη Παρασκευή 21/10 όσοι βρισκόμασταν στο μάθημα Αρχαία Φιλοσοφία Α' ακούσαμε από το στόμα της διδάσκουσας κ. Μαραγγιανού-Δερμούση κάτι που στην αρχή όλοι πήραμε για πλάκα: ότι ο τομέας αποφάσισε την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου να γίνουν κανονικά τα μαθήματά του ''γιατί έχουν χαθεί πολλές ώρες'. Γρήγορα όμως αντιληφθήκαμε ότι δεν πρόκειται για κάποιο άνοστο αστείο αλλά για μια εκδικητική από πλευράς καθηγητών απόφαση.


Μάλιστα, η κ. Μαραγγιανού-Δερμούση σε μια ένδειξη δήθεν δημοκρατικότητας, στην ουσία όμως αμφισβητώντας την καθορισμένη ημέρα αργίας, προχώρησε σε ψηφοφορία με ανάταση χειρών για το ποιος θέλει ή δε θέλει να γίνει μάθημα την ημέρα της αργίας της 28ης. Η συντριπτική πλειοψηφία του αμφιθεάτρου καταψήφισε την απόφαση του τομέα. Ωστόσο, η διδάσκουσα παραβλέποντας εντελώς όλη αυτήν τη διαδικασία αποφάσισε πως το μάθημα θα γίνει κανονικά λέγοντας προκλητικά ότι ακόμα και με 3 φοιτητές το μάθημα πραγματοποιείται! Ποιος ο λόγος λοιπόν της ψηφοφορίας κ. Μαραγγιανού;

Η ημέρα της 28ης Οκτωβρίου είναι μέρα αργίας για όλη τη χώρα. Η διεξαγωγή μαθημάτων εκείνη τη μέρα δε θα είναι τίποτα λιγότερο από την παραγραφή των ακαδημαικών μας ελευθεριών καθώς και αβλεψία ως προς το ρόλο και την ιστορική σημασία των ημερών της αργίας. Όλο αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τη χαμένη εξεταστική δηλώνουν απερίφραστα τη στοχοποίηση του αγώνα των φοιτητών το προηγούμενο διάστημα και τη δίαθεση ενός ορισμένου καθηγητικού μπλοκ αυθαιρεσίας να τρομοκρατήσουν και να τιμωρήσουν τους φοιτητές.

Η δικαιολογία της κ. Μαραγγιανού-Δερμούση για ''πολλές χαμένες ώρες'' τη στιγμή που το εξάμηνο άρχισε μόλις δύο εβδομάδες αργότερα από πέρυσι εκφράζει τη διάθεσή της να εφαρμόσει τη διάταξη του νόμου-πλαίσο για τις 13 εβδομάδες μαθημάτων ανά εξάμηνο. Στο πνέυμα λοιπόν της εντατικοποίησης και της πειθάρχησης κινείται η απόφαση για διεξαγωγή μαθημάτων την 28η.

Βέβαια, το πρόβλημα δεν είναι η ''κακιά'' κ. Μαραγγιανού-Δερμούση. Είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ευρύτερη προσπάθεια που γίνεται να αλλάξει η κατάσταση μέσα στις σχολές και να καταστρατηγηθούν τα κεκτημένα εδώ και χρόνια δικαιώματά μας, ξεκινώντας από το αμφιθέατρο και φθάνοντας μέχρι τα εργασιακά μας δικαιώματα. ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΧΑΡΙΣΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΑΜΕ!! Σε αυτού του είδους την αυθαιρεσία η απάντησή μας δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική. Μόνο μέσα από το μαζικό, συλλογικό δρόμο μπορούμε να τα υπερασπιστούμε.


ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ!