23 Απριλίου 2010

Πλαίσιο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ (ΕΑΑΚ)

για τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής
την Τρίτη 20/4


ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ! ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους μήνες έχει εξαπολύσει μια πρωτοφανούς ιστορικότητας επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Με πρόσχημα την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν καλόυν το λαό να συναινέσει και να θυσιάσει κατακτήσεις χρόνων. Η μείωση μισθών-συντάξεων, η διάλυση του ασφαλιστικού, το νεο φορολογικό, η ελαστικοποιήση των σχέσεων εργασίας, η απελευθέρωση των απολύσεων προτείνονται ως μόνη διέξοδος για να «σωθεί» η χώρα από τη χρεοκοπία, τη στιγμή που ο Γιωργάκης παραδίνει την Ελλάδα στον έλεγχο του ΔΝΤ-ΕΕ. Ο στόχος τους, ωστόσο, δεν είναι το ‘νοικοκύρεμα’ όπως λένε, αλλά μια βαθιά αντιδραστική στρατηγική, που προωθεί την κερδοφορία του κεφαλαίου ενώ καταργεί το δικαίωμα στη δουλειά, την υγεία, την εκπαίδευση, το περιβάλλον.


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο μέτωπο της εκπαίδευσης, η επίθεση αγγίζει το σύνολο των μεταρρυθμίσεων. Από την απροκάλυπτη άρση του ασύλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το προχώρημα της αξιολόγησης, την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05 η νεολαία βρίσκεται στον πυρήνα της αντιλαϊκής επίθεσης. Η επίθεση της κυβέρνησης έχει να κάνει κυρίαρχα με την επίθεση απέναντι στα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα και την αξία των πτυχίων, την Ιδιωτική Εκπαίδευση και το νόμο πλαίσιο. Τρία μέτωπα που στην ολότητά τους και στην διαπλοκή τους δημιουργούν ένα σύνολο αντιδραστικών τομών για εμάς που μετά τις σπουδές βιώνουμε σκληρά την εργασιακή περιπλάνηση.

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Για ακόμη μια φορά η αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση υπό το φόβο των αντιδράσεων του φοιτητικού κινήματος την ανάγκασε να προχωρήσει στην αναγνώριση των ΚΕΣ μέσα στο Πάσχα με τον πλεον πραξικοπηματικό τρόπο από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων θα σημάνει την εξίσωση των πτυχίων μας προς τα κάτω με αποτέλεσμα αυτά να επιτελούν απλές βεβαιώσεις σπουδών αλλά θα πιέζουν ώστε τα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργούν με εντατικοποιημένους όρους και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η κίνηση αυτή προλείανει το έδαφος για τη δημιουργία του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Το πλαίσιο, αυτό έχει ως στόχο να διαλύσει την έννοια του πτυχίου, όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα, και να το μετατρέψει σε ατόμικο φάκελο προσόντων, μέσω του οποίου θα πρέπει ο καθένας μας ατομικά να διαπραγματεύται τους όρους ένταξής του στην εργασία. Παράλληλα, μέσω του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να περάσει το σύνολο των τομών που τόσα χρόνια έχει καταδικάσει το φοιτητικό κίνημα.

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η Α. Διαμαντοπούλου μέσα την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσε πολυνομοσχέδιο που έχει ως στόχο να διαλύσει συνολικά το θεσμό της εκπαίδευσης οδηγώντας τους εκπαιδευτικούς στην ανεργία και τους μαθητές στην ανασφάλεια. Θεσπίζει το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας ως προυπόθεση για να μπορέσουμε, όχι να διοριστούμε, αλλά να δώσουμε στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Παράλληλα, εισάγει το θεσμό του «δόκιμου» εκπαιδευτικού λεγοντάς μας ότι ακόμη και αν έχουμε πτυχίο εκπαιδευτικού, έχουμε πάρει ΠΠΔΕ, έχουμε διαγωνιστεί επιτυχώς στον ΑΣΕΠ αν κριθούμε (με ποια κριτηρια δεν μας λένε...) ανεπαρκείς θα απολυθούμε και πάλι από την αρχή. Επίσης, καταργεί την μοριοδότηση των ωρομίσθιων και αναπληρωτών καθηγητών, αυξάνει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη και μειώνει στο 50% τους διορισμούς των εκπαιδευτικών απονεκρώνοντας το δημόσιο σχολείο.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ;

Το υπουργείο παιδείας εδώ και 12 χρόνια ολοένα και μειώνει τις θέσεις των μόνιμων καθηγητών με αποκορύφωμα τον τελευταίο ΑΣΕΠ διορίζοντας 5.072 από τους 65.401 εκπαιδευτικούς. Ωστόσο 30.000 από τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς καλούνται να καλύψουν τα οργανικά κενά του δημοσίου σχολείου. Είναι οι ωρομίσθιοι καθηγητές που κρατούν κάθε χρόνο τα σχολεία ανοιχτά, οργώνουν όλη την παραμεθόριο Ελλάδα κυνηγώντας μόρια με την προοπτική να διοριστούν και δουλεύουν με 300€/μηνιαίως χωρίς να είναι σίγουρο το πότε και αν θα τα πάρουν. Με λίγα λόγια, οι πραγματικές θέσεις εργασίας στο δημόσιο σχολείο δεν είναι καθόλου λιγότερες από τους αποφοίτους καθηγητικών σχολών. Αντίθετα, αυτό είναι το πρόσχημα που χρησιμοποιήθηκε τότε προκειμένου να παρουσιαστεί ως αναπόφευκτη αναγκαιότητα η εισαγωγή τους ακόμα κύκλου εξετάσεων μετά τα πτυχίο.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΩΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ;

