16 Μαρτίου 2012

Ο «πολύς» κύριος Μπαμπινιώτης…



Αλλαγές πραγματοποιήθηκαν αιφνιδίως την περασμένη εβδομάδα στην ηγεσία του υπουργείου παιδείας. Ο γνωστός σε όλους μας και επί χρόνια καθηγητής Γλωσσολογίας στο ίδρυμά μας, κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης τέθηκε επικεφαλής. Πολλές οι προσδοκίες από τον «αγνό δάσκαλο».
Τι μπορεί όμως να περιμένει κανείς από κάποιον που στηρίζει το «Νέο Σχολείο»,
το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον επαίσχυντο νόμο για τα Πανεπιστήμια;

Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο κ. Μπαμπινιώτης;



O ίδιος δηλώνει «ανεξάρτητος» από κόμματα.
Πόσο «ανεξάρτητος,
όμως, είναι ο κ. Μπαμπινιώτης που, σύμφωνα με την αποκάλυψη των
wikileaks, φέρεται να έχει συζητήσει διεξοδικά με τον πρώην πρέσβη της Αμερικάνικης πρεσβείας θέματα σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και να έχει αποδεχτεί με ενθουσιασμό τη βοήθεια των ΗΠΑ για αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα!

Πόσο «ανεξάρτητος»,
είναι αυτός που δήλωνε ότι για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια φταίει η υπερπολιτικοποίηση των νέων και το άσυλο;

Και εντέλει, πόσο «ανεξάρτητος»

είναι αυτός που δημόσια επικροτούσε και προπαγάνδιζε τις αλλαγές σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση και στήριζε το υπουργείο κόντρα στους αγώνες των μαθητών, των φοιτητών, των καθηγητών και των πανεπιστημιακών και δέχτηκε να γίνει υπουργός σε μια δοσίλογη και πλήρως απονομιμοποιημένη κυβέρνηση;

Οι μάσκες έπεσαν, διάλεξε στρατόπεδο!

Τυχαίο; Δεν νομίζω!
Η επιλογή του κ. Μπαμπινιώτη στη θέση του νέου υπουργού Παιδείας, ασφαλώς και δεν είναι τυχαία. Ο κ. Μπαμπινιώτης δεν είναι απλά ένας πανεπιστημιακός καθηγητής. Είναι ίσως ο πιο δημοφιλής εκπρόσωπος του ελληνικού πανεπιστημίου τόσο εντός των ακαδημαϊκών κύκλων όσο και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Το κύρος του και οι επαφές του με την ακαδημαϊκή κοινότητα είναι ό, τι ακριβώς χρειάζεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των αλλαγών στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, που βρίσκει αντίθετους, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, τους μαθητές, τους φοιτητές και τους καθηγητές.

Τυχαίες δεν είναι ούτε και οι δηλώσεις της απερχόμενης υπουργού, η οποία ξεκάθαρα τόνισε πως «ο κ. Μπαμπινιώτης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να εξασφαλίσει τον αναγκαίο σεβασμό αλλά και τη συνεργασία για την πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου στα πανεπιστήμια».

Ο κ. Μπαμπινιώτης είναι ξεκάθαρα, λοιπόν, μια «κίνηση ματ»
 από μέρους του υπουργείου και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον χυδαίο νόμο για τα Πανεπιστήμια. Ύστερα από τις αποτυχημένες προσπάθειες να συγκροτηθούν Συμβούλια Διοίκησης και να εφαρμοστεί ο νόμος Διαμαντοπούλου, ο κ. Μπαμπινιώτης δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια διπλωματική επιλογή με την οποία το υπουργείο προσπαθεί να βρει συμμάχους μέσα στα Πανεπιστήμια και μέσα στην κοινωνία.

Πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, που επιβάλλει περικοπές στις φοιτητικές παροχές (συγγράμματα, σίτιση, στέγαση), εισαγωγή διδάκτρων, διαγραφές φοιτητών, πτυχία-ατομικούς φακέλους προσόντων και μάνατζερς στη διοίκηση των πανεπιστημίων, δεν είναι προσωποπαγής.


Η επιλογή Μπαμπινιώτη θέτει στο φοιτητικό κίνημα νέες προκλήσεις!
Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στις διεκδικήσεις μας!
Εναντιωνόμαστε σε οποιονδήποτε στηρίζει το νόμο Διαμαντοπούλου που διαλύει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Εναντιωνόμαστε σε οποιονδήποτε στηρίζει τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Κι αν άλλαξε ο Μανωλιός, έβαλε απλά τα ρούχα του αλλιώς!