5 Οκτωβρίου 2017

Έχετε γεια συγγράμματα;;;

 Χθες το βράδυ, ανακοινώθηκε από τον Σ.Ε.Ε.ΒΙ, ότι διακόπτεται η διανομή Πανεπιστημιακών συγγραμμάτων για το χειμερινό εξάμηνο αυτού του έτους.

 Το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να μείνει πάση θυσία πιστό στους επιβεβλημένους δημοσιονομικούς περιορισμούς, έχει συσσωρεύσει χρέη προς το Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, ο οποίος τώρα, πιέζει για την αποπληρωμή τους απειλώντας για πάγωμα της διανομής συγγραμμάτων σε όλους τους φοιτητές της χώρας.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Σ.Ε.Ε.ΒΙ μοιάζει πραγματικά με κεραυνό εν αιθρία, δεν είναι όμως.

 Αφενός, η έλλειψη ενός δημόσιου φορέα διανομής συγγραμμάτων σε συνδιασμό με τη μεγάλη καθυστέρηση των πληρωμών προς τις εκδοτικές εταιρείες, θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν αναμενόμενο να καταλήξει κάποια στιγμή σε παύση της διανομής ως μέσο πίεσης των εκδοτών για όσα τους χρωστά το Υπουργείο.
Αφετέρου, είναι γνωστό, πως η διανομή συγγραμμάτων αποτελεί μία από τις τελευταίες προτεραιότητες των Υπουργών Παιδείας εδώ και χρόνια, αφού ο ένας μετά τον άλλο δηλώνουν, χωρίς ως τώρα να το τολμούν, ότι τα δωρεάν συγγράμματα πρέπει κάποια στιγμή να κοπούν. Απ' τον κανόνα προφανώς δεν εξαιρείται και ο σημερινός υπουργός Κ. Γαβρόγλου, που επίσης ευαγγελίζεται ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες προς αντικατάσταση της δωρεάν διανομής έντυπων συγγραμμάτων. Αυτή η λογική βέβαια, απλά θα μετέφερε το κόστος της αγοράς έντυπων συγγραμμάτων σε εμάς, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις τσέπες μας, εάν δεν είμαστε διατεθιμένοι να νιώθουμε σαν τυφλοπόντικες από το διάβασμα σε οθόνες. Είναι επόμενο άρα, το Υπουργείο να “αμελεί” για τα συγγράμματα.

 Για να μην φτάσουμε να αντιληφθούμε ή να συνειδητοποιήσουμε τις συνέπειες που ακολουθούν την υλοποίηση μίας τέτοιας κίνησης, εμείς θεωρούμε καθήκον του καθενός από εμάς που σέβεται στοιχειωδώς τα δικαιώματά του και τα κεκτημένα χρόνων και αγώνων που έχουν δοθεί,
να αγωνιστούμε μέχρι να τα πάρουμε ΟΛΑ πίσω και να μην τεθεί ξανά ζήτημα διανομής ή όχι δωρεάν συγγραμμάτων. Ούτως ή άλλως δεν αντέχουμε κάτι τέτοιο!

 Όλες/οι
φοιτήτριες/-ες της Φιλοσοφικής να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να πάρουμε αυτά που μας ανήκουν και να δείξουμε ότι με τους αγώνες και την φωνή μας, όχι μόνο μπορούμε να ακουστούμε αλλά μπορούμε και θα νικήσουμε!!
 Ο κύβος ερρίφθη και από αύριο και για όσο χρειαστεί οφείλουμε όλοι να είμαστε σε θέση μάχης για τον αγώνα μας για τα συγγράμματά μας. Ούτε βήμα πίσω από τα κατοχυρωμένα δικαιώματά μας – πολλά βήματα μπροστά για να δείξουμε σε Υπουργείο-Γαβρόγλου ότι δε θα γίνουμε τα θύματα της δικής τους αμεριμνησίας ή και -κακοπροαίρετης- επιλογής.

Να διαφυλαχτεί η Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία! Καμία περικοπή και καμία υποβάθμιση για τις σπουδές και το μέλλον μας.
Να μην υποκατασταθούν τα πανεπιστημιακά συγγράμματα με ηλεκτρονικά έντυπα ή σημειώσεις.
Οι πρυτανικές αρχές και οι καθηγητές της σχολής να πάρουν θέση και να τοποθετηθούν δημόσια για το ζήτημα αυτό. Η σιωπή και η παθητική στάση από πλευρά τους μπορεί μόνο να σημαίνει ότι υποθάλπτουν αυτή την πολιτική.
Δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα την ώρα που διακυβεύεται το μέλλον μας. Διεκδικούμε τις σπουδές και τα όνειρά μας κόντρα σε όσους έχουν βαλθεί να τα ξεριζώσουν!