Ήδη από την προηγούμενη χρονιά, μέσα στα τμήματα έχει ανοίξει πιο επιθετικά από ποτέ το ζήτημα του προγράμματος σπουδών. Σημαντικό είναι να δούμε ότι οι αλλαγές αυτές δεν προσφέρουν καμία επί της ουσίας αύξηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και ισχυροποίηση του πτυχίου και ούτε είναι πιο κοντά στις ανάγκες ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού. Παράλληλα με τον ίδιο τρόπο παρουσιάζεται και το ζήτημα της αξιολόγησης το οποίο μπαίνει εκβιαστικά από το Υπουργείο, που απειλεί με το κόψιμο της χρηματοδότησης, στα τμήματα που δεν θα προχωρήσει. Την ίδια στιγμή στα ξενόγλωσσα,η αναδιάρθρωση προχωράει με γοργά βήματα με τον ίδιο πραξικοπηματικό τρόπο. Καθημερινά βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό των φοιτητών με την προσθήκη όλο και περισσότερων φροντιστηριακών μαθημάτων με το πρόσχημα της περεταίρω βελτίωσης των σπουδών. Στην πραγματικότητα, αυτό που έχει σημασία είναι μόνο η φυσική παρουσία στο μάθημα για να είσαι σε καλύτερη θέση μάχης στις εξετάσεις.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ! ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ!

Απέναντι στην καταστρατήγηση του μελλοντος μας αντιστοιχεί αγώνας για τη ζωη οχι για την επιβίωση, αγώνας για την απελευθέρωση και όχι για την υποταγή. Απαιτείται δυναμική απάντηση από τη πλευρά του φοιτητικού κινήματος. Γι’ αυτούς τους λόγους οφείλουμε να συσστρατευτούμε με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, τους εκπαιδευτικούς αλλά και όλους τους εργαζομένους σε ένα πλατύ μέτωπο εργαζομένων και νεολαίας που θα παλέψει από κοινού με αγώνα διαρκείας για την ανατροπή των μέτρων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Ανατροπή του Προγράμματος Σταθερότητας – Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα. Όχι στο νέο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα
  • Όχι στο Πολυνομοσχέδιο για το «νέο σχολείο». Καμία σκέψη για θέσπιση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Επάρκειας ως προϋπόθεση για συμμετοχή στο διαγωνισμό – φίλτρο απόρριψης του ΑΣΕΠ.Καμία μοριοδότηση του ECDL. Κατάργηση του ΑΣΕΠ.
  • Καμία σκέψη για θέσπιση Εθνικού Πλαισίου Προσόντων
  • Απόσυρση της κοινοτικής οδηγίας 36/05 και του νόμου για τα ΚΕΣ. Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Απόσυρση του αντιδραστικού νόμου πλαίσιο, των εσωτερικών κανονισμών, του νόμου για τα ΤΕΙ.
  • Κατάργηση των προαπαιτούμενων, των αλυσίδων μαθημάτων, των προφορικών εξετάσεων.
  • Απόσυρση των αντιεκπαιδευτικών νόμων για Αξιολόγηση, Δια Βίου Μάθηση, πιστωτικές μονάδες, για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα. Όχι στα ιδιωτικοοικονομικά – ανταποδοτικά κριτήρια λειτουργίας στην εκπαίδευση.
  • Όχι στον κατακερματισμό της εκπαίδευσης, την πολυδιάσπαση της σπουδάζουσας και μαθητικής νεολαίας σε ΚΕΣ, ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Κατάργηση των ΚΕΣ-ΙΕΚ
  • Κάτω τα χέρια από το Άσυλο. Το Άσυλο ανήκει σε όλο το λαό. Διεύρυνσή του σε σχολεία και σχολές.
  • Ανυπακοή-Ρήξη με την ΕΕ. Απεμπλοκή από Μπολόνια-ΚΕΧΑΕ και από όλες τις ευρωπαϊκές συμφωνίες.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • Ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο με ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες χωρίς ταξικούς – εξεταστικούς φραγμούς.
  • Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους με μία σχολή ανά γνωστικό αντικείμενο και όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά διακαιώματα στο πτυχίο.
  • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράματα για όλους. Ανέγερση νέων εστιών με μόνιμο δημόσιο και επαρκές προσωπικό
  • Όχι στο μέλλον της ανεργίας, της λιτότητας, της εργασιακής ανασφάλειας, στις απολύσεις, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την εργοδοτική τρομοκρατία, τα ΣΔΙΤ, τις εργολαβίες, τις ιδιωτικοποιήσεις.
  • Λιγότερη δουλειά – δουλειά για όλους, μόνιμη και σταθερή. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους. Αυξήσεις στους μισθούς.
  • Νομιμοποιήση όλων των μεταναστών τώρα και άμεση εγγραφή τους στα σωματεία όπου εργάζονται.
  • Μπλόκο στην πολεμική έρευνα, τον τρομονόμο, τον Ευρωτρομονόμο, την Ευρωσυνθήκη. Να καταργηθούν τα ΜΑΤ και οι ειδικές δυνάμεις καταστολής. Αφοπλισμός της αστυνομίας. Κατάργηση της χρήσης χημικών και δακρυγόνων.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

  • ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22/04 10:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21/04 12:ΟΟ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
  • ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΙΣ 21 22 κ΄23/04 ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ
  • ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28/04/2010