28 Μαρτίου 2010

Η επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επεκτείνεται στην Εκπαίδευση

Την ώρα που η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα είναι σε εξέλιξη, η Υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Άννα Διαμαντοπούλου επιχειρεί να περάσει από την πίσω πόρτα ένα σύνολο αντιδραστικών ρυθμίσεων που προβλέπουν την περαιτέρω αποστοίχιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων από το πτυχίο, τη ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών και την εν γένει κατάργηση κάθε έννοιας συλλογικής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης.



Συγκεκριμένα το Υπουργείο σχεδιάζει:
  • Μείωση των μόνιμων διορισμών στο δημόσιο σχολείο στο μισό με πρόσχημα τον "εξορθολογισμό με βάση τις πραγματικές ανάγκες" με παράλληλη διατήρηση του επαίσχυντου θεσμού του ωρομίσθιου και του αναπληρωτή.
  • Συγχωνεύσεις τμημάτων και αύξηση του ορίου των μαθητών ανά τάξη. Ήδη περιφερειακά δίνονται κατευθύνσεις για 30άρια τμήματα. (Κατα τ' άλλα “πρώτα ο μαθητής”!)
  • Καθιέρωση του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΠΠΔΕ) ως προϋπόθεση για συμμετοχή στο διαγωνισμό - φίλτρο απόρριψης του ΑΣΕΠ.
  • Ενεργοποίηση της διετούς δόκιμης περιόδου μετά τον διορισμό. Μετά το πέρας των δύο ετών ο “δοκιμος” εκπαιδευτικός θα αξιολογείται και αν δεν κρίνεται αρκετά “ικανός” θα αναγκάζεται να ξαναδώσει ΑΣΕΠ.
  • Αξιολόγηση των “σχολικων μονάδων” που θα σχετίζεται με την χρηματοδότησή τους. Τα “αξια” σχολεία και οι “καινοτόμοι” εκπαιδευτικοί θα. επιβραβεύονται. Τα.. ανάξια σχολεία θα (υπερ)υποχρηματοδοτούνται!
  • Χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων αλλά και "νέων αδειών με έρεισμα ένα νέο θεσμικό πλαίσιο" στα ΚΕΣ-Κολλέγια.. Ιδιωτικά πανεπιστήμια από την πίσω πόρτα δηλαδή.
  • “Αποκέντρωση-Περιφερειοποίηση”. Κατακερματισμός του ενιαίου των σχολικών προγραμμάτων. Υποταγή του σχολείου -και της εκπαίδευσης γενικότερα- στους όρους και τις ανάγκες της αγοράς.
Απέναντι σε όλα αυτά εμείς, ως φοιτητές και αυριανοί εκπαδευτικοί θα πρέπει να αντιτάξουμε την αγωνιστική ενότητα στη βάση των κοινών μας συμφερόντων. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να γκρεμίσουμε ό,τι μπαίνει ανάμεσα σε μας και στα συμφέροντά μας! Να ισχυροποιήσουμε το Φοιτητικό Σύλλογο μαζικοποιώντας τις Γενικές Συνελέυσεις. Μόνο ο συλλογικός δρόμος μπορεί να είναι νικηφόρος!

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΡΓΑΣΙΑ!