8 Νοεμβρίου 2011

Στη χούντα των συνταγματαρχών απαντήσαμε με την εξέργεση του Πολυτεχνείου..

Στο πραξικόπημα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ απαντάμε με μαχητικό κίνημα ανατροπής!

Κάθε χρόνο ο μήνας Νοέμβριος σηματοδοτείται από τη μεγάλη επέτειο του Πολυτεχνείου και τον εορτασμό της. Η 17 Νοέμβρη-επετειακή ημερομηνία-μέσα από τριήμερους εορτασμούς,σχολικές γιορτές και νεολαιίστικες εκδηλώσεις φέρνει στη μνήμη μας τον ιστορικό παλλαϊκό ξεσηκωμό, τον αντιστασιακό αγώνα και την ηρωική,ανυποχώρητη λαϊκή αντίσταση εναντίον της δικτατορικής χούντας.
Επικεντρωμένοι στο σήμερα όμως, βλέπουμε πως οι εικόνες του τότε ζωντανεύουν ξανά 38 χρόνια μετά. Βλέπουμε το λαό πιό οργισμένο από ποτέ να αντιτάσσεται στις πρακτικές εξαθλίωσης της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ, στους μηχανισμούς υποδούλωσης και ψευδεπίγραφης υποσχεσιολογίας περί ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ισοπεδοτικές, οικονομικές επιταγές του Δ.Ν.Τ. Με μαζικές κινητοποιήσεις όπως πορείες, συμβολικές καταλήψεις Υπουργείων και δυναμική παρουσία στο Σύνταγμα με αποκορύφωμα την πανεργατική 48ωρη απεργία 19-20 Οκτώβρη, ο λαός στέλνει το δικό του μήνυμα ανυπακοής. Ζωντανεύοντας το Πολυτεχνείο στους αγώνες του σήμερα φωνάζει: ''ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η χούντα δεν τελείωσε το '73'', δείχνοντάς μας πως τα τρία αυτά αιτήματα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ...



ΨΩΜΙ: Η οικονομική εξαθλίωση και η διαρκώς αυξανόμενη ανεργία μας κάνει να μη θεωρούμε αυτονόητη ούτε την ύπαρξη των βασικών αγαθών... Οι προκλητικές εξαγγελίες Παπανδρέου περί ενός εργαζομένου σε κάθε σπίτι προοιωνίζει το τέλμα, στο οποίο θα βρεθούμε πολύ σύντομα. Ο λαϊκός εμπαιγμός περί ύπαρξης χρημάτων, η προπαγάνδα της λογικής ότι ''μαζί τα φάγαμε'' και ο ψυχαναγκασμός για έξοδο της χώρας από την κρίση, μας φόρτωσαν ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε εμείς.

ΠΑΙΔΕΙΑ: Και μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία, η νέα γενιά γίνεται ο πρώτος στόχος! Το δικαίωμα στη δημόσια, δωρεάν παιδεία ήδη από φέτος αρχίζει να απομακρύνεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης: Απουσία σχολικών βιβλίων και αντικατάστασή τους από DVD, περικοπή συγγραμμάτων, συγχωνεύσεις σχολείων και κλείσιμο σχολών αλλά και το περίφημο Νομοσχέδιο ΔιαμαΝΤοπούλου, το οποίο ήρθε να εισάγει ακόμα περισσότερους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, καθιστώντας την από δικαίωμα όλων σε προνόμιο λίγων. Με τη διάλυση των πτυχίων και την εφαρμογή του ατομικού φακέλου προσόντων σε συνδυασμό με τα αντιλαϊκά μέτρα, οι νέοι σήμερα, αποκλείονται από μια εργασιακή προοπτική που θα τους εξασφαλίσει αξιοπρεπή ζωή.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Αλλά και η έννοια της ελευθερίας διακυβεύεται σήμερα με το χειρότερο τρόπο... Η εκμετάλλευση της χώρας από τους ξένους ''εταίρους'' και η πλήρης εμπλοκή τους σε εσωτερικές υποθέσεις παραγράφοντας το λαϊκό παράγοντα ως κοινωνικό υποκείμενο στοιχειοθετεί τη σύγχρονη χούντα που βιώνουμε σήμερα. Τα ΜΜΕ σε πλήρη σύμπλευση με τις κυβερνητικές κατευθυντήριες φιμώνουν τις φωνές ανυπακοής αποτελώντας έτσι, τον πλέον ποδηγετούμενο μηχανισμό. Η έξαρση της καταστολής που καταπνίγει σήμερα τις εκφράσεις του λαϊκού κινήματος και η υπερψηφισμένη άρση του ασύλου επιχειρεί να παύσει ρητά κάθε αγώνα διεκδίκησης κι ανατροπής.

Η εξέγερση των φοιτητών και των εργαζομένων συνέβαλε καθοριστικά στην ανατροπή του χουντικού καθεστώτος και κατέγραψε στη συλλογική μνήμη, ότι οι λαϊκοί αγώνες είναι αυτοί που διαμορφώνουν τις εξελίξεις και γράφουν ιστορία. Σε μια εποχή λοιπόν όπου: οι συνεχείς περικοπές των εισοδημάτων μας φτάνουν στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, οι κοινωνικές παροχές όπως η παιδεία και η υγεία καταργούνται και η κρατική καταστολή δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο απέναντι στις παλλαϊκές κινητοποιήσεις, η μαζική συμμετοχή στον εορτασμό του Πολυτεχνείου θα αναδείξει για ακόμα μια φορά την αντίσταση του λαού απέναντι στην λιτότητα, την οικονομική εκμετάλλευση και το αβέβαιο μέλλον που μας ετοιμάζουν.

Ήρθε η ώρα η νεολαία να ξαναβγεί δυναμικά στο προσκήνιο και να υπερασπίσει τα δικαιώματά της σε παδεία και εργασία!


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΗ 12.00 ΣΤΗΝ AULA
για να αποφασίσουμε τη συμμετοχή του συλλόγου μας στον τρίημερο εορτασμό του Πολυτεχνείου και στην παλλαϊκή αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία στις 17/11.