13 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλιστικό...για να μην νοιώθεις καθόλου ασφαλής!


Στον ίδιο αντιλαικό τόνο των πρωτοφανών μέτρων για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, κατέθεσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το νέο νομοσχέδιο για την «μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού»,όπως λέγεται αλλιώς η υλοποίηση των δεσμεύσεων του μνημονίου για τσάκισμα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και η εξοικονόμιση πάνω από 2,5 δις για την αποπληρωμή του χρέους.Το μακρόπνοο αυτό σχέδιο που ξεκίνησε με το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στα χρηματιστήρια και στα δομημένα ομόλογα και ολοκληρώνεται με την υφαρπαγή των αποθεματικών τους για την αποπληρωμή του χρέους και το σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, έρχεται να κλειδωθεί από το καινούργιο νομοσχέδιο που μετακυλίει την χασούρα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Χρόνια πολλά!Πάνω από 40 για την ακρίβεια θα πρέπει να δουλεύει κανείς (σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης – δηλαδή υπό την προϋπόθεση ότι κανείς θα είναι ασφαλισμένος από τα ... 22 - ή αλλιώς στα 67) για να πάρει 384 ευρώ (τα ψίχουλα της εθνικής σύνταξης, που είναι και το μόνο κρατικά εγγυημένο ποσό σύνταξης), πλέον μίας κύριας σύνταξης μειωμένης για όσους βγουν στη σύνταξη από 1-1-2016 σε συντριπτικό βαθμό σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα, που οι συντάξεις έχουν υποστεί σωρευτικές μειώσεις έως και 40% την πενταετία των μνημονίων. Ταυτόχρονα η ενοποίηση των ταμείων με την διατήρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείματος, συνδέοντας δηλαδή τους γενικούς δημοσιονομικούς δείκτες με την ασφάλιση, ουσιαστικά de facto περικόπτει ακόμα περισσότερο τις συντάξεις φτάνοντας τες σε εξευτελιστικά επίπεδα. Έχει κι’άλλο.Σε αυτά τα εξευτελιστικά επίπεδα παλαιότερα χορηγούνταν το ΕΚΑΣ, το οποίο όμως για μεγάλα κομμάτια πληθυσμού καταργείται. Επιπλέον, οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, ενώ οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα υποστούν άμεσα, αλλά και μεσοπρόθεσμα, επιπλέον μειώσεις.
Χαρακτηριστικά είναι τα μέτρα για τους «ελεύθερους επαγγελματίες». Εδώ δεν πρόκειται για κάποια ρετιρέ ή ευγενείς κλάδους και ταμεία, όπως επιχειρεί να μας πείσει η κυβέρνηση της ... αριστεράς (!), αλλά για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του επαγγελματικά ενεργού πληθυσμού (μηχανικοί,δικηγόροι,γιατροί,ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ – πρώην ΤΕΒΕ, δηλαδή από μικρέμποροι έως και ... κομμώτριες, έως και καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα αλλά εκδίδουν αποδείξεις και δεν πληρώνονται μαύρα), και ιδιαίτερα στη νεολαία πρόκειται κυρίως για εργαζόμενους με μπλοκάκι, χωρίς συμβάσεις εργασίας, δηλαδή χωρίς καμία εργασιακή κατοχύρωση και δικαιώματα. Για αυτές τις κατηγορίες, δεν πρόκειται απλά για μείωση μισθών με την αύξηση των εισφορών, αλλά στην πραγματικότητα, σε συνδυασμό με την αύξηση των συντελεστών και του τρόπου φορολόγησης, κυριολεκτικά για εξαφάνιση.Ενδεικτικά οι εισφορές για έναν ελεύθερο επαγγελματία (συμπεριλαμβανομένων και των εργαζόμενων με μπλοκάκι) φτάνουν στο 38,45% του φορολογητέου εισοδήματος του. Να το πούμε απλά: κάποιος που θα βγάζει 1000 ευρω το μήνα (ποσό που τον καθιστά περίπου «προνομιούχο», υπό τις σημερινές συνθήκες, αφού κανένας νέος εργαζόμενος δεν παίρνει τέτοιο μισθό) θα πρέπει να καταβάλει για ασφαλιστικές εισφορές 385,50 ευρώ, πλέον εισφοράς αλληλεγγύης, δηλαδή να καταλήγει με 600,00 ευρώ, επί των οποίων θα φορολογείται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ (γιατί ως γνωστόν οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι κοινωνικά προνομιούχοι και δεν έχουν ελάχιστο αφορολόγητο εισόδημα, όπως όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι). Έτσι, μετά την αφαίρεση εισφορών και φόρων θα καταλήγει με 440 ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστεί η εφαρμογή της προκαταβολής φόρου, που αν εφαρμοστεί, τα τελικά καθαρά μηνιαία έσοδα θα προσεγγίζουν επικίνδυνα το ... 0! Επιπλέον, ακόμα και όποιος έχει μηδενικά έσοδα (όντας άνεργος), ή λιγότερα από 586,00 ευρώ θα είναι αναγκασμένος να δίνει την κατώτερη εισφορά που υπολογίζεται επί των 586,00 ευρώ, δηλαδή 2.820,00 ευρώ το χρόνο! Και για όσους σκέφτονταν ότι κάποια στιγμή η κρίση θα ξεπεραστεί και τότε θα υπάρξουν περιθώρια ανάκαμψης του μελλοντικού τους εισοδήματος, ας το ξανασκεφτούν. Η εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης, στην πραγματικότητα καταδικάζει όλους αυτούς τους εργαζόμενους να μην μπορέσουν ποτέ να φτάσουν – πολλώ δε μάλλον να ξεπεράσουν – το ... αστρονομικό ποσό των 1000 ευρώ το μήνα καθαρά, αφού για να έχουν αυτό το μηνιαίο εισόδημα, θα πρέπει να έχουν μικτά εισοδήματα της τάξης των 31.000 ευρώ το χρόνο.
