25 Οκτωβρίου 2011

Αντί Καλοσωρίσματος!

Συνάδελφε πρωτοετή,
Σίγουρα εχεις καταλάβει ότι ζούμε στιγμές πρωτότυπες, για να μην πούμε ιστορικές! Το γεγονός ότι η εγγραφή σου έγινε σε κατειλημμένη σχολή ίσως σε παραξένεψε αρκετά... Γιατί όμως συνέβη αυτό;;; Το προηγούμενο διάστημα 300 σχολές πανελλαδικά τέλεσαν υπό κατάληψη από τους φοιτητές. Η αιτία είναι το νομοσχέδιο-καταπέλτης για το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο από τη μαύρη συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ.


Ο ψηφισμένος πλέον, νόμος-πλαίσιο εμπεριέχει τα εξής:
  • Διάλυση του πτυχίου: Μέχρι σήμερα το πτυχίο μας ήταν ενιαίο και κατοχύρωνε τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα για όλους. Με το νέο νόμο μετατρέπεται σε μια απλή βεβαίωση σπουδών, διαφορετική για τον καθένα (ανάλογα με το πόσες πιστωτικές μονάδες έχει συλλέξει κατά τη διάρκεια της φοίτησής του) η οποία εμπεριέχεται σε έναν ατομικό φάκελο προσόντων που πρέπει να εμπλουτίζεται δια βίου. Σκοπός είναι βγαίνοντας στην αγορά εργασίας, οι απόφοιτοι του ίδου αντικειμένου να έχουν πτυχία διαφορετικής 'αξίας' προκειμένου να μην μπορουν να διεκδικήσουν συλλογικά τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και να παγιδεύονται στην δια βίου κατάρτιση, κυνηγώντας μια ζωή πιστοποιητικά και σεμινάρια με μεγάλο οικονομικό κόστος.
  • Κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου: Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ από το κράτος καταργείται. Πλέον, το κάθε ίδρυμα θα αναζητά χορηγείες από επιχειρήσεις και ιδιώτες, κάτι που δεν είναι καθόλου αθώο, καθώς η κάθε επιχείρηση θα παρεμβαίνει στο περιεχόμενο των σπουδών και της έρευνας προκειμένου αυτά να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς. Επίσης, η χρηματοδότηση θα εξαρτάται από δείκτες αξιολόγησης όπως η απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας (τη στιγμή που η ανεργία φτάνει το 40%!!!). Οι φοιτητικές παροχές (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα) καταργούνται. Η άμεση επιβολή διδάκτρων, ώστε ο κάθε φοιτητής να ενισχύει τον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου με το πρόσχημα της κρίσης κοντοζυγώνει...
  • Εντατικοποιήση της φοιτητικής καθημερινότητας: Οι διαγραφές φοιτητών μετά το περίφημο χρονικό όριο σπουδών ν+2 νομιμοποιούνται εν μέσω μια δυσβάσταχτης οικονομικής συγκυρίας όπου όλο και περισσότεροι φοιτητές αναγκάζονται να δουλέψουν παράλληλα με τις σπουδές τους. Επιπλέον, καθιερώνονται οι αλυσίδες μαθημάτων (π.χ. αν δεν περάσεις αρχαία Α εξαμήνου δεν θα μπορείς να δώσεις αρχαία Β εξαμήνου), τα πειθαρχικά συμβούλια, οι υποχρεωτικές παρακολουθήσεις κτλ...
  • Κατάργηση της αυτοδιοίκησης των ιδρυμάτων: Τα πανεπιστήμια θα διοικούνται από 15μελή Συμβούλια Διοίκησης, όπου λόγο δεν θα έχουν πια οι φοιτητές και οι καθηγητές, αλλά οι διορισμένοι οικονομικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας!
  • Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου: Το άσυλο που επί χρόνια προστατεύει τις κινητοποιήσεις φοιτητών και εργαζομένων από τα χτυπήματα της αστυνομίας φαίνεται ότι αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης για την καταστολή των κινητοποιήσεων και την τρομοκρατία των διαδηλωτών. Αλλά επιδιώκεται και η φίμωση άλλων διαδικασιών (συνελεύσεις, μέσα αντιπληροφόρησης) που στη σημερινή συγκυρία αποτελούν πηγές αμφισβήτησης της κεντρικής πολιτικής.
Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι όλα αυτά όχι μόνο μας αφορούν, αλλά ότι οι φοιτητές έκλεισαν τις σχολές τους γιατί βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη μάχη.


Ο Φοιτητικός Σύλλογος, μέλη του οποίου είναι όλοι οι φοιτητές, υπάρχει ακριβώς για να εκφράζει τα συμφέροντά μας, αλλά και για να συντονίζει, περά από τις αγωνίες και τους προβληματισμούς μας, τον τρόπο με τον οποίο όλοι μαζί παλεύουμε και διεκδικούμε.

Οι Γενικές Συνελεύσεις είναι όργανα των φοιτητικών συλλόγων μέσα στα οποία οι φοιτητές συζητάνε, αντιπαρατίθενται και αποφασίζουνε με ποιον τρόπο θα προχωρήσουν κάθε φορά. Αντίθετα λοιπόν από το σχολείο, όπου η μόνη μορφή συλλογικής έκφρασης είναι στην καλύτερη περίπτωση τα απαξιωμένα δεκαπενταμελή, εδώ οι φοιτητές έχουν λόγο, έχουν τη δυνατότητα να οργανώνονται και να αποφασίζουν μαζί για πράγματα που τους αφορούν. Και σήμερα, ο νόμος πλαίσιο της Διαμαντοπούλου όχι μόνον μας αφορά, αλλά θα καθορίσει σε τεράστιο βαθμό το μέλλον μας μέσα στο πανεπιστήμιο αλλά και μετά από αυτό…

                                               Προσπάθησαν να μας εμποδίσουν!
Ο νόμος έχει ψηφιστεί και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι, ώστε το υπουργείο να αποφύγει τις αντιδράσεις των φοιτητών. Όμως δεν τους πέρασε! Μας βρήκαν μπροστά τους! Οι φοιτητικοί σύλλογοι μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις πήραν αποφάσεις ενάντια στο νόμο και προχώρησαν σε καταλήψεις οι οποίες μπλόκαραν μέχρι στιγμής την εφαρμογή του.

                                                         Ο αγώνας συνεχίζεται!
Οι κινητοποιήσεις μας δεν πρέπει να σταματήσουν μεχρι ο νόμος να ανατραπει! Ή θα αφήσουμε την Υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση να διαλύσουν το Πανεπιστήμιο και τις ζωές μας, ή θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους απέναντί τους! Ας μην φοβηθούμε από τον τσαμπουκά και την τρομοκρατία τους. Ας καταλάβουμε ότι έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση φοβισμένη, και μια κοινωνία που περιμένει από τους φοιτητές να ξεκινήσουν τον αγώνα για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Πλέον είσαι κι εσύ κομμάτι αυτού του αγώνα.
Καλώς ήρθες λοιπόν στη σχολή, σε μια περίοδο που διεξάγεται η μεγαλύτερη μάχη για τη γενιά μας. Ας τη δώσουμε και ας την κερδίσουμε μαζί!