13 Ιουλίου 2013

Για τα γεγονότα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τη Δευτέρα 8 Ιουλίου

αναδημοσίευση από alfavita.gr
Παναγιώτης Σωτήρης

Με μια πρωτοφανή επίθεση ψεύδους και συκοφαντίας απαντάνε διάφορα καθεστωτικά κέντρα στην οργή και την αγανάκτηση που προκάλεσε η χουντικής έμπνευσης εισβολή ΜΑΤ και αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ στο κτίριο διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών για να συλλάβουν φοιτητές – εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων του ΕΚΠΑ που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα γεγονότα είναι γνωστά από την πρώτη μέρα. Ενώ οι φοιτητές διαμαρτύρονταν ειρηνικά, το Συμβούλιο Ιδρύματος αποφάσισε να καλέσει τη αστυνομία δηλώνοντας, ανάμεσά στα άλλα ότι «απειλούνται» (δήλωση την οποία αργότερα ανακάλεσαν). Η αστυνομία περικύκλωσε το χώρο και εισέβαλε, ενώ δοκίμασε και να κόψει μία από τις εισόδους με ηλεκτρικό τροχό. Προσήγαγε δεκάδες φοιτητές, ενώ χάρη στην παρέμβαση πανεπιστημιακών, εργαζομένων και βουλευτών δεν προσήγαγε και τους υπόλοιπους. Κατά την μεταφορά των προσαχθέντων η αστυνομία επιτέθηκε με βιαιοπραγίες και χημικά ενάντια στους διαμαρτυρόμενους φοιτητές, εργαζομένους και βουλευτές. Τελικά, ύστερα από σαφείς καταθέσεις μελών του Συμβουλίου, ανάμεσά τους του προέδρου του Συμβουλίου του Ιδρύματος κ. Δ. Μπερτσιμά και της κ. Β. Κιντή, ότι δεν υπήρξε θέμα κινδύνου ή απειλής, όλες και όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Η όλη εξέλιξη ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με μόνο σκοπό, όπως έμπρακτα αποδεικνύεται, την ποινικοποίηση των φοιτητικών και πανεπιστημιακών κινητοποιήσεων. Έδειξε ταυτόχρονα ότι Συμβούλια Ιδρύματος είναι ένας βασικό μοχλός αυταρχικής και επιχειρηματικής μετάλλαξης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.


Προκαλεί, επομένως, οργή και κατάπληξη η επιχείρηση ψευδολογίας και συκοφαντίας που ακολούθησε.

Πρώτος ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Στ. Ευσταθόπουλος ο οποίος – αν και απών από τα γεγονότα – έσπευσε να μιλήσει για «ομάδα νεαρών ατόμων, προσπάθησαν να εισβάλλουν με τη βία στην αίθουσα» και δεν είχε ούτε μια κουβέντα να πει για την εισβολή των ΜΑΤ στο κτίριο του ΕΚΠΑ, ούτε συμπαραστάθηκε στους προσαχθέντες, αρκετοί εκ των οποίων φοιτητές του της Ιατρικής!
Ακολούθησε, η ΚΙΠΑΝ, παράταξη της ΠΟΣΔΕΠ προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Ν. Σταυρακάκη, τέως πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ, επίσης απόντα από τα γεγονότα, που εντελώς ανυπόστατα αναφέρεται σε «ολιγομελή ομάδα  «αγανακτισμένων φοιτητών», η οποία, όταν δεν της επετράπη η πρόσβαση στο χώρο, προσπάθησε να παραβιάσει τις πόρτες με λοστούς και άλλα σύνεργα. […]  απέκλεισαν το χώρο […] εκτόξευαν ύβρεις, όπως «γερμανοτσολιάδες», «λαμόγια», «χουντικοί».

Έπειτα ήρθε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής του ΜΙΤ, Δ. Μπερτσιμάς που αναφέρει ότι «[μ]ε μεγάλη μας λύπη ως Συμβούλιο Ιδρύματος αναγκαστήκαμε χθες, Δευτέρα 8/7/2013, να καλέσουμε την αστυνομία γιατί ήταν αδύνατον να συνεδριάσουμε υπό το κράτος ομηρίας και βίαιων και αντιδημοκρατικών ενεργειών μικρής ομάδας νεαρών ατόμων.» Δήλωση που δεν αντιστοιχεί σε κανένα βαθμό στην πραγματικότητα και συκοφαντεί την κινητοποίηση γιατί δεν ήταν «μικρή ομάδα» αλλά εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων του ΕΚΠΑ και των εργαζομένων, αλλά και γιατί καμιά βία δεν ασκήθηκε.

Στη συνέχεια βγήκε ανακοίνωση του νεόκοπου οργάνου που ονομάζεται – κατά το πρότυπο της Συνόδου των Πρυτάνεων – «Πρόεδροι και Αναπληρωτές Πρόεδροι των Συμβουλίων ΑΕΙ της χώρας» στην οποία αναφέρεται ότι η «αναίτιες και βίαιες ενέργειες παρακωλύουν την ομαλή λειτουργία των Α.Ε.Ι., προκαλούν ζημία στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και αναστέλλουν τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισής τους», επιλέγοντας και αυτή ο δρόμο της υιοθέτησης ανυπόστατων κατηγοριών.
Last but not least, ήρθε ανακοίνωση του «Τομέα Παιδείας και Έρευνας» της ΔΗΜΑΡ, που αναφέρεται ψευδώς και ανυπόστατα σε «προσχεδιασμένες βιαιοπραγίες μερίδας «αγανακτισμένων φοιτητών» στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών» και σε «φαινόμενα φασίζουσας συμπεριφοράς», αποσιωπώντας ένοχα την επίδειξη αστυνομικής βίας και αυταρχισμού.

Είναι σαφές ότι η πρόσκληση της αστυνομίας ούτε τυχαία ήταν ούτε έγινε από κάποια στιγμιαία απώλεια της ψυχραιμίας. Οι θιασώτες του «εκσυγχρονισμού» και των «μεταρρυθμίσεων», αυτοί που στήριξαν τη Γιαννάκου όταν δια πυρός και σιδήρου περνούσε το νόμο της και συνέβαλαν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των νόμων Διαμαντοπούλου και  Αρβανιτόπουλου, επιδιώκουν να κηρύξουν «στρατιωτικό νόμο» μέσα στα Πανεπιστήμια ενάντια στις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες, μιμούμενοι ουσιαστικά τους αλήστου μνήμης κυβερνητικούς επιτρόπους της δικτατορίας. Ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν διστάζουν να καταφύγουν στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την συκοφαντία, είναι απλώς ενδεικτικό του «ήθους» των εκσυγχρονιστών.

Όμως, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Το μαχόμενο πανεπιστημιακό κίνημα έχει τρόπους να οργανώσει την αντίστασή του και θα βάλει φραγμό στην επιχείρηση πλήρους άλωσης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Και τότε στο ελληνικό πανεπιστήμιο θα μπορέσει να υπάρξει μια νέα αποχουντοποίηση από όσους την κρίσιμη ώρα συντάχτηκαν με τις δυνάμεις της καταστροφής.