Πρόκειται για μία «μεταρρύθμιση» που αφενός επιχειρεί να ρίξει ακόμα μεγαλύτερα τμήματα από τα ήδη εξαθλιωμένα εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων στο βαρέλι χωρίς πάτο του μη βιώσιμου χρέους, που διαλυτοποιεί ακόμα παραπάνω το υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα (θα οδηγήσει σε μείωση των εισπραττόμενων εισφορών, αφού κανείς δε θα μπορεί να τις πληρώσει) και που, κυρίως, πετάει ένα πολύ μεγάλο τμήμα εργαζομένων εκτός επαγγέλματος, με μοναδική διέξοδο τη μετανάστευση. Αυτό το τμήμα του ειδικευμένου εργαζόμενου δυναμικού, θα αποτελέσει και έναν πυρήνα φθηνού, ευέλικτου, με δεξιότητες εργατικού δυναμικού στις χώρες των ... εταίρων μας, όπου θα αναγκαστεί να καταφύγει, αφού πλέον θα είναι καταδικασμένο στη μακροχρόνια ανεργία. Και ακριβώς γι’αυτούς τους λόγους, η σημερινή μεταρύθμιση δεν είναι ζήτημα που αφορά τους συνταξιούχους η το μακρινό μέλλον των εργαζόμενων, αλλά πρέπει να αποτελέσει casus belli για τους φοιτητές, τους οποίους πετάει εκτός επαγγέλματος επειδή οι εισφορές σε συνδυασμό με την ακραία φορολογία κάνει … ασύμφορο το να ασκείς το επάγγελμά σου!Το χαρτζιλίκι που τελικά θα καταλήγει στα χέρια σου θα είναι κάτω από το κόστος ζωής σου καταδικάζοντας σε είτε στον επιβιωτισμό, είτε στην μετανάστευση.
Επιπλέον, μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά κοινωνικού κανιβαλισμού, όταν επιχειρεί να παρουσιάσει την κυριολεκτική σφαγή χιλιάδων εργαζόμενων ως ... εξισωτισμό στην κατανομή των βαρών και πλήγμα στους δήθεν προνομιούχους. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι αυτοί οι προνομιούχοι, ιδιαίτερα οι νέοι, εργάζονται κατά κανόνα περιστασιακά, με αμοιβές της τάξης των 500 – 800 ευρώ, χωρίς ωράριο, χωρίς συμμετοχή των εργοδοτών τους στις ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς 13ο και 14ο μισθό και χωρίς κανένα δικαίωμα (υπερωρίες, άδειες κ.ο.κ.). Να θυμίσουμε επίσης ότι – ιδιαίτερα για την αριστερά – εξισωτισμός και ισότιμη κατανομή των βαρών ποτέ δε σήμαινε ισότητα στην εξαθλίωση και εξίσωση προς τα κάτω.
Σημειωτέον ότι αυτά αποτελούν την πρόταση της κυβέρνησης! Αυτά είναι ... οι κόκκινες γραμμές της! Η τελική μορφή των μέτρων θα συμφωνηθεί μετά από σκληρή…διαπραγματευση με την τρόικα, η οποία έχει ήδη κάνει σαφές ότι θέλει και την άμεση μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων! Ήδη οι καλοθελητές παντός είδους, έχουν ξεχυθεί κρώζοντας πόσο κοινωνικά δίκαιο και αναγκαίο είναι αυτό το νομοσχέδιο που κατέθεσε η συγκυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των κυβερνήσεων που πέρασαν πάνω από μισθούς και συντάξεις, πετώντας τα λεφτά στην μαύρη τρύπα του χρέους, χαντακώνοντας την νεολαία στην ανεργία. Εκείνο που μεθοδικά αποκρύπτουν είναι η δυνατότητα να χαράξει ο λαός τον δικό του δρόμο κόντρα στην αποσάθρωση του ασφαλιστικού συστήματος και σε όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, κόντρα στην αποπληρωμή του χρέους που αποτελεί εφαλτήριο για όλες τις επιθέσεις που εξαπολύουν οι δανειστές και η κυβέρνηση ενάντια στον λαό και την νεολαία.
Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!
ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ, ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16/1, 12 ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ.