13 Απριλίου 2011

Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη!

«Όταν αυτοί που είναι ψηλά
Μιλάνε για ειρήνη
Ο απλός λαός ξέρει
Πως έρχεται ο πόλεμος»Μπ.Μπρεχτ – Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου

Οι μεγάλες λαϊκές εξεγέρσεις στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ανέδειξαν ότι ακόμα και σε τυρανικά ολιγαρχικά καθεστώτα μπορούν να ανοίγονται προοπτικές για την πολιτική και κοινωνική χειραφέτηση. Αυτό ανησύχησε εξ΄ αρχής της ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και έβαλε σε κίνδυνο τα οικονομικά τους συμφέροντα σε αυτές τις περιοχές. Στις περιπτώσεις της Τυνησίας και της Αιγύπτου προσπάθησαν να αγοράσουν χρόνο, ώστε να ελέγξουν το τρένο που έβγαινε από τις ράγες για να πετύχουν την πιο συμφέρουσα κατάσταση διαδοχής. Στην Λιβύη δεν διστάζουν σήμερα να επέμβουν στρατιωτικά με πρόσχημα την «φιλανθρωπία» και την προστασία από το αντιδραστικό καθεστώς του Καντάφι, για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους στις πετρελαϊκές πηγές και τους άλλους φυσικούς πόρους, αλλά και για να στείλουν μήνυμα απέναντι σε όλους τους λαούς της περιοχής στο ποιός αποφασίζει τελικά. Περισσεύει η υποκρισία όταν την ίδια ώρα εισβάλλουν δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να τσακίσουν τις κινητοποιήσεις στο Μπαχρέιν ενάντια στη δικτατορία.


Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος ενώ οι διαφωνίες και ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αυξάνουν τον κινδύνο σε ολόκληρη την περιοχή της Αν.Μεσογείου. Η τυχοδιωκτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχει στις πολεμικές επιδρομές, αλλά και της ΝΔ που συμφωνεί με τον άδικο αυτό πόλεμο, διαθέτοντας τις ΝΑΤΟϊκές βάσεις, αλλά και δυνάμεις ναυτικού και αεροπορίας είναι διπλά υποκριτική. Απέναντι στον λυβικό λαό που τον δολοφονεί για να του προσφέρει ελευθερία, αλλά και απέναντι στους έλληνες εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τις πολυδάπανες πολεμικές επιχειρήσεις την ίδια στιγμή που ήδη πληρώνουν τα δάνεια και βιώνουν άγρια πολιτική λιτότητας. Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση διατίνεται πως δεν υπάρχουν χρήματα για κοινωνικές δαπάνες. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και παλαιότερα, κόντρα στα αισθήματα του ελληνικού λαού υπέγραψαν στους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, έκαναν ορμητήριο την Ελλάδα ενάντια στο Ιρακ και το Αφγανιστάν.

Ο ελληνικός λαός είναι μαθημένος από τις μεθοδεύσεις του ιμπεριαλισμού σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το ξεπούλημα της Κύπρου και δεν πρόκειται να συναινέσει. Θα βρεθεί αλληλέγγυος σε κάθε εξεγερμένο λαό αλλά και προς όλους τους πρόσφυγες που δημιουργεί η συνένοχη κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου. Η ελευθερία του κάθε λαού θα είναι έργο των δικών του αγώνων.

Η νεολαία και οι φοιτητές πρέπει να δείξουν και σήμερα απέναντι στον άδικο πόλεμο, τα αντιμπεριαλιστικά και δημοκρατικά τους φρονήματα, όπως έπραξαν πολλες φορές στο παρελθόν. Οι νατοϊκές βάσεις σε Σούδα και Άκτιο είναι ακόμα ζήτημα του μαζικού κινήματος να απομακρυνθούν.

Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής
συμμετέχουμε στην Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ
ΕΑΑΚ