1 Δεκεμβρίου 2009

To Πολυτεχνείο Ζει

Οι 25000 εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές που συμμετείχαν στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα για την επέτειο του Πολυτεχνείου, έδειξαν με την μαζικότήτά τους την διάθεσή τους να βάλουν φρένο στα νέα μέτρα λιτότητας και ανεργίας, στην συνεχιζόμενη επίθεση στην εκπαίδευση, στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Η πρωτοφανής μαζικότητα είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το στίγμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973 όχι μόνο παραμένει ζωντανό, απέναντι στις προσπάθειες να εκτεθεί στο μουσείο της ιστορίας, αλλά μένει ακόμα να δικαιωθεί στους σημερινούς και αυριανούς αγώνες.




Η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να τρομοκρατήσει τον φοιτητικό κόσμο που χρόνια τώρα αγωνίζεται ανυποχώρητα φάνηκε ήδη από την Παρασκευή 14/10, όταν έστειλε τις μονάδες καταστολής να κυκλώσουν και να "κλείσουν" τα πανεπιστήμια της ΑΣΟΕΕ, της Παντείου και της Νομικής, μην αφήνοντας τους φοιτητές να εισέλθουν σ' αυτές και εμποδίζοντας στην Πάντειο να γίνει η Γενική Συνέλευση του συλλόγου. Για να το κάνει αυτό βέβαια βασίστηκε στο νέο νόμο-πλαίσιο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ που δίνει υπεραρμοδιότητες στους πρυτάνεις να αποφασίζουν για θέματα ασύλου χωρίς την σύμφωνη γνώμη φοιτητών και μελών ΔΕΠ. Ξεχνάει κανείς την στάση της ΠΑΣΠ η οποία μέσα στο φοιτητικό κίνημα ενάντια στο νέο νόμο-πλαίσιο έκανε πως "αγωνιούσε" και εκείνη για την υπεράσπιση του ασύλου; Πώς θα προσπαθήσει να μαζέψει τα ασυμάζευτα ότανω στο ΔΣ που έγινε με πρωτοβουλία της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΣΑΦ - ΚΑΡΦΙ, ενώ είχε καλεστεί επανειλημμένως για να τοποθετηθεί ο σύλλογος της Φιλοσοφικής πάνω στο ζήτημα της καταπάτησης του ασύλου, η ΠΑΣΠ ούτε καν προσήλθε; Οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ δεν θέλησαν να καταδικάσουν αυτό το γεγονός γατί είναι συνυπέυθυνοι για την ίδια πολιτική. Παρόλη όμως την προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει, οι φοιτητικοί σύλλογοι με την παρουσία τους στην πορεία έδειξαν ότι οι αγώνες αυτών των χρόνων όχι μόνο έχουν ριζώσει για τα καλά αλλά έχουν πολλά περισσότερα να δώσουν στο μέλλον.

Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτές τις κινήσεις η νέα κυβέρνηση, το δόγμα της μηδενικής ανοχής στο λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα εκφράστηκε με ωμή βία και 278 προσαγωγές στο τέλος της πορείας. Όταν μερίδα κόσμου κινούταν μετά το τέλος της πορείας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας κυνηγήθηκε, ξυλοκοπήθηκε και οδηγήθηκε στην ΓΑΔΑ με μόνο προφανή κόγο να θελήσει να εμπεδωθεί ο φόβος σε όσους κινητοποιούνται. Χαρακτηριστικό, ότι οι δυνάμεις καταστολής κουβαλούσαν μαζί τους σακίδια με πέτρες και κάθε λογής "στοιχεία" για να ενοχοποιήσουν. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης θα πέσει για μια ακόμα φορά στο κενό. Όσο περίτεχνα και αν προσπάθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα να αποπέμψουν τη συμμετοχή στην πορεία της 17 Νοέμβρη, πήραν την καλύτερη απάντηση στο δρόμο. Ο νέος γύρος επίθεσης στα εργασιακά διακιώματα και στις κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος δεν θα περάσει. Το νήμα που μας άφησε ο Νοέμβρης του 73 πιάνουν οι αγώνες του σήμερα!