24 Ιανουαρίου 2011

20 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα...Δεν ξεχνάμε!!!

φοιτητικό-μαθητικό κίνημα 1990-1991: Ο τότε υπουργός παδείας Β.Κοντογιαννόπουλος(κυβέρνηση Ν.Δ.) καταθέτει το Νοέμβρη του 1990 ένα αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο που προβλέπει σειρά αλλαγών για το σχολείο και το πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές αντιδρούν στις προτεινόμενες μεταρυθμίσεις (κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων, ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση κοινωνικών παροχών κ.ά.) και καλούν σε γενικές συνελεύσεις.Ως τις αρχές Δεκέμβρη τα περισσότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ βρισκονται υπό κατάληψη.Παράλληλα γεννιούνται οι πρώτες μαθητικές κινητοποιήσεις.Οι μαθητές ξεσηκώνονται ενάντια στην ενταντικοποίηση, την αφαίρεση των ευκαιριών, τον πειθαρχικό έλεχγο που σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο επεκτείνεται ακόμα και στην εξωσχολική τους ζωή... Ως τα μέσα Δεκεμβρίου το 70% των σχολείων της χώρας τελεί υπό κατάληψη.Μαζικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια διοργανώνονται με αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.


Μια μεγαλειώδης νεολαιίστικη έκρηξη έχει ξεσπάσει! Το υπουργείο αδυνατώντας να ελέγξει την κατάσταση επιλέγει τον δρόμο της καταστολής και τη συνεργασία με το παρακράτος. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του νομάρχη Αχαίας: «Οι καταλήψεις των σχολείων είναι παράνομες, ενώ οι ανακαταλήψεις τους από τους πολίτες της Πάτρας νόμιμες. Η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τίποτα, οι πολίτες της Πάτρας όμως μπορούν.» Τον ρόλο των «πολιτών της Πάτρας» αναλαμβάνει ο τοπικός μηχανισμός κρούσης της ΟΝΝΕΔ με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Πάτρας και τότε δημοτικό σύμβουλο Καλαμπόκα, τον συνεργάτη της ασφάλειας Α. Μαραγκό και τον Σ.Σπίνο. Το βράδυ της Τρίτης 8/1 ομάδα κρούσης της ΟΝΝΕΔ καταφθάνει στο 3ο Λύκειο Πάτρας με στόχο την ανακατάληψή του. Στην περιφρούρηση του σχολείου εκτός από μαθητές συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της τοπικής ΕΛΜΕ. Ένας απ’ αυτούς και ο Νίκος Τεμπονέρας μέλος του ΕΑΜ. Η ομάδα κρούσης επιτίθεται σε όσους προσπαθούν να προασπίσουν την κατάληψη και να προστατέψουν τους μαθητές. Ο Ν.Τεμπονέρας τραυματίζεται θανάσιμα στο κεφάλι. Ο ιατροδικαστής Α. Μάζας δηλώνει: «Πρόκειται για συνειδητή δολοφονική ενέργεια. Δηλαδή ο δράστης αποσκοπούσε στο φόνο και όχι απλά στον τραυματισμό του θύματος.»

Την επόμενη μέρα πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και μαθητών σε όλη την Ελλάδα για την κρατική δολοφονία.Η κυβερνητική πολιτική καταδικάζεται στο σύνολό της.Ακολουθούν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις 10 και 11 Γενάρη τα οποία αντιμετωπίζουν την άγρια καταστολή του κράτους από τα ΜΑΤ...

Ο Νίκος Τεμπονέρας δεν έσβησε ποτέ από τη συλλογική μνήμη των αγωνιστών και ιδιαίτερα της νεολαίας. Δικαιώθηκε στα πανεκπαιδευτικά κινήματα της δεκαετίας του '90, στην ανατροπή της συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 16 με τους αγώνες φοιτητών,μαθητών και εκπαιδευτικών του 2006-2007 και συνεχίζει να δικαιώνεται στους αγώνες του σήμερα για την προάσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου και του δημόσιου σχολείου,για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.


Ο ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ 
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13/1 ΣΤΙΣ 12 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