20 Νοεμβρίου 2013

Για τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος

Το τελευταίο διάστημα κυρίαρχο θέμα στα ΜΜΕ είναι η απεργία των διοικητικών. Το θέμα παρουσιάζεται από τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης και του Υπουργείου ως το μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για όλα φταίνε οι απεργοί, για τα μαθήματα που δε γίνονται, για το εξάμηνο που κοντεύει να χαθεί, για,για, για....

Οι φοιτητές όμως που είμαστε εντός των Πανεπιστημίων γνωρίζουμε πολύ καλά τον πραγματικό εχθρό, γνωρίζουμε ποιος ευθύνεται γι΄ αυτήν την κατάσταση. Δίοτι δεν ξεχνάμε τις επιθέσεις που έχει δεχτεί το Πανεπιστήμιο τα τελευταία δύο χρόνια. Δε ξεχνάμε το νόμο Διαμαντοπούλου, ο οποίος άνοιξε το δρόμο για δίδακτρα, μειώσεις στις φοιτητικές παροχές ( συγγράμματα, σίτιση, στέγαση), κατάργηση του ασύλου κ.ά, δε ξεχνάμε το Σχέδιο Αθηνά που ήρθε για να συρρικνώσει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και να υποβαθμίσει τις σπουδές μας.. Σε αυτές τις επιθέσεις ο Σύλλογος Φοιτητών Φιλοσοφικής μαζί με το υπόλοιπο φοιτητικό κίνημα απάντησε με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια του Υπουργείου για τη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου. 

Όπως και τότε, έτσι και τώρα το Υπουργείο υπό τις επιταγές της Τρόικα επιτίθεται για μια ακόμα φορά στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι απολύσεις σχεδόν του 50% του διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ μεταφράζονται σε εκατοντάδες ανέργους που έρχονται να προστεθούν στους ήδη 1,5 εκατομμύριο στην ελληνική κοινωνία. Οι απολύσεις αυτές αυτόματα θα σημάνουν την υπολειτουργία πληθώρας δομών των Πανεπιστημίων, όπως οι γραμματείες, στις οποίες θα σχηματίζονται τεράστιες ουρές από φοιτητές για να εξυπηρετηθούν από 1 εργαζόμενο, οι βιβλιοθήκες, οι οποίες θα κλείνουν πολύ νωρίτερα ( ήδη έκλειναν νωρίς) καθώς σε πολλές από αυτές επίσης θα μείνει 1 εργαζόμενος. Τεράστια είναι βέβαια τα προβλήματα που ανακύπτουν σε σχολές με εργαστήρια και κλινικές..Η Φιλοσοφική αυτή τη στιγμή δεν έχει κανέναν φύλακα καθώς οι 9 εργαζόμενοι έχουν τεθεί είτε σε διαθεσιμότητα, είτε σε αργία. Πολλά ακούγονται για ιδιωτική φύλαξη, η οποία αφενός θα φέρει απολύσεις των ήδη εργαζομένων και αφετέρου θα προσλάβει εργαζόμενους με μισθούς πείνας. 

Nα θυμίσουμε ότι μετά τις απολύσεις των διοικητικών το Υπουργείο σχεδιάζει να θέσει σε διαθεσιμόητα το 40% των μελών ΔΕΠ!!

Τίθεται λοιπόν το ερώτηματα: Aξίζει να χάσουμε το εξάμηνο γι΄αυτήν την απεργία;
Σίγουρα δεν αξίζει αν αφήσουμε κι άλλο τις μέρες που περνούν ανεκμετάλλευτες. Αξίζει όμως αν κι εμείς ως φοιτητές και με την παρακαταθήκη που μας έχουν αφήσει οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις και οι νίκες του προηγούμενου διαστήματος συνδεθούμε με τον αγώνα των διοικητικών και διεκδικήσουμε το διακαίωμά μας στο δημόσιο-δωρεάν και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο. 

Δημόσιο γιατί δε θα αφήσουμε σε κανέναν να ξεπουλήσει λειτουργίες των Πανεπιστημίων σε ιδιώτες και ιδιωτικές εταιρείες, γιατί δε θα ανεχθούμε την εξίσωση των πτυχίων μας με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων!

Δωρεάν γιατί δε γίνεται άλλο να πληρώνουμε για σημειώσεις, συγγράμματα, σίτιση, στέγαση αλλά και δίδακτρα που έχουν ήδη εισαχθεί σε κάποια μεταπτυχιακά!

Δημοκρατικό γιατί κανένας φοιτητής και κανένας καθηγητής δε θα κάνει μάθημα με τον Αρβανιτόπουλο να απειλεί ότι τα ΜΑΤ θα ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, γιατί θέλουμε Πανεπιστήμια όχι φυτώρια αλλά πολιτικοποιημένα, με ισχυρούς φοιτητικούς Συλλόγους που θα διεκδικούν και θα νικούν!

Για όλους αυτούς τους λόγους και για να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι η πολιτική της λήθης, της απαξίωσης και της '' ουδετερότητας'' δεν περνάει στου φοιτητές να είμαστε όλοι και όλες αύριο 21/11 στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, στις 11 στην Aula. Nα αποφασίσουμε εμείς γι΄αυτά που μας αφορούν ώστε να μην αφήνουμε κανέναν Πρετεντέρη να μιλάει για εμάς χωρίς εμάς! Να συνδεθούμε και με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους που έχουν πάρει αγωνιστικές αποφάσεις και να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση του Πανεπιστημίου και υπονόμευση του μέλλοντός μας!