12 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ...

Αναντίρρητα, άμεση στόχευση της πολιτικής πρακτικής του μνημονίου αποτελεί η αποσάθρωση όλων των τομέων που εντάσσονται στις υπηρεσίες του δημοσίου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το εργασιακό, την υγεία και βεβαίως την εκπαίδευση. Ειδικότερα, η καθημερινότητα όλο και περισσότερων εκπαιδευτικών χειροτερεύει καθώς αντιμετωπίζουν την περικοπή των απολαβών τους και την απομάκρυνσή τους από τις αίθουσες διδασκαλίας. Ο ακόλουθος πίνακας είναι ενδεικτικός της μισθολογικής κατάστασης (αν και σύμφωνα με τελευταία στοιχεία ο κατώτατος μισθός έχει πλησιάσει τα 450 ευρώ).
 


Οι περικοπές στην εκπαίδευση, εστιάζοντας στη δήθεν εξυγίανση του δημόσιου τομέα, απαιτούν τη μετατροπή του εκπαιδευτικού προσωπικού σε ένα φθηνό εργατικό δυναμικό, καθώς η αμοιβή του δεν θα επαρκεί ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών, αλλά και ένα μαζικό κύμα απολύσεων που θα καταπνίξει το δημόσιο τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία, ο πέλεκυς της απόλυσης θα χτυπήσει κυρίως θέσεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων καθηγητών και δασκάλων καθώς το κονδύλι που προβλέπεται γι’ αυτές τις δύο κατηγορίες, με βάση τις επιταγές της τρόικα, θα περικοπεί κατά 80 εκατομμύρια ευρώ...


Για το σχολικό έτος 2011-12 είχε εγκριθεί η πρόσληψη 16.220 αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ το κονδύλι που είχε διατεθεί έφτασε περίπου τα 320 εκατομμύρια ευρώ. Αν τελικά υλοποιηθεί η πρόταση της τρόικας, τότε θα τεθούν 4.000 και πλέον δάσκαλοι και καθηγητές εκτός σχολικών μονάδων.


Συνοψίζοντας, είναι πλέον σαφές πως μνημόνιο και εκπαίδευση αδυνατούν να συνυπάρξουν, αφού η λιτότητα που τα νέα μέτρα επιβάλλουν οδηγεί στον παραγκωνισμό της μέριμνας για την παιδεία.




ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    ΜΑΖΙΚΟΙ-ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