27 Φεβρουαρίου 2017

Φασίστες καθηγητές και διώξεις δε χωρούν στις σχολές

Μέσα από ένα μακρύ φοιτητικό αγώνα στην Ξάνθη αλλά και σε άλλες πόλεις και ιδρύματα, το φοιτητικό κίνημα διεκδικεί με προοπτικές νίκης την πλήρη απομάκρυνση του καθηγητή Γ. Παύλου από την πολυτεχνική σχολή του ΔΠΘ. Η κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων (μεταξύ των οποίων και ο δικός μας) και πολιτικών συλλογικοτήτων έχει ασκήσει μεγάλη πίεση στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης αλλά και στις Συγκλήτους των ΑΕΙ. Τόσο μέσα στις σχολές όσο και με παρεμβάσεις στο κέντρο (κείμενα,πανό) και αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων, έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα ενάντια στον εκφασισμό και την περαιτέρω αυταρχικοποίηση του ελληνικού Πανεπιστημίου. Αυτή τη στιγμή, υπό την πίεση αυτού του κινήματος στις συγκλήτους ιδρυμάτων και στο ίδιο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Γ. Παύλος έχει προσωρινά παυθεί από τις εκπαιδευτικές του αρμοδιότητες, ενώ εκκρεμεί η πλήρης απομάκρυνση του από το πανεπιστήμιο.

Ποιος είναι ο Γ. Παύλος
Ο εν λόγω καθηγητής συστηματικά εξέφραζε ανοιχτά ακροδεξιές και μισάνθρωπες θέσεις στα μαθήματά του, αποδίδοντας όλα τα “προβλήματα” της χώρας στις μειονότητες, στους πρόσφυγες ή στους ομοφυλόφιλους, προτρέποντας μάλιστα τους φοιτητές: “Μιμιθείτε τον Κασιδιάρη... τον Ιωάννη Μεταξά”, υιοθετώντας βέβαια και αντίστοιχες αυταρχικές συμπεριφορές προς το αμφιθέατρό του.
Όταν ξεκίνησαν συνελεύσεις του φοιτητικού συλλόγου για το ζήτημα, στοχοποίησε συνδικαλιστές φοιτητές απειλώντας τους με μηνύσεις, ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκαν στη σχολή σβάστιγγες και άλλα φασιστικά σύμβολα καθώς και κάποιοι φοιτητές-ακόλουθοι του Παύλου. Ένας από αυτούς κατέθεσε τελικά και μηνύσεις για αβάσιμα ή διαστρεβλωμένα γεγονότα διώκοντας συνολικά 9 φοιτητές.
Η νομική εμπλοκή της δικηγόρου του δολοφόνου του Π. Φύσσα στο ζήτημα, αλλά και η σχετική επερώτηση της Χ.Α στη βουλή, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το χαρακτήρα των διώξεων.


Το ζήτημα δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο σε μία χρονική περίοδο που ακροδεξιοί συγκεντρώνονται έξω από σχολεία που υποδέχονται προσφυγόπουλα και

μέλη της Χ.Α προκαλούν χυδαία τη Μάγδα Φύσσα στο δικαστήριο, ούτε και σε μια φάση συνεχούς σκλήρυνσης και αυταρχικοποίησης του ίδιου του πανεπιστημίου. Οι διώξεις φοιτητών όχι μόνο στην Ξάνθη αλλά και στο Φυσικό Ηρακλείου, η όλο και συχνότερη παρουσία ΜΑΤ στο ΕΚΠΑ, οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και οι αυταρχικές συμπεριφορές καθηγητών, είναι όχι μόνο καταδικαστέες, αλλά και κάτι που μας αφορά άμεσα όλους.

Σήμερα η πολυτεχνική της Ξάνθης, αύριο η Φιλοσοφική

Αντίστοιχες περιπτώσεις καθηγητών άλλωστε, δε λείπουν από τη Φιλοσοφική. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα ο Ν. Γεωργατζόγλου του Φιλολογικού, ανοιχτά φορέας ακροδεξιών- φιλοχουντικών απόψεων, που πέρα από το να τις εκφέρει, συχνά τις κάνει πράξη, επιτιθέμενος λεκτικά σε φοιτητές για την εθνικότητα ή το φύλο τους, αλλά και σωματικά και πρακτικά όταν, το 2014, μαζί με τον Δ. Μπενέτο χτυπούσαν φοιτήτριες για να “σπάσουν” κατάληψη της σχολής αποφασισμένη από τον φοιτητικό σύλλογο.

Και προφανώς, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την εμφάνιση ναζιστικών συμβόλων και χαιρετισμών προς τον Χίτλερ και τα τάγματα ασφαλείας στους τοίχους της σχολής μας λίγο καιρό πριν.
Ακριβώς επειδή η περίπτωση του Παύλου δεν είναι αποκομμένη από τη γενικότερη συνθήκη στην κοινωνία και το πανεπιστήμιο, στοχοθεσίες όπως η φίμωση όποιας φωνής εναντιώνεται στη βαρβαρότητα, η ποινικοποίηση των αγώνων, η απαγόρευση της πολιτικής μέσα στο πανεπιστήμιο (μόνο βέβαια όταν αυτή διαφοροποιείται από την κυρίαρχη, καθώς ποτέ δε διώχθηκαν δαπίτες ή πασπίτες), ο εκφασισμός και η αυταρχικοποίηση, πρέπει πάντα να βρίσκουν απάντηση από το φοιτητικό κίνημα!

/Να αρθούν άμεσα οι διώξεις προς τους συμφοιτητές μας

/Να απομακρυνθεί οριστικά ο Γ.Παύλος

/Ελεύθεροι αγώνες στο Πανεπιστήμιο