1 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΛΕΙΝΕΙ. Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ.


ΤΟ ΕΚΠΑ , ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΡΟΛΑ.Το ίδιο και το ΕΜΠ το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και πολλά άλλα ιδρύματα που αδυνατούν να λειτουργήσουν με τις απολύσεις μεγάλου μέρους των διοικητικών υπαλλήλων τους. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης που ουσιαστικά την καθιστά υπεύθυνη για το “λουκέτο”, μπορεί να μοιάζει παράλογη, μάλλον όμως πρόκειται περί μιας μεθοδευμένης , αν και σπασμοδικής στην εκτέλεσή της, στρατηγικής. Δεν είναι άλλη παρά το άνοιγμα του δρόμου προς την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ → ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΔΕΝ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ. Καταρχάς, με την “κατακρεούργηση” του προσωπικού των πανεπιστημίων προκύπτει ένα λειτουργικό κενό στις ποικίλες διοικητικές υπηρεσίες των σχολών (οικονομικές, λογιστικές, τεχνικές, γραματείες, βιβλιοθηκονόμοι, επιστασία, θυρωροί-φύλακες) που στελεχώνονται από υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (τους γνωστούς μας ΙΔΑΧ). Πώς λοιπόν θα καληφθεί αυτό το κενό, δεδομένης και της προβλεπόμενης μείωσης της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων κατα 56% ; Μια πολύ λογική εκτίμηση είναι η ιδιωτικοποίηση των διοικητικών υπηρεσιών του πανεπιστημίου, μέσω εργολαβιών, όπως άλλωστε συμβάινει ήδη με τις καθαρίστριες, τα κυλικεία, ενώ ήδη η έκδοση του φοιτητικού πάσο έχει ανατεθεί σε εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Και επειδή “λεφτά δεν υπάρχουν” είναι εξίσου εύλογη η εκτίμηση ότι το κόστος (των ιδιωτικών πλέον) υπηρεσιών θα επιβαρύνει τους ίδιους τους σπουδαστές με τη μορφή διδάκτρων. Και ας μην αναφερθούμε καλύτερα στον εργασιακό μεσαίωνα που θα επικρατεί στους διοικητικούς υπαλλήλους.
Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΜΑΡΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ. Υπάρχει όμως και ένα άλλο “λειτουργικό κενό” που πρέπει να καλυφθεί, ένα κενό που προκύπτει από την διάλυση των σπουδών , την υποβάθμιση των πτυχίων και την γενικότερη μείωση της αξίας των δημοσίων ιδρυμάτων. 'Ενα κενό που καλούνται να γεμίσουν τα ιδιωτικά ιδρύματα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την στιγμή που τα τρία μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας (τα οποία παράγουν το 80% του ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου) βάζουν λουκέτο, το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) προχωράει σε αναγνωρίσεις πτυχίων από ιδιωτικά κολέγια.
Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια στιγμή συντελούνται οι πρώτες επίσημες πρωτοβουλίες σύμπραξης μεγάλων κολεγίων στην Ελλάδα με προοπτική την ίδρυση ιδιωτικού Πανεπιστημίου, ”αν και όταν το επιτρέψει το σύνταγμα”, κάτι που φαίνεται ότι δεν θα αργήσει.
Είναι ξεκάθαρο ότι με τις επιλογές της η κυβέρνηση, πάντα στη υπηρεσία των ιδιωτικών συμφερόντων , του κεφαλαίου και των διεθνών κέντρων, έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στον ήδη ασθμαίνοντα δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο οικονομικά τα ασθενή λαϊκά στρώματα, μετατρέποντας πανεπιστήμια με κύρος σε παρηκμασμένα ιδρύματα που φυτοζωούν.
ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ! Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε το μέλλον μας να καταστραφεί από τις επιλογές μιας “υπηρεσιακής” κυβέρνησης αλλά ούτε να εναποθέσουμε τον αγώνα μας στα χέρια της ηγεσίας του πανεπιστημίου, της οποίας τα συμφέροντα και οι επιλογές δεν συνάδουν πάντα με τις προσδοκίες και τα όνειρα της γενιάς μας. Στις σχολές μας, στα σχολεία , τους χώρους εργασίας και τους δρόμους θα ανατρέψουμε τα σχεδιά τους, σε πανεκπαιδευτικό μέτωπο με τον κόσμο της παιδείας που πλήττεται στο σύνολό της από τις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις αλλά και μαζί με τον εργαζόμενο λαό και το εργατικό κίνημα.

Ας βροντοφωνάξουμε για άλλη μια φορά, όπως στο Σχέδιο Αθήνα, ότι οι βάρβαρες πολιτικές τους δεν θα περάσουν:
NO PASSARAN!

ΥΓ Τις ώρες που γράφονταν αυτό το κείμενο πληροφορηθήκαμε ότι καταργήθηκε οριστικά ο κλάδος των φυλάκων. Εκτός του ότι οι άνθρωποι οι οποίοι μεριμνούσαν τόσα χρόνια για την ασφάλεια της σχολής μας θα βρεθούν στο δρόμο, η Φιλοσοφική θα μείνει αφύλαχτη, μέχρι να μας φέρουν ... security και πανεπιστημιακή αστυνομία.