10 Οκτωβρίου 2013

Γιατί το Ε.Κ.Π.Α είναι κλειστό;

Κείμενο της ΣΑΦ/εαακ για τους πρωτοετείς φοιτητές

Για τον αγώνα των εργαζομένων στα πανεπιστήμια

Τις τελευταίες πέντε βδομάδες το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει αναστείλει κάθε λειτουργία του. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση και πολλά ερωτήματα ειδικά σε στους νεοεισαχθέντες που περιμένουν να εγγραφούν και να ξεκινήσουν τις σπουδές τους.
                                                                 
 Γιατί συμβαίνει αυτό;
Το Πανεπιστήμιο είναι κλειστό γιατί οι διοικητικοί του υπάλληλοι απεργούν. Απεργούν ενάντια στην προσπάθεια του Υπουργείου να απολύσει 500 από αυτούς. Σε μια συγκυρία που το πανεπιστήμιο υποχρηματοδοτείται (μάλιστα στο προσχέδιο του φετινού προϋπολογισμού προβλέπεται περαιτέρω μείωση κατά 33εκ. στα κανδύλια για ΑΕΙ-ΤΕΙ) και υποστελεχώνεται σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, ο υπουργός, υπακούοντας στις εντολές τις τρόικας για απολύσεις στο δημόσιο, επιχειρεί να μειώσει σχεδόν κατά 50% το προσωπικό. Αυτό θα οδηγήσει σε λειτουργικά κενά στις γραμματείες, τις βιβλιοθήκες, τα εργαστήρια, της κλινικές και ουσιαστικά στην αδυναμία του ιδρύματος να επιτελέσει της λειτουργίες του, από τις εγγραφές μέχρι το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Ο αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων επομένως είναι αγώνας για το ίδιο το πανεπιστήμιο, για να μπορούν τα ιδρύματα να λειτουργήσουν και να εκπληρώσουν το έργο τους.
                                    
                                     
                                                             Και εμάς γιατί μας αφορά;
Οι διοικητικοί υπάλληλοι ήταν μόνο η αρχή. Αντίστοιχο μέτρο πρόκειται να πλήξει σύντομα και το διδακτικό προσωπικό. Αυτά, σε συνδυασμό με την οικονομική αφαίμαξη των πανεπιστημίων θα οδηγήσουν σε απαξίωση των ιδρυμάτων -κάπου εδώ αξίζει να θυμηθούμε και τις συγχωνεύσεις τμημάτων που έφερε το σχέδιο Αθηνά πέρσυ- αλλά και των πτυχίων μας. Επιπλέον, η επιβολή διδάκτρων αρχίζει να φαντάζει όλο και πιο πιθανό ενδεχόμενο (ήδη στα μεταπτυχιακά του Παντείου Πανεπιστημίου εφαρμόστηκε) προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Έτσι βέβαια  οδηγούμαστε κι ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη αναίρεση του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Και που θα βρούμε λεφτά για δίδακτρα; Μα φυσικά στα άτοκα φοιτητικά δάνεια που θέσπισε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Σε αυτόν το αγώνα δεν πρέπει να είμαστε απλά αλληλέγγυοι. Αυτή η πραγματικότητα αφορά άμεσα και εμάς.  Αφορά την δυνατότητά μας να σπουδάσουμε, το επίπεδο των σπουδών μας, το μέλλον μας μετά το πανεπιστήμιο.
           Μας αφορά γιατί είναι ένας αγώνας για το Πανεπιστήμιο.

Αντί λοιπόν να γκρινιάζουμε για το πότε θα εγγραφούμε και να κατηγορούμε του διοικητικούς που απεργούν, ας σταθούμε δίπλα τους και ας δείξουμε στην κυβέρνηση πως είμαστε εδώ, πως θα έχουμε λόγο για την εκπαίδευσή μας και πως δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.