23 Ιουλίου 2014

ΜΙΑ EIKONA (ΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ)...ΧΩΡΙΣ 1000 ΛΕΞΕΙΣ

Τις τελευταίες μέρες έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο φωτογραφίες από την Φιλοσοφική στην οποία όπως όλοι έχουμε καταλάβει βρίσκονται σωροί σκουπιδιών η καλύτερα μέσα σε σωρούς σκουπιδιών βρίσκεται κάπου θαμμένη η Φιλοσοφική. Τις φωτογραφίες αυτές τις ανάρτησε ο καθηγητής Μάνος Στεφανίδης και η είδηση αναπαράχθηκε σε διάφορες ιστοσελίδες, μέχρι και σε τηλεοπτικά κανάλια. Σε όλες τις εκδόσεις της είδησης (και στην πρώτη...) όμως υπήρχε μια κοινή συνισταμένη: όλοι εντόπιζαν το πρόβλημα αλλά κανείς δεν υποδείκνυε τους υπευθύνους! Ας κάνουμε λοιπόν εμείς μια προσπάθεια να αναδείξουμε για ακόμη μια φορά τους πραγματικούς υπευθύνους της κατάστασης.
Υπεύθυνος πρώτος:

Ο εργολάβος της καθαριότητας ο οποίος αφού είχε αφήσει για 8 μήνες απλήρωτες τις καθαρίστριες αποφάσισε επιπλέον να της απολύσει! Οι καθαρίστριες μέσα από τον αγώνα τους και την στήριξη των φοιτητών κατάφεραν να πάρουν πίσω τα δεδουλευμένα τόσων μηνών αποδεικνύοντας ότι οι συλλογικοί αγώνες και η ανυποχώρητη διεκδίκηση είναι ο μόνος τρόπος για να επιβάλλουμε τα δικαιώματα μας!

Υπεύθυνος δεύτερος:
Η διοίκηση του πανεπιστημίου που ενώ γνώριζε ότι οι καθαρίστριες ήταν επί μήνες απλήρωτες πραγματικά αδιαφορούσε και όταν έφτασε η κατάσταση στο απροχώρητο το μονο που έκανε ήταν να υπόσχεται μια λύση που ακόμα την περιμένουμε.
Υπεύθυνος τρίτος: το καθεστώς των εργολαβιών! (...και πως λύνεται το πρόβλημα)
Το πανεπιστήμιο δίνει ένα σωρό λεφτά σε ιδιώτες έτσι ώστε αυτοί να προσλαμβάνουν καθαρίστριες με τις πιο άθλιες εργασιακές σχέσεις, με μισθούς πείνας. Όπως αποδεικνύεται οι εργολάβοι δεν έχουν καμιά αναστολή, αυθαιρετούν, δεν πληρώνουν και τελικά απολύουν τις εργαζόμενες στον καθαρισμό! Εν τέλει το πρόβλημα βρίσκεται στο ίδιο το καθεστώς των εργολαβιών το οποίο μέσω των νέων Οργανισμών των ιδρυμάτων πάνε να επεκτείνουν και σε άλλες λειτουργίες (φύλαξη και σε ένα επόμενο διάστημα ακόμα και σε αναγνωστήρια, βιβλιοθήκες, γραμματείες). Η μόνη λύση είναι να διώξουμε τις εργολαβίες από τις σχόλες, να απαιτήσουμε οι καθαρίστριες και όλοι οι εργαζόμενοι του πανεπιστημίου να προσληφθούν από το ίδιο το πανεπιστήμιο με αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις και μισθούς, με μόνιμη και σταθερή εργασία έτσι ώστε κανένας εργολάβος να μην μπορεί να μετατρέπει την σχολή μας σε χωματερή!
Τελικά μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις αρκεί να τις πει κάποιος... Όσα μέσα αναπαράγουν τις φωτογραφίες με τα σκουπίδια στην Φιλοσοφική είτε από άγνοια είτε από ιδιοτέλεια παρουσιάζουν την κατάσταση σαν να ξεκίνησε από παρθενογένεση. Καλό λοιπόν είναι να μπαίνουν κάποια πράγματα στη θέση τους και να γνωρίζουμε και εμείς οι φοιτητές ποίους και τι πραγματικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε!